Page 26 - Food Service τ. 119

FOOD
Service
26
τητά σας. To πιο διαδεδομένο μέσο για το
geomarketing είναι το Foursquare και το
Google Maps. Θα πρέπει, αρχικά, να δηλώ-
σετε την επιχείρησή σας και να πιστοποιή-
σετε πως σας ανήκει (μέσω ενός κωδικού
που θα σταλεί στη διεύθυνση της επιχείρη-
σης που θα δηλώσετε).
Στη συνέχεια, θα πρέπει να διαμορφώσε-
τε τη σελίδα σας και να προτρέψετε τους
επισκέπτες με off-line τεχνικές να κάνουν
check in. Τo Foursquare έχει δημιουργήσει
τις on-line προσφορές SPECIALS, όπου αν
οι επισκέπτες σας κάνουν check in, κερδί-
ζουν κάτι από εσάς (ως μέσο παρότρυνσης
για να κάνουν check in). Έτσι, οι φίλοι τους
θα δουν πως προτίμησαν την επιχείρησή
σας και θα ενισχύσετε την προώθηση word
of mouth.
To μυστικό στη
διαφοροποίηση
Το μυστικό στην επιτυχία μίας επιχείρη-
σης είναι η διαφοροποίηση. Έτσι και στον
κλάδο της εστίασης, η διαφοροποίηση εί-
ναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την
επιτυχία. Διαφοροποιώντας αυτό που προ-
σφέρετε, αυξάνετε την ελκυστικότητα της
παροχής σας και μπορείτε και να προσελ-
κύσετε ένα εντελώς διαφορετικό κοινό, το
οποίο μπορεί να είναι μία καλή πηγή τζίρου
για εσάς. Η διαφοροποίηση μπορεί να
αφορά στο προϊόν, στις τιμές, στην ώρα
λειτουργίας και φυσικά στη συνολική πεί-
ρα που παρέχετε. Υπάρχουν πολλά παρα-
δείγματα στην Ελλάδα που έχουν διαφο-
ροποιηθεί και έχουν πετύχει! Όταν βλέπετε
ένα επιτυχημένο εστιατόριο, πάντα να ανα-
ρωτιέστε «τι κάνει αυτός ο επιχειρηματίας
διαφορετικό από εμένα». Η απάντηση θα
σας δώσει την κατεύθυνση!
Σφαιρική θεώρηση των
εργαλείων
Κλείνοντας, υπάρχουν και άλλες τάσεις
που μπορούν να φανούν χρήσιμες, αν τις
εκμεταλλευτείτε, όπως είναι η χρήση στέ-
βιας, η μη χρήση γλουτένης, τα μοναστη-
ριακά τραπέζια (που κερδίζουν χώρο μέσα
στο μαγαζί σας!), η κατανάλωση ολόφρε-
σκων υλικών (από τη φύση στο τραπέζι)
κ.ά. Πάντοτε να σκέφτεστε σφαιρικά την
έννοια του μάρκετινγκ για την επιχείρησή
σας και να είστε παρόντες στον on-line κό-
σμο, σε συνδυασμό βέβαια με τα off-line
μέσα που θα πρέπει να χρησιμοποιείτε για
μία ολοκληρωμένη προβολή.
Τέλος, να αναζητάτε τι διαφορετικό μπο-
ρείτε να προσφέρετε στους πελάτες σας
κι έτσι θα κάνετε τη διαφορά!
<
θέμα
Info
Ο Θέμης Σαρανταένας είναι σύμβουλος Μάρκε-
τινγκ και Ανάπτυξης Μικρών/Μεσαίων Επιχει-
ρήσεων και Επιχειρηματιών στην Ελλάδα και
στην Κύπρο και ασχολείται ενεργά στο χώρο τα
τελευταία δεκατέσσερα χρόνια. Εργάστηκε για
πολλά χρόνια στη L’Oréal Hellas σε θέσεις επι-
κοινωνιακού (Marketing) και εμπορικού μάρκε-
τινγκ (Trade Marketing) στις μάρκες με τις πε-
ρισσότερες πωλήσεις όπως: Biotherm (Hom-
me), L’Oreal Professionnel, Lancôme και στη
νέα μάρκα για την Ελλάδα Kiehl’s. Ακόμα, με
την πολυετή πείρα του στο εμπορικό μάρκετιν-
γκ (δημιουργία μηχανισμών πώλησης στα κατα-
στήματα) έχει εξειδικευτεί στην ψυχολογία του
καταναλωτή και αναγνωρίζει τους μηχανισμούς
για την εμπλοκή του στη διάδραση της πώλη-
σης με μεγαλύτερη επιτυχία. Σήμερα ειδικεύε-
ται στην ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επι-
χειρήσεων, ειδικά στην περίοδο της κρίσης, με
πλούσιο πελατολόγιο από πολλούς και διαφο-
ρετικούς κλάδους. Ακόμα, εκπαιδεύει στελέχη
και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων με Σεμινά-
ρια Μάρκετινγκ και Επιχειρηματικών Δεξιοτή-
των. Είναι ο πρώτος στην Ελλάδα πιστοποιημέ-
νος στη διαχείριση μάρκετινγκ των Social
Media. Τέλος, είναι εκπαιδευμένος Business &
Personal Coach, μέλος του HCA (Hellenic
Coaching Association), του EMCC (European
Mentoring & Coaching Council) και του ICF
(
International Coaching Federation).