Page 44 - Food Service τ. 118

FOOD
Service
44
cover
story
Δυτικής Ασίας (Ματάλα, 2008). Τα δημητριακά αποτελούν τη βάση
της φυτικής παραγωγής κάθε χώρας και στις πιο πολλές χώρες η
καλλιέργειά τους κατέχει την πρώτη θέση της γεωργικής παραγω-
γής, αφού είναι φτηνή και διατηρήσιμη βρώσιμη ύλη.
Τα δημητριακά χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
στα σιτηρά, που περιλαμβάνουν το στάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι,
το κεχρί και πολλά άλλα παρόμοια είδη
στα οσπριοειδή, στα οποία ανήκουν τα διάφορα είδη των φασο-
λιών, η σόγια (που θεωρείται ένα από τα πιο βασικά οσπριοειδή),
οι φακές, τα ρεβίθια και τέλος
στα ελαιώδη δημητριακά, όπως είναι και πάλι η σόγια, ο ηλιό-
σπορος και πολλά άλλα
Στις χώρες με θερμότερα κλίματα καλλιεργούνται κυρίως το
σόργο, το ρύζι (που αποτελεί τη βασική τροφή εκατομμυρίων αν-
θρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις ασιατικές χώρες)
και το καλαμπόκι (που αποτελεί αντίστοιχα βασικό στοιχείο δια-
τροφής για τους κατοίκους της αμερικανικής ηπείρου). Στις χώρες
με ψυχρότερα κλίματα καλλιεργούνται κυρίως το σιτάρι, το καλα-
μπόκι, το κριθάρι και η βρόμη, καθώς και η σίκαλη. Γενικά τα δη-
μητριακά είναι μονοετή φυτά που σπέρνονται και θερίζονται μέσα
σε έναν χρόνο. Τα δημητριακά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και
μακροθρεπτικά συστατικά (ασβέστιο, κά-
λιο, μαγνήσιο, νάτριο, σελήνιο, σίδηρο,
φώσφορο, χρώμιο).
Οι σούπες από δημητριακά είναι εξαι-
ρετικές διότι είναι χορταστικές και πλη-
θωρικές στη γεύση και στον κορεσμό. Εί-
ναι πραγματικά θρεπτικές και γίνονται
ακόμη πιο νόστιμες. Στην Ελλάδα η πιο
γνωστή σούπα δημητριακών είναι μία
γλυκιά σούπα η οποία προέρχεται από τη Θρησκεία. Αυτή η σού-
πα είναι η «Βαρβάρα», η οποία τρώγεται την ημέρα της Αγίας Βαρ-
βάρας, στις 4 Δεκεμβρίου.
Όσπρια
Σύμφωνα με το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, τα
όσπρια πρέπει να βρίσκονται δύο φορές την εβδομάδα στο τραπέ-
ζι μας. Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και δεν δημιουργούν προβλή-
ματα (πέρα από δυσπεψία σε κάποιους ανθρώπους). Τα όσπρια εί-
ναι καλές πηγές βιταμινών της ομάδας B και καλές πηγές σιδήρου
και ασβεστίου. Στην Ελλάδα τα περισσότερα όσπρια εισάγονται
σε μεγάλες ποσότητες και επεξεργάζονται (συσκευάζονται) στην
Ελλάδα.
Τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια, σόγια, κουκιά, φάβα, μπι-
ζέλια, λούπινα) είναι τα τρόφιμα που συγκεντρώνουν μεταξύ των
καταναλωτών τα μεγαλύτερα ποσοστά απαρέσκειας.
Ο λόγος είναι ότι δημιουργούν «φουσκώματα» στο στομάχι, με
αποτέλεσμα να παραπονιούνται για γαστρεντερικά προβλήματα.
Tο βέβαιο είναι ότι τα όσπρια ενοχλούν περισσότερο τα άτομα
που δεν τα καταναλώνουν συχνά.
Σχετικά με τον τρόπο μαγειρέματος προτείνουμε το απλό βρά-
σιμο εφόσον έχουν μουλιάσει σε νερό.
Τα καλύτερα βραστερά όσπρια είναι τα
«
φετινά», δηλαδή ενός χρόνου. Τα με-
γάλα όσπρια είναι προτιμότερο να τα
μουλιάζουμε για 12 ώρες. Ο χρόνος
βρασίματος είναι κατ’ ελάχιστο 1 ½
ώρα. Όσο πιο μεγάλα και πιο παλιά εί-
ναι τόσο πιο δύσκολα βράζουν.
O χρόνος βρασμού εξαρτάται και από
'
Οι σούπες από δημητριακά είναι
εξαιρετικές διότι είναι
χορταστικές και πληθωρικές
στη γεύση και στον κορεσμό.