Ο ταλαντούχος εκπρόσωπος της νέας μα-
γειρικής πραγματικότητας μιλά στο Food
Service για την επαγγελματική του δια-
δρομή, το ελπιδοφόρο εγχείρημά του για
τη διάδοση της Δίαιτας Ωμέγα αλλά και
για τη Νέα Ελληνική Κουζίνα, τους μάγει-
ρες και τους chef.
Πώς επιλέξατε τη μαγειρική ως
επάγγελμα;
Κατάγομαι από τη Ρόδο, ένα νησί με
μεγάλη παράδοση στον τουρισμό. Από
τα παιδικά μου χρόνια οι μνήμες που έχω
από τη μητέρα μου και την οικογένειά
μου ήταν αυτές που με επηρέασαν να
ασχοληθώ με τη μαγειρική. Μου άρεσε
να δημιουργώ και να ευχαριστώ τον κό-
σμο μέσα από τα πιάτα μου. Επίσης μου
άρεσαν πολύ τα ταξίδια και να αποκτώ
νέες εμπειρίες και να γνωρίζω νέους αν-
θρώπους. Όλα αυτά με έσπρωξαν προς
το δημιουργικό κόσμο της γαστρονομίας.
Υπήρξαν γεγονότα τα οποία καθό-
ρισαν την επαγγελματική σας εξέ-
λιξη;
Δεν θα ήθελα να σταθώ σε ένα, καθώς
πιστεύω ότι είτε απλές εμπειρίες αποκτώ
πάνω στη δουλειά μου είτε πιο πολύπλο-
κες, η αξία τους για εμένα είναι το ίδιο
σημαντική. Εάν θα έπρεπε να αναφέρω
κάτι, θα έλεγα ότι η έξοδός μου από την
Ελλάδα για να δουλέψω πάνω στη μαγει-
ρική ήταν από τις σημαντικότερες απο-
φάσεις που έλαβα για την καριέρα μου,
καθώς μπόρεσα να γνωρίσω διαφορετι-
κές μαγειρικές κουλτούρες, ανθρώπους
γεύσεις και αρώματα.
Τελικά ήταν εύκολη ή δύσκολη η
επαγγελματική σας πορεία;
Σαφέστατα το επάγγελμα του μάγειρα
δεν είναι ένα από τα πιο εύκολα. Θέλει
πολλή προσπάθεια και πολλές θυσίες.
Από εκεί και πέρα, προσωπικά το δρόμο
μου θα τον χαρακτήριζα ενδιαφέρων. Εί-
χα την τύχη να συνεργαστώ με κάποιους
από τους καλύτερους chef, κατόχους
αστεριών Michelin, όπως είναι ο Marcus
Wareing, o Gaultiero Marchessi και ο Gor-
don Ramsey. Επίσης, εργάστηκα σε εστια-
τόρια στο Λονδίνο, στο Μιλάνο, σε μεγά-
λες ξενοδοχειακές αλυσίδες στην Ελλάδα
και στο εξωτερικό, ενώ πέρασα αρκετά
χρόνια στο Ντουμπάι και στα Ηνωμένα
Αραβικά Εμιράτα.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται
μία άνοδος της δημοτικότητας της
ελληνικής κουζίνας στο εξωτερι-
κό. Θεωρείτε ότι η ελληνική γα-
στρονομία μπορεί να κερδίσει «το
στοίχημα» της διεθνούς αγοράς;
Kατά τη γνώμη μου, η ελληνική κουζίνα
έχει πλέον την αναγνώριση που της αρ-
μόζει σε όλα τα επίπεδα. Είναι μία κουζί-
να που βασίζεται στο ελαιόλαδο και γενι-
κά σε πρώτες ύλες που, εκτός του ότι δη-
μιουργούν ένα πολύ γευστικό αποτέλε-
σμα, είναι και πολύ υγιεινές, κάτι που
πλέον όλος ο κόσμος το αναζητεί. Θέλει
η τροφή να του προσφέρει εκτός από
υγεία και γεύση.
Πώς θα ορίζατε τη Νέα Ελληνική
Κουζίνα;
Για εμένα δεν υπάρχει νέα και παλιά
ελληνική κουζίνα. Η ελληνική κουζίνα εί-
FOOD
Service
34
``
Επιστροφή στις ρίζες είναι η νέα τάση
της μαγειρικής.
Δόξης
Βεκρής
στη Μάγδα Πειστικού
συνέντευξη
``