Page 32 - Food Service τ. 119

χαμένη έμμηνο ρύση
στειρότητα ή επαναλαμβα-
νόμενες αποβολές
πληγές στο εσωτερικό του
στόματος-άφθες
ένα δερματικό εξάνθημα με
φαγούρα που ονομάζεται ερ-
πητοειδής δερματίτιδα
Οι άνθρωποι με κοιλιοκάκη
μπορεί να μην έχουν κανένα
σύμπτωμα, αλλά μπορούν να
αναπτύξουν επιπλοκές της νό-
σου με την πάροδο του χρό-
νου. Τα μακροχρόνια συμπτώ-
ματα περιλαμβάνουν υποσιτι-
σμό, που μπορεί να οδηγήσει
σε αναιμία, οστεοπόρωση,
αποβολή, ηπατικά νοσήματα,
καθώς και καρκίνο του εντέρου.
Παρ’ όλη τη σοβαρότητα της
πάθησης, δεν υπάρχει καμία θε-
ραπεία. Μπορεί να αντιμετωπι-
στεί, όμως, με μία αυστηρή δια-
τροφή χωρίς γλουτένη. Μετά
τον αποκλεισμό της γλουτένης
τα συμπτώματα βελτιώνονται
και ο ασθενής αρχίζει να αισθά-
νεται καλύτερα και να ανακτά
τις δυνάμεις του.
Διατροφή χωρίς
γλουτένη... μόδα ή
μέθοδος
αδυνατίσματος;
Τα τελευταία χρόνια, οι οδη-
γίες για μία διατροφή χωρίς
γλουτένη έχουν γίνει μόδα για
άτομα που θέλουν να χάσουν
κιλά. Τα τρόφιμα χωρίς γλουτέ-
νη αποτελούν τη νέα τάση της
δίαιτας, γιατί δήθεν υπόσχονται
πιο λεπτό, πιο καλλίγραμμο και
πιο υγιές σώμα. Σε πολλούς
ακούγεται η τέλεια λύση για
την απώλεια κιλών. Απλώς στα-
ματάτε να τρώτε σιτάρι και
γλουτένη και γίνεστε πιο λεπτοί
και πιο υγιείς για πάντα.
Αν δεν έχετε κοιλιοκάκη, εί-
ναι απίθανο να έχει οποιαδήπο-
τε επίδραση στο βάρος, ανε-
ξάρτητα από τη μείωση της συ-
νολικής πρόσληψης θερμίδων,
καταναλώνοντας τροφές χωρίς
γλουτένη.
Το περιοδικό Journal of the
American Dietetic Association
ανέφερε ότι δεν υπάρχουν απο-
δείξεις επειδή δεν υπάρχουν
και μελέτες που να εξετάζουν
την απώλεια βάρους σε μία δί-
αιτα χωρίς γλουτένη. Μόνο μία
κλινική μελέτη θα είναι σε θέση
να απαντήσει σε αυτό το ερώ-
τημα.
Όλα τα φαγητά έχουν θερμί-
δες, ακόμη και αυτά χωρίς
γλουτένη.
Επειδή, όπως προαναφέρθη-
κε, η γλουτένη βρίσκεται σε
πολλά φαγητά, όπως ζυμαρικά,
κέικ, μπίρα, σος, σάλτσες, τότε
αν τρώγατε μεγάλες ποσότητες
από αυτά τα φαγητά, είναι λογι-
κό να νιώθετε πιο ανάλαφροι ή
πιο «ξεφούσκωτοι». Πολύ πιθα-
νόν να έχετε και μία μικρή απώ-
λεια βάρους, γιατί πολύ απλά
κόψατε αυτά που υπερκατανα-
λώνατε και κυρίως σε μεγάλες
ποσότητες. Ακόμα και αν τα πε-
ριορίζατε στο 1/3, ακόμα και
τότε θα χάνατε κιλά. Άρα το
πρόβλημα δεν είναι τι φαγητά
τρώτε με ή χωρίς γλουτένη, αλ-
λά πόσο τρώτε. Περιορίζοντας,
λοιπόν, τις ποσότητες από όλα
τα φαγητά και τρώγοντας υγιει-
νά, να είστε σίγουροι πως η ζυ-
γαριά θα αρχίσει να δείχνει λι-
γότερο και εσείς θα νιώθετε πιο
χαρούμενοι.
<
FOOD
Service
32
θέμα
'
'
Ενισχύετε τα
καθημερινά σας
γεύματα με
φρέσκα
λαχανικά, καθώς
επίσης φρούτα,
πατάτες, ρύζι,
κρέας και ψάρι.