Δ
ιατροφικές συνήθειες με έμφαση στην κατανάλωση ζυ-
μαρικών, σουπών και θαλασσινών θα οριοθετήσουν την
σαιζόν που ξεκινά σύντομα. Κερδισμένοι θα είναι οι επι-
χειρηματίες της εστίασης οι οποίοι θα «πειστούν» να
προσαρμόσουν τα μενού τους προσθέτοντας τις παρα-
πάνω κατηγορίες εδεσμάτων. Σούπες αυγολέμονο και σούπες με
όσπρια παρουσιάζουν τη μοναδικότητά τους στο παγκόσμιο με-
νού. Τελευταία επιτυχία της ελληνικής σούπας ήταν το ασημένιο
μετάλλιο που απέσπασε η ελληνική αποστολή της Λέσχης Αρχιμα-
γείρων Β. Ελλάδας στο Διεθνή Διαγωνισμό της Τουρκίας, world
meeting της World Association of Chefs Societes. H Νανά Γκα-
μπούρα, chef από το εστιατόριο «Αθηνά» που βρίσκεται στα Σέρ-
βια της Κοζάνης, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό με
μία μοναστηριακή χταποδόσουπα! Οι σούπες έχουν την τιμητική
τους και το μυστικό τους είναι ένα, φρέσκα και τοπικά προϊόντα.
Η συνταγή της επιτυχίας
Προϊόντα της ελληνικής γης, άρωμα και χρώμα, γεύση και ταυτό-
τητα. Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας. Τα εποχιακά υλικά χαρα-
κτηρίζονται για τη φρεσκότητά τους, το χρώμα και τη γεύση τους.
Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τοπικά προϊόντα τα
οποία μπορούν εύκολα να προμηθευτούν οι επαγγελματίες του κλά-
δου, να διατηρούν μικρά αποθέματα και να ανανεώνουν συνεχώς
τους καταλόγους τους, περιλαμβάνοντας αποκλειστικά φρέσκα και
γευστικά υλικά.
Έτσι, με τις επιλογές εποχιακών και τοπικών προϊόντων αναβαθμί-
ζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και μεγιστοποιείται η
ικανοποίηση του πελάτη των εστιατορίων.
Οι τάσεις…
Η τάση των εδεσμάτων από το 2010 και μετά είναι να μη σερβί-
ρονται οι σούπες αραιωμένες, αλλά αρκετά συμπυκνωμένες με με-
Τα τελευταία χρόνια μεγάλος αριθμός τουριστών από τις ξένες αγορές
δείχνουν σαφή προτίμηση στην ελληνική κουζίνα. Ρώσοι, Σέρβοι, Άγγλοι,
Σκανδιναβοί, Κινέζοι και Ινδοί αναμένονται και τη φετινή τουριστική περίοδο
να επιβραβεύσουν την ελληνική γαστρονομία.
Το κρυφό κέρδος
του επιχειρηματία
Eλληνικές Σούπες
FOOD
Service
40
cover
story
Γράφουν οι:
Γιώργος Παλησίδης, Ερευνητής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Δρ Γιώργος Μπόσκου, Επίκουρος
καθηγητής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο