FOOD
Service
56
Η
χαρά μου, που,
μετά από τόσα
χρόνια, επιστρέ-
φουμε και επανα-
προσδιορίζουμε
την παράδοσή μας και προ-
σπαθούμε να προωθήσουμε τα
παραδοσιακά προϊόντα μας εί-
ναι μεγάλη. Αποτελεί κοινή δια-
πίστωση το ότι για πολλά χρό-
νια επιχειρήσεις, εστιατόρια,
σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία,
αρτοζαχαροπλαστεία είχαν
εγκαταλείψει την προώθηση
των παραδοσιακών προϊόντων.
Το γεγονός αυτό δεν περιέχει
στοιχείο υπερβολής, καθώς η
πραγματικότητα αποδεικνύεται
μέσω των τιμολογίων των επι-
χειρήσεων. Δυστυχώς, η εποχή
που ως χώρα πραγματοποιού-
σαμε εισαγωγές ντομάτας από
την Ολλανδία, ελαιολάδου από
την Ιταλία ή λευκού τυριού το
οποίο βαπτιζόταν φέτα στα με-
νού των εστιατορίων δεν έχει
παρέλθει. Τι και αν δύο στους
τρεις Έλληνες προσπαθούν
να αγοράζουν εγχώρια παρα-
γόμενα προϊόντα περισσότερο
απ’ ό,τι συνήθιζαν στο παρελ-
θόν; Τι και αν τα μέσα μαζικής
ενημέρωσης έχουν κατακλυ-
στεί από την εθνική σημαία και
μότο του τύπου «αγοράζω ελ-
ληνικά προϊόντα»; Η αλήθεια
είναι ότι η απόσταση από τις
καλές προθέσεις για στήριξη
της ελληνικής παραγωγής
και απασχόλησης μέχρι την
αγορά του προϊόντος, είναι με-
γάλη. Σε σύγκριση, μάλιστα, με
τον υπόλοιπο –δοκιμαζόμενο
επίσης από την οικονομική κρί-
ση– ευρωπαϊκό Νότο, το αί-
σθημα στήριξης των τοπικών
προϊόντων είναι πολύ πιο ισχυ-
ρό. Για του λόγου το αληθές,
μόνο το 36% των Ελλήνων δη-
λώνει πρόθυμο να πληρώσει
περισσότερο για την αγορά
ντόπιων προϊόντων όταν το
αντίστοιχο ποσοστό στην Ιτα-
λία αγγίζει το 63%! Θεωρητικά,
η μεγάλη αυτή απόκλιση σχετί-
ζεται κύρια με την εν γένει κα-
ταναλωτική συμπεριφορά των
δύο λαών, όχι μόνο εν μέσω
κρίσης, αλλά διαχρονικά.
Παραδοσιακά
προϊόντα
Στραπατσάδα αντί των αυ-
γών με μπέικον, φριτούρα αντί
για muffins και τσάι του βουνού
αντί για το μαύρο τσάι είναι μό-
νο ορισμένες εναλλακτικές
προτάσεις για το παραδοσιακό
ελληνικό πρωινό, που θα προ-
σφέρουν πολλά εγχώρια ξενο-
δοχειακά καταλύματα, με στό-
χο να αποκτήσουν φήμη για τα
παραδοσιακά εδέσματά τους.
Σύμφωνα με πρόγραμμα που
προωθεί το Υπουργείο Πολιτι-
σμού και Τουρισμού, τα ξενο-
δοχειακά καταλύματα που πα-
ρέχουν –εκτός του ήδη προ-
βλεπόμενου υποχρεωτικού
πρωινού– και μία σειρά παρα-
δοσιακών εδεσμάτων θα απο-
κτούν ειδική πιστοποίηση. Στό-
χος είναι όχι μόνο η γνωριμία
με τα ελληνικά παραδοσιακά
προϊόντα, αλλά και η δημιουρ-
γία ενός χάρτη γευσιγνωσίας
της Ελλάδας με ειδική σήμαν-
ση περιοχών, όπου κάθε επι-
σκέπτης θα μπορεί να γευθεί
τη γνήσια ελληνική παραδοσια-
κή, αλλά και πιστοποιημένη
Ελληνική κουζίνα
Επιστροφή στην
παράδοση;
Γράφει ο
Executive chef Κωνταντίνος Μουζάκης
Τα παραδοσιακά προϊόντα έρχονται για άλλη μία φορά στο προσκήνιο, με την
ελληνική κουζίνα να αποτελεί το όχημα για την προσέλκυση τουριστών. Χρησι-
μοποιώντας το παράδειγμα της επτανησιακής κουζίνας, η ιδέα γίνεται πράξη.
έρευνα