Page 22 - Food Service τ. 119

FOOD
Service
22
Σ
τις 28 Απριλίου στο Λονδίνο,
το περιοδικό Restaurant ανα-
κοίνωσε τους νικητές της διε-
θνούς γαστρονομίας για το
2014.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι
και φέτος, σε μία λαμπρή και ξεχωριστή
εκδήλωση με καλεσμένους εκπροσώπους
από όλο το εύρος της εστιατοριακής σκη-
νής, το περιοδικό Restaurant με χορηγούς
του τα San Pellegrino και Aqua Panna ανέ-
δειξε τους κορυφαίους της εστίασης.
Το Noma επιστρέφει στην
1
η θέση
Η πρώτη θέση στη λίστα των 50 καλύτε-
ρων εστιατορίων για το 2014 ανήκει στο
εστιατόριο Noma και στον chef Rene
Redzepi. Ο ίδιος ήταν κάτοχος της πρώτης
θέσης του οδηγού τις χρονιές 2010, 2011
και 2012, χάνοντας μόνο το 2013 από τους
Ισπανούς αδερφούς Roca και το εστιατό-
ριο El Celler de Can Roca. Φέτος ο Red-
zepi δείχνει να «παίρνει το αίμα του πίσω»
ρίχνοντας τους Ισπανούς στη «δική του»
δεύτερη θέση. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος, λίγο
μετά την ανακοίνωση, δήλωσε σχετικά:
«
Δεν το περιμέναμε καθόλου. Θεωρούσα-
με ότι είχαμε τη στιγμή μας σε αυτήν τη λί-
στα. Ήρθαμε χωρίς να περιμένουμε τίπο-
τα. Οι εφημερίδες έγραφαν ότι το Νoma
είχε τελειώσει».
Σταθερός στην τρίτη θέση παρέμεινε για
φέτος ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ιτα-
λίας στη δεκάδα, Μassimo Bottura και το
Osteria Francescana.
Προαγωγή πήρε ο Daniel Humm με το
εστιατόριό του Eleven Madison Park, ο
οποίος ανέβηκε στην τέταρτη θέση από
την περσινή πέμπτη. Ο chef δείχνει να κερ-
δίζει έδαφος όχι μόνο για το ξεχωριστό με-
νού του, αλλά και για την ενδιαφέρουσα
εμπειρία σερβιρίσματος που προσφέρει
στους πελάτες του.
Στην πέμπτη θέση συναντάμε τον
Heston Blumenthal, o oποίος επίσης ανέ-
βηκε δύο θέσεις, καθώς πέρσι κατείχε την
έβδομη στη λίστα του San Pellegrino. To
εστιατόριό του Dinner θεωρείται πως έχει
συμβάλει στην ανάδειξη της βρετανικής
γαστρονομίας, με τον chef να εμπνέεται
και να αναβιώνει συνταγές της αγγλικής
κουλτούρας ξεκινώντας από το 1300.
Ο δεύτερος Ισπανός της λίστας είναι ο
chef Andoni Luis Aduriz με το εστιατόριο
Mugaritz. Παρ’ όλο που το 2013 το εστια-
τόριο κατείχε την τέταρτη θέση, φέτος με-
τακύλησε στην έκτη. Το ιδιαίτερο εστιατό-
ριο, που το μενού του το γνωρίζουν οι πε-
λάτες αφού προχωρήσουν σε κράτηση
τραπεζιού, συνεχίζει να εξελίσσεται και για
πολλούς είναι θέμα χρόνου να επανέλθει
σε πιο υψηλές θέσεις του καταλόγου.
Ο ιστορικός και βοτανολόγος Alex Atala
εκπροσωπεί στην έβδομη θέση τη Βραζιλία
με το D.O.M. Στο εστιατόριο που τα αρχικά
του σημαίνουν «Ο Θεός είναι ο καλύτερος
και ο μέγιστος», η κουζίνα που σερβίρει
περιγράφεται ως fusion γαλλικής και ιταλι-
κής. Ο ίδιος θεωρείται ιδιαίτερα πρωτοπό-
ρος τόσο για τις τεχνικές μαγειρικής που
χρησιμοποιεί όσο και για τα συστατικά που
Η φετινή λίστα των νικητών του ετήσιου διαγωνισμού ανάδειξης των 50 καλύ-
τερων εστιατορίων διεθνώς δεν έκρυβε μεγάλες εκπλήξεις. Μπορεί τα ονόμα-
τα των νικητών να παρέμειναν τα ίδια με την αντίστοιχη λίστα του 2013, όμως η
τελική κατάταξη ήταν που έκανε τη διαφορά τη φετινή χρονιά…
Το στέμμα επιστρέφει
στην Κοπεγχάγη!
Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου
θέμα
Ο chef Rene Redzepi επέστρεψε στην πρώτη
θέση των 50 καλύτερων εστιατορίων του κό-
σμου.