FOOD
Service
27
λακό Cabernet Sauvignon
Συνοπτικά, μπορεί να λεχθεί,
επίσης, ότι στο συνδυασμό
κρασιού-φαγητού επιδίωξή
μας είναι η αναζήτηση αρμο-
νίας μεταξύ:
•
Της οξύτητας του κρασιού
και της οξύτητας του φαγητού.
•
Της μαλακότητας (υφής) του
φαγητού και της μαλακότητας
του κρασιού.
•
Της σύστασης του φαγητού
και των τανινών του κρασιού.
•
Του χρώματος του φαγητού
και του χρώματος του κρασιού.
Το χρώμα της σάλτσας οδη-
γεί τον καταναλωτή στο ποιο
χρώμα κρασιού να επιλέξει.
Συνήθως οι σκούρες σάλτσες
είναι πιο έντονες σε μπαχαρι-
κά, ενώ οι λευκές χαρακτηρίζο-
νται από οξύτητα.
Μερικοί αντικειμενικοί κανό-
νες σχετικά με τη γεύση είναι
οι εξής:
•
Το ξινό πάει με τους αφρώ-
δεις και τους λευκούς οίνους.
•
Το πικρό πάει με κόκκινο οί-
νο.
•
Το αλμυρό και το γλυκό συν-
δυάζονται με την πλειονότητα
των κρασιών.
•
Τα λιπαρά (τηγανητά) συν-
δυάζονται ιδανικά με λευκό ξη-
ρό οίνο.
•
Τα στεγνά (φιλέτα) ακολου-
θούν τη σάλτσα.
•
Οι γλυκόξινες γεύσεις επιθυ-
μούν το ροζέ οίνο.
Επίσης, θα πρέπει να λαμβά-
νονται υπόψη τα ακόλουθα:
•
Η εποχή του χρόνου. Την
άνοιξη και το καλοκαίρι προτεί-
νονται τα ροζέ και τα λευκά
που πίνονται δροσερά και συ-
νοδεύονται με ελαφρά φαγητά.
•
Η νοερή εικόνα του κρασιού
η οποία μπορεί να απορρέει
από το χρώμα ή την ετικέτα
του.
•
Οι οινικές προτιμήσεις του
καταναλωτή.
•
Η αγοραστική δύναμη του
καταναλωτή (πόσα χρήματα εί-
ναι διατεθειμένος να δαπανήσει
για την αγορά του κρασιού).
•
Η σειρά σερβιρίσματος του
κάθε κρασιού.
Όπως έχει τονιστεί προηγου-
μένως, η επιλογή ενός κρασιού
που θα συνοδεύσει το γεύμα
μας δεν είναι καθόλου εύκολη
υπόθεση. Ο βασικότερος λό-
γος είναι ότι οι καταναλωτές
έχουν τις δικές τους προτιμή-
σεις που αποτελούν άκρως
προσωπική υπόθεση του καθε-
νός. Ωστόσο, όταν έχουμε να
συνδυάσουμε ένα κρασί με ένα
φαγητό, η επιλογή είναι απλή,
λαμβάνοντας υπόψη τις πιο πά-
νω οδηγίες. Όταν όμως έχουμε
περισσότερα από ένα φαγητά ή
πιάτα, τότε το θέμα γίνεται πο-
λυσύνθετο.
Το σερβίρισμα του
κρασιού
1.
Το σωστό ποτήρι
Δεν θα ήταν υπερβολή να
λέγαμε ότι το κατάλληλο ποτή-
ρι αναδεικνύει ένα καλό κρασί.
Ας θυμόμαστε το εξής: όσο
απλούστερο, τόσο καλύτερο!
Βασικός κανόνας είναι να υπάρχει
ισορροπία στα αρώματα και στη γεύση
μεταξύ φαγητού και ποτού, ώστε
να διατηρείται αρμονία.
'
αφιέρωμα