τητά τους. Το περιεχόμενο (content) που
θα αναπαράγετε θα μπορεί εύκολα να αντι-
γραφεί και να διαμοιραστεί σε όλα τα κοι-
νωνικά δίκτυα στα οποία έχετε παρουσία.
Η δυσκολία στις ενέργειες μάρκετινγκ είναι
να φτάσει το μήνυμά σας έγκαιρα στο κοι-
νό που απευθύνεστε. Ελέγχοντας συγκε-
ντρωτικά όλα τα μέσα που διαθέτετε μπο-
ρείτε να το εξασφαλίσετε με επιτυχία! Για
παράδειγμα, εάν ένα βράδυ έχετε κάποιο
event που αφορά στην κατανάλωση κρέα-
τος, αφού φτιάξετε με τη δημιουργική σας
ομάδα (που πρέπει να αποτελείται από τον
κειμενογράφο για το concept και το γραφί-
στα για την υλοποίηση) τις επικοινωνιακές
μακέτες, θα πρέπει να τυπώσετε το έντυπό
σας για να το ταχυδρομήσετε με τα ΕΛΤΑ
στο πελατολόγιό σας, να στείλετε e-mail,
να το ανεβάσετε στο Web site, να το επικοι-
νωνήσετε στο Facebook και να το κάνετε
tweet! Κάθε μέσο θα πετύχει και ένα διαφο-
ρετικό κοινό-στόχο (target group), μεγιστο-
ποιώντας το αποτέλεσμα της ενέργειάς
σας.
Φυσικά, δεν αρκεί να έχετε ιστοσελίδα ή
σελίδα στο Facebook με πολλά Likes. Για
την ακρίβεια, αυτό μπορεί να θεωρηθεί και
αδιάφορο. Αυτό που χρειάζεστε είναι τα
στοιχεία (data) των επισκεπτών σας στη
διαδικτυακή σας παρουσία. Πρέπει να χρη-
σιμοποιήσετε όλες τις τεχνικές του
inbound marketing για να μπορέσετε να δη-
μιουργήσετε μία σωστή βάση δεδομένων,
ώστε να τη χρησιμοποιήσετε μελλοντικά σε
στοχευμένες ενέργειες προς στοχευμένο
κοινό. H επιχείρηση έχει μία επιτυχημένη
on-line παρουσία μόνο όταν αναπτύσσει
στρατηγική με συγκεκριμένο στόχο τους
fans και τους followers της.
Το μικρό εστιατόριο…
Μία νέα τάση που έχει αναπτυχθεί στην
Αμερική και δειλά δειλά θα εμφανιστεί και
στην Ελλάδα είναι τα micro restaurants. Κα-
θώς τα μεγάλα εστιατόρια έχουν και μεγά-
λα διαχειριστικά κόστη, θα εμφανιστούν
εστιατόρια που θα πωλούν συγκεκριμένο
είδος φαγητού. Έτσι, θα εστιάσουν σε ένα
προϊόν που θα μπορούν να προσφέρουν σε
εξαιρετική ποιότητα, έχοντας εξειδίκευση,
σε πολύ καλή τιμή. Όπως ακριβώς το laser
που στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο σημείο!
Επιπρόσθετα, ήδη τα happy hours είναι
θεσμός, καθώς όλο και περισσότεροι επι-
χειρηματίες βάζουν ειδικές τιμές νωρίς το
πρωί ή νωρίς το απόγευμα. Σκοπός σε αυ-
τή την ενέργεια είναι να προσελκύσετε πε-
λάτες που είναι price sensitive (ευαισθητο-
ποιημένοι ως προς την τιμή και επιλέγουν
συνειδητά κάτι πιο φθηνό), ώστε να γεμί-
σουν τα τραπέζια σας σε νεκρές ώρες και
μέρες. Μία ακόμα ιδέα, αν δεν ανεβάσει τα
κόστη κουζίνας και βάρδιας, είναι να υπάρ-
χει late night dinning, καθώς ως λαός τρώ-
με αργά σε σχέση με τους Ευρωπαίους.
Έτσι, αν έρθει ο πελάτης πιο αργά να πα-
ραγγείλει, θα είναι πιο φθηνά για εκείνον, ή
μπορείτε στο bar (με τον ίδιο τρόπο) να
επιμηκύνετε την παραμονή του στο χώρο
σας.
Geomarketing
Δώστε σημασία στο geomarketing. Με τα
νέα mobile applications έχει αναπτυχθεί η
έννοια και η χρήση του geotargeting. Τα
softwares δηλαδή που σου δείχνουν τι
υπάρχει γύρω. Με το να έχετε καταχωρίσει
την επιχείρησή σας σε αντίστοιχα προ-
γράμματα και με τα θετικά σχόλια των επι-
σκεπτών, μπορείτε να αυξήσετε και από
εκεί την αναγνωρισιμότητα και επισκεψιμό-
FOOD
Service
25
θέμα