Page 58 - Food Service τ. 117

FOOD
Service
58
σαμε να προωθήσουμε και την
κουζίνα μας. Πόσοι τουρίστες
έρχονται στην Ελλάδα για
να δοκιμάσουν την κουζίνα
μας... το πρωινό μας; Η δική
μου, αλλά νομίζω και η δική
σας εμπειρία σε όλο αυτό το
θέμα δείχνει ότι οι τουρίστες
θέλουν να μάθουν την ελληνική
κουζίνα, το ελληνικό πρωινό,
την ελληνική νοοτροπία. Οι ίδι-
οι ρωτoύν, αλλά κυρίως θέ-
λουν να δοκιμάσουν και να
γνωρίσουν τις γεύσεις της ελ-
ληνικής γαστρονομίας. Πολλές
φορές αναφέρουν: «Θέλουμε
να δοκιμάσουμε ελληνικό πρωι-
νό... το ελληνικό γεύμα, το
οποίο δεν θέλουμε να έχει σχέ-
ση με το πρωινό της χώρας
μας.» Στην περίπτωση της
επτανησιακής γαστρονομίας η
υπόθεση έχει ως εξής: Αν τα
ξενοδοχεία, τα εστιατόρια,
ακόμη και τα αρτοζαχαροπλα-
στεία και καφετέριες διέθε-
ταν και προωθούσαν τα παρα-
δοσιακά προϊόντα όπως θα
σας περιγράψω, τα αποτελέ-
σματα θα ήταν διαφορετικά. Αν
κάποιος μελετήσει το 80% των
τιμοκαταλόγων στις παραπάνω
επιχειρήσεις θα διαπιστώσει
πως τα εν λόγω προϊόντα δεν
υπάρχουν. Οι περισσότεροι
έχουμε ταξιδέψει σε κάποια
χώρα του εξωτερικού και στο
πρωινό μας δεν ζητάμε ελληνι-
κό καφέ, πίτες ή κουλούρι
Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, εν-
διαφερόμαστε να δοκιμάσουμε
τα κύρια πιάτα και ροφήματα
κάθε κουζίνας. Το ίδιο ισχύει
και για τους τουρίστες που επι-
σκέπτονται την Ελλάδα. Ζη-
τούν να δοκιμάσουν ελληνικό
πρωινό και ελληνική κουζίνα.
Διεθνώς παρατηρείται μία
στροφή προς την υγιεινή δια-
τροφή, το ελαιόλαδο, την ντο-
μάτα, το ξινόγαλο και τα ελλη-
νικά τυριά. Και εμείς οι ίδιοι συ-
χνά δεν στηρίζουμε ούτε αξιο-
ποιούμε τα εγχώρια προϊόντα
μας.
Οι 5 πιο υγιεινές
εθνικές κουζίνες
Σύμφωνα με μία έρευνα που
πραγματοποιήθηκε από Αμερι-
κανούς διαιτολόγους που
ασχολούνται με την προαγωγή
της υγείας (Health Promotion),
βαθμολογήθηκαν οι πέντε πιο
υγιεινές κουζίνες, με την πρώτη
θέση να ανήκει στην Ελληνική
Κουζίνα.
Ο λόγος είναι απλός: Η με-
σογειακή διατροφή συμβάλλει
στην υγεία. Παραδοσιακά ελ-
ληνικά τρόφιμα όπως τα σκού-
ρα φυλλώδη λαχανικά, φρέσκα
φρούτα, φασόλια που είναι
πλούσια σε φυτικές ίνες, φα-
κές, δημητριακά, ελαιόλαδο
και τα ω3– λιπαρά οξέα, που
βρίσκονται σε πολλά ψάρια,
ενισχύουν το ανοσοποιητικό
σύστημα, μειώνουν την εμφάνι-
ση καρκίνου, τον κίνδυνο
για καρδιακές νόσους, την εμ-
φάνιση διαβήτη και άλλες πα-
θήσεις που σχετίζονται και με
τη διατροφή.
Σύμφωνα με έρευνα του Πα-
νεπιστημίου Harvard, η παρα-
δοσιακή μεσογειακή διατρο-
φή σχετίζεται με 25% μείωση
του
κινδύνου
θανάτου
από καρδιακές παθήσεις και
κάποιων μορφών καρκίνου.
Επίσης, η απώλεια σωματι-
κού βάρους είναι μεγαλύτερη
και οι άνθρωποι αισθάνονται
περισσότερο ικανοποιημένοι
για αυτό το είδος της διατρο-
φής, η οποία είναι πιο πλού-
σια σε υγιεινά λιπαρά από
οποιαδήποτε άλλη παραδοσια-
κή διατροφή χαμηλή σε λιπα-
ρά.
Η Miller, αναπληρώτρια κα-
θηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της
Καλιφόρνιας στο San Franci-
sco, δηλώνει σχετικά: «Οι μι-
κρές ποσότητες κρέατος, τα
φρέσκα θαλασσινά, οι σύνθετοι
υδατάνθρακες (φασόλια, μελι-
τζάνες ή ολικής αλέσεως ψω-
μιά -σιτηρά), οι ελιές και οι ξη-
ροί καρποί, π.χ. τα καρύδια, εί-
ναι οι βασικοί κανόνες της υγι-
εινής ελληνικής κουζίνας και
για αυτό βρίσκεται στην κορυ-
φή της λίστας».
<
έρευνα
'
Σύμφωνα με
έρευνα του
Πανεπιστημίου
Harvard, η
παραδοσιακή
μεσογειακή
διατροφή σχετίζε-
ται με 25% μείωση
του κινδύνου
θανάτου
από καρδιακές
παθήσεις και
κάποιων μορφών
καρκίνου.