Page 23 - Food Service τ. 119

πολύ συχνά ανακαλύπτει στα δάση του
Αμαζονίου.
Ο συνδυασμός του παραδοσιακού με το
σύγχρονο και της τοπικής παράδοσης με
τις μοντέρνες τεχνικές φέρνουν ξανά τους
Βάσκους Arzak στην 8η θέση. Ο πατέρας
Juan Mari Arzak, ο οποίος μαζί με την κόρη
του Elena Arzak Espina διαχειρίζονται από
κοινού τόσο την κουζίνα όσο και την επιχεί-
ρηση Arzak στο Σαν Σεμπάστιαν της Ισπα-
νίας. Η κόρη Arzak, μετά από σπουδές σε
ελβετική σχολή και προϋπηρεσία δίπλα
στον Ferran Adrià, δεν θα μπορούσε παρά
να εξελιχθεί σε μία εξαιρετική chef. Έτσι,
έως και σήμερα, το εστιατόριο συγκεντρώ-
νει το ενδιαφέρον της διεθνούς γαστρονο-
μίας θεωρώντας το από τα καλύτερα του
είδους. Στην 9η θέση βρέθηκε το εστιατό-
ριο Αlinea το οποίο πέρσι κατείχε την 15η.
Ίσως και να αποτελεί μία από τις εκπλήξεις
του φετινού οδηγού όχι σε ό,τι αφορά τη
θέση που κατέλαβε, αλλά στο ότι ανέβηκε
τόσες πολλές θέσεις σε μία μόλις χρονιά.
«
Υπαίτιος» αυτής της εξέλιξης δεν είναι άλ-
λος από τον Grant Achatz, ο οποίος βρι-
σκόταν πίσω από τα εγκαίνια του Alinea το
2005.
Πρόκειται για το δεύτερο εστιατόριο
που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στη δεκάδα της
λίστας, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό
ήταν μόνο η αρχή.
Την πρώτη δεκάδα ολοκληρώνει ένας
ακόμη Βρετανός, ο Brett Graham, και το
εστιατόριο Τhe Ledbury στο Λονδίνο. Το
εστιατόριο που μόλις πέρσι ήταν στη 13η
θέση κατάφερε να περάσει στη δεκάδα πα-
ρουσιάζοντας μοντέρνα γαλλική κουζίνα με
βρετανική επιρροή.
Η καλύτερη γυναίκα chef
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο
πλαίσιο των διακρίσεων απονεμήθηκε και ο
τίτλος της καλύτερης γυναίκας chef για το
2014
από τη Veuve Clicquot. Η Helena
Rizzo από τη Βραζιλία ήταν η chef που κα-
τέκτησε την τιμητική αυτή διάκριση για το
2014.
Μόλις το 2013 η Rizzo κέρδισε τον
τίτλο της καλύτερης γυναίκας chef για τα
εστιατόρια της Λατινικής Αμερικής. Το
εστιατόριό της, Mani στο Σάο Πάολο, συν-
δυάζει συστατικά και μαγειρικές φιλοσο-
φίες της Βραζιλίας, με μοντέρνες τεχνικές
και διεθνείς επιρροές από την Ισπανία και
την Ιταλία. Μόλις στα 35, η chef έχει κατα-
φέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον της γα-
στρονομικής κοινότητας με τις μαγειρικές
της προτάσεις, ενώ όλοι αναμένουν τα επό-
μενα βήματά της.
Η ελληνική απουσία
Μέχρι και το 2013, στη λίστα των 100 κα-
λύτερων εστιατορίων συναντούσαμε και
ορισμένες ελληνικές συμμετοχές, όπως εί-
ναι η Σπονδή, το Funky Gourmet και το
Etrusco. Δυστυχώς, στη φετινή ανακοίνωση
της λίστας δεν συμπεριλήφθηκαν ελληνικά
εστιατόρια. Εν αναμονή της επόμενης χρο-
νιάς λοιπόν!
Info:
<
θέμα
Οι 10 καλύτερες
κουζίνες για το 2014
1.
Noma: Δανία
2.
El Celler de Can Roca: Ισπανία
3.
Osteria Francescana: Ιταλία
4.
Eleven Madison Park: ΗΠΑ
5.
Dinner by Heston Blumenthal:
Μεγάλη Βρετανία
6.
Mugaritz: Ισπανία
7.
DOM: Βραζιλία
8.
Arzak: Ισπανία
9.
Alinea: ΗΠΑ
10.
The Ledbury: Μεγάλη Βρετανία
Οι chef της οικογένειας Arzak που κατέκτησαν φέτος την όγδοη θέση της λίστας.
Η Helena Rizzo είναι η καλύτερη γυναίκα chef για το 2014.
FOOD
Service
23