Page 26 - Food Service τ. 118

FOOD
Service
26
Σ
τον Όμηρο γίνο-
νται αρκετές ανα-
φορές όχι μόνο
στο κρασί, αλλά
και στα πιάτα με τα
οποία συνήθιζαν να το συνο-
δεύουν.
Η διαδικασία επιλογής, δοκι-
μής και συνδυασμού ενός κρα-
σιού με το κατάλληλο πιάτο εί-
ναι γεμάτη με κανόνες και πα-
γίδες, κάτι που προκαλεί πονο-
κεφάλους σε όσους αναλαμβά-
νουν το έργο αυτό.
Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι βασι-
κοί κανόνες, καθώς και οι προ-
σωπικές γευστικές προτιμήσεις
του καθενός για ορισμένα κρα-
σιά, διευκολύνουν σε μεγάλο
βαθμό το ταίριασμα ενός κρα-
σιού με το κατάλληλο φαγητό.
3
κανόνες για
επιτυχημένες
πωλήσεις
Υπάρχουν ορισμένοι κανό-
νες οι οποίοι θεωρούνται ως
θεμελιώδεις για την εξασφάλι-
ση επιτυχημένων πωλήσεων
αλλά και αυξημένης ικανοποίη-
σης των καταναλωτών:
Η επιλογή του κρασιού είναι
υποκειμενική και δεν πρέπει να
κρίνετε, είτε λεκτικά είτε με τη
γλώσσα του σώματος (μορφα-
σμό), κανέναν πελάτη για την
επιλογή του!
Καταμερίστε τον κατάλογό
σας ως εξής: 60% τοπικά κρα-
σιά, 30% ελληνικά, 10% διε-
θνείς ετικέτες.
Σημειώστε στον κατάλογο
των εδεσμάτων τις προτάσεις
σας, δηλαδή τους προτεινόμε-
νους συνδυασμούς. Έτσι, θα
διευκολύνετε τους πελάτες
σας.
Το άρωμα του κρασιού
μπορείτε να το διακρίνετε και
να το κατηγοριοποιήσετε με
βάση:
Τα λουλούδια
Τα μπαχαρικά
Τους καρπούς (ξηρούς, κα-
φέ, κακάο, σοκολάτα κ.λπ.)
Τα αρωματικά βότανα
Το φλοιό ή τα φύλλα δέ-
ντρου/θάμνου
Συνδυάζοντας με
λογική
Βασικός κανόνας είναι να
υπάρχει ισορροπία στα αρώμα-
τα και τη γεύση μεταξύ φαγη-
τού και ποτού, ώστε να διατη-
ρείται αρμονία. Εάν τηρήσετε
τους παρακάτω απλούς κανό-
νες, θα γίνετε οι καλύτεροι
σύμβουλοι της επιχείρησής
σας.
Το κρασί συνοδεύει τα αρώ-
ματα της σάλτσας, δηλαδή το
πόσο έντονα είναι τα αρώματα
και η γεύση της σάλτσας, όταν
αυτή υπάρχει. Για παράδειγμα:
Άνηθος σε μαγειρευτά ψά-
ρια με Ροδίτη ή Αθήρι
Άνηθος σε ψητά ψάρια (λι-
παρά) με Chardonnay και ελλη-
νικές ποικιλίες
Βασιλικός σε σάλτσα ντομά-
τα με Ξινόμαυρο και Cabernet
Sauvignon
Δεντρολίβανο με Αγιωργίτικο
ή Merlot
Δυόσμος με Μοσχοφίλερο,
ξηρό Μοσχάτο
Θυμάρι με Αγιωργίτικο, μα-
Το κρασί θεωρείται ως ένα από τα πλέον πολυδιαφημισμένα αλκοολούχα ποτά.
Η αξία του αναδείχθηκε και από τις επιστημονικές έρευνες, οι οποίες απέδει-
ξαν ότι το κόκκινο κρασί περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά. Ο συνδυασμός «κρασί-
φαγητό» ήταν γνωστός στους Έλληνες από την αρχαιότητα.
Food Pairing
Tα «ζευγάρια»
κρασιού-φαγητού
αφιέρωμα
Γράφει ο
Γιώργος Παλησίδης