FOOD
Service
42
cover
story
Ο μεζές στα εστιατόρια
Ο μεζές κατέχει περίοπτη θέση στα ελληνικά εστιατόρια, με πολ-
λά εξ αυτών να συστήνονται ως μοντέρνα μεζεδοπωλεία. Βέβαια,
από τη λίστα δεν θα πρέπει να απουσιάζουν και τα διαχρονικά ου-
ζερί και τσιπουράδικα.
Το concept απλό: Πολλοί και διαφορετικοί μεζέδες οι οποίοι συ-
νοδεύουν το ποτό της επιλογής του πελάτη σερβίρονται στη μέση
του τραπεζιού. Οι μεζέδες εναλλάσσονται ανά παραγγελία, δελεά-
ζοντας κατά έναν τρόπο τον πελάτη να παραγγείλει περισσότερο
αλκοόλ, προκειμένου να γευτεί περισσότερους μεζέδες.
Το σερβίρισμα του μεζέ γίνεται συνήθως σε μικρό σκεύος, κα-
θώς πρωταρχικός στόχος είναι να συνοδεύσει το ποτό και όχι να
δημιουργήσει κορεσμό στο στομάχι του πελάτη. Η ιστορία του με-
ζέ ξεκίνησε με πιάτα τυριών, σαλαμάκι, αγγουράκι, τουρσί και
ελιές. Στη συνέχεια, πέρασε σε ποικιλίες θαλασσινών και περισσό-
τερα ζεστά πιάτα, φτάνοντας στο σήμερα με το εδεσματολόγιο να
μην έχει τέλος. Ενδεικτικό της απλότητας του πιάτου είναι ότι απο-
σύρονται πλήρως τα ασημικά και αντικαθίστανται από το πιρουνάκι
του γλυκού, οδοντογλυφίδες και χαρτοπετσέτες. Σε ορισμένες μά-
λιστα περιπτώσεις που το μεζεδοπωλείο έχει δεχτεί επιρροές του
νεωτερισμού, ο μεζές σερβίρεται σε ποτηράκι, σε γυάλινο κουτα-
λάκι ή άλλα ακόμη πιο μοντέρνα σκεύη, που χορταίνουν το μάτι και
τη γεύση. Το απόλυτο συνοδευτικό των μεζέδων που εμφανίζεται
στο καλωσόρισμα των συνεστιαζόμενων είναι το ψωμί, συνήθως
χειροποίητο και σε διαφορετικές ποικιλίες, αλλά και φρυγανισμένο
με λάδι και ρίγανη. Παράλληλα, μαζί με τον άρτο κάνουν την εμφά-
νισή τους ντιπ, αρωματισμένα λάδια και πάστες για το «άνοιγμα»
της όρεξης.
Γνωρίζοντας το ούζο…
Τα ελληνικά ποτά και αποστάγματα (όπως είναι το ούζο, το τσί-
πουρο, η μαστίχα Χίου και το κίτρο Νάξου) έχουν ιδιαίτερη σημα-
σία για την ελληνική γαστρονομία και κουζίνα, καθώς αναγνωρίζο-
νται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προστατευόμενες Γεωγραφι-
κές Ενδείξεις των αλκοολούχων ποτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι πρώτοι που φέρεται να έχουν εισάγει στην αγορά το ούζο είναι
Τυριά
•
Φέτα
•
Κίτρινα τυριά
(
κασέρι, γραβιέρα,
καπνιστό τυρί)
•
Σαγανάκι (συνήθως
γραβιέρα, λαδοτύρι,
κεφαλοτύρι)
•
Μπουγιουρντί
Αλλαντικά
•
Σαλάμι
•
Λουκάνικο
•
Παστουρμάς
σαλάτες
•
Τζατζίκι
•
Τυροσαλάτα
(
αλλιώς Χτυπητή ή
Τυροκαυτερή)
•
Ταραμοσαλάτα
•
Μελιτζανοσαλάτα
•
Καβουροσαλάτα
•
Κηπουρού
•
Ρώσικη
•
Πατατοσαλάτα
•
Λαχανοσαλάτα
Ψάρι
•
Σαρδέλα
•
Γαύρος
•
Καπνιστά ψάρια
•
Παστά ψάρια
•
Σαλάχι
Οστρακοειδή-μαλάκια
•
Χταπόδι γεμιστό
•
Μύδια
•
Καβουροδαγκάνες
•
Γυαλιστερές
•
Αστακός
•
Γαρίδες
κρέας-κοτόπουλο
•
Μπεκρής Μεζές
•
Λουκάνικο
•
Τηγανιά
•
Κεφτεδάκια
τηγανητά
Οι ελληνικΟi μεζεδεσ