Page 43 - Food Service τ. 119

οι Μικρασιάτες πρόσφυγες αποσταγματοποιοί από τη Λέσβο και
τη Χίο, χωρίς όμως να εξαιρείται και η Βόρεια Ελλάδα. Για άλλους,
η ιστορία του ούζου ξεκινάει την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρα-
τορίας και αργότερα της οθωμανικής κυριαρχίας όταν μία εταιρεία
εξήγαγε το ποτό στη Μασσαλία και στα κιβώτια της εξαγώγιμης
παρτίδας αναγραφόταν η φράση «uso Massalia», δηλαδή «προς
χρήση στη Μασσαλία». Για κάποιους λόγους, η φράση αυτή έγινε
συνώνυμη της καλής ποιότητας ούζου και στη συνέχεια η λέξη
«
Μασσαλία» έφυγε και έμεινε η λέξη uso= ούζο, που στο εξής χα-
ρακτήριζε το ποτό.
Από το 1989, το ούζο αποτελεί αναγνωρισμένο εθνικό προϊόν
από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ούζο είναι ένα προϊόν αποκλειστικά
ελληνικό, το οποίο μάλιστα δεν μεταφράζεται σε καμία γλώσσα. Το
ούζο είναι ένα αλκοολούχο ποτό με άνισο που παράγεται παραδο-
σιακά και αποκλειστικά στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερα μετά την κατοχύρωση της αποκλειστικής παραγωγής
ούζου στην Ελλάδα, το παραδοσιακό ποτό προσφέρει δυνατότη-
τες μεγάλης επιτυχίας στη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με το Σύνδε-
σμο Ελληνικών Αποσταγμάτων και Οινοπνευματωδών Ποτών: «Το
ούζο είναι ένα απόσταγμα, που οφείλει τους οργανοληπτικούς χα-
ρακτήρες του στις ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον αρωματι-
σμό του.
»
Ο μεσογειακός χώρος είναι πλούσιος σε φυτά και αρώματα.
Στη διάρκεια της εξερεύνησής τους, κερδισμένος βγήκε ο ουρανί-
σκος και η απόλαυση. Κάπως έτσι, ο γλυκάνισος “Pimpinella
anisum”, ο μάραθος “Foeniculum vulgare miller”, ο αστεροειδής
άνισος, η μαστίχα, η κανέλα, το γαρίφαλο, ο κορίανδρος, η ρίζα
αγγελικής, η μαστίχα, το φλαμούρι, το κάρδαμο (κακουλές), η μέ-
ντα κ.ά. μπήκαν στον άμβυκα για να εξευγενίσουν το απόσταγμα.
Η ειδοποιός διάφορα του ούζου από τα άλλα αλκοολούχα ποτά με
άρωμα γλυκάνισου είναι ο τρόπος αρωματισμού. Στα περισσότερα
anis προηγείται συνήθως η παραλαβή των αρωματικών συστατι-
κών των σπορών με νερό. Κατόπιν, αυτά προστίθενται στο διάλυμα
της αλκοόλης. Στο ούζο, παραδοσιακά, η παραλαβή των αρωματι-
κών ουσιών γίνεται φυσικά, με συναπόσταξη των σπόρων σε διά-
λυμα νερού και αλκοόλης. Γι’ αυτό και εντάσσεται στην κατηγορία
των αποσταγμένων anis».
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θέμα: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για τη συμμετοχή α) ωφελουμένων επ ιχειρήσεων
και β) μεντόρων/ συμβούλων στην π ιλοτική
εφαρμογή συστήματος Mentori ng μικρών
επ ιχειρήσεων του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής
Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών
Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) υλοποιεί
τη Δράση «Ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή
συστήματος Mentoring», στο πλαίσιο του έργου
«
Δίκτυο Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας για τις
μικρές επιχειρήσεις», το οποίο υλοποιείται από το
Ε.Π.ΑΝ.Α.Δ. με συγχρηματοδότηση από εθνικούς
πόρους και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΚΤ).
Ο στόχος του πιλοτικού προγράμματος mentoring εί-
ναι η ανάπτυξη μιας συνεργατικής σχέσης
εμπιστοσύνης, διάρκειας 9 μηνών, μέσα από την
οποία ένας ή/και περισσότεροι καθοδηγούμενοι
επιχειρηματίες/επαγγελματίες υποστηρίζονται και
ενθαρρύνονται από έμπειρους Μέντορες. Ο στόχος
είναι να αναπτύξουν ή/και να βελτιώσουν γνώσεις,
δεξιότητες, συμπεριφορές και στάσεις ικανές να
προάγουν και να ενισχύσουν την επιχειρηματική
τους ανάπτυξη με μετρήσιμη αποτελεσματικότητα
και απόδοση (π.χ. την ανάπτυξη επιχειρηματικής
στρατηγικής, τη βελτίωση των επικοινωνιακών τους
δεξιοτήτων, την αξιοποίηση ανθρώπινων πόρων,
την αντιμετώπιση κρίσεων και λήψη αποφάσεων
κ.λπ.). Η πιλοτική εφαρμογή του mentoring
θα αφορά 48 επιχειρήσεις στην Αττική, οι οποίες θα
προέρχονται από τους παρακάτω κλάδους:
α) Οικοδομή, β) Επ ισιτισμός, γ) Επ ισκευές
οχημάτων, δ) Κομμώσεις, ε) Αισθητική,
στ) Ταπητοκαθαριστήρια/Στεγνοκαθαριστήρια
Οι υπηρεσίες Mentoring θα παρέχονται: α) χωρίς κα-
μία οικονομική επιβάρυνση για την επιχείρηση και
β) με αμοιβή για τους μέντορες. Για την
πρόσκληση για τις ωφελούμενες επιχειρήσεις,
καθώς και για τους μέντορες, επισκεφθείτε το
δικτυακό τόπο:
"
http:/ /www. imegsevee. gr"www. imegsevee. gr
Προσκλήσεις – Διαγωνισμοί. Η καταληκτική ημερο-
μηνία αιτήσεων συμμετοχής για επιχειρήσεις και μέ-
ντορες, μετά από παράταση, είναι
η
10
η
Ιουνίου 2014
.
Η υλοποίηση του πιλοτικού
προγράμματος mentoring του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
θα διαρκέσει έως τις 30/06/2015.
Περισσότερες Πληροφορίες:
Ηλίας Θ. Γεωργόπουλος τηλ.: 210 8837188