FOOD
Service
56
αφιέρωμα
τη μεταβίβαση των περιουσια-
κών στοιχείων της επιχείρη-
σης: ο αγοραστής αγοράζει
πάγια, εξοπλισμό και άυλα και
τα εντάσσει σε δικό του νομικό
πρόσωπο. Το ίδιο μπορεί να γί-
νει ακόμα και όταν το εστιατό-
ριο λειτουργεί ως Ε.Π.Ε. η Α.Ε.
Με τον τρόπο αυτό, ο αγορα-
στής παίρνει την επιχείρηση
«
καθαρή». Οι υποχρεώσεις (αλ-
λά και οι απαιτήσεις) που είχε
μέχρι σήμερα το εστιατόριο
αφορούν στο νομικό πρόσωπο
του πωλητή.
Πού θα βρούμε, όμως, πολ-
λαπλασιαστές για μεταβιβάσεις
εστιατορίων; Συνιστούμε σε
όλους τους ιδιοκτήτες και επί-
δοξους ιδιοκτήτες εστιατορίων
να κοιτάξουν την ιστοσελίδα
com.
Αυτήν τη στιγμή στην ιστοσελί-
δα υπάρχουν περισσότερα από
13.000
εστιατόρια προς πώλη-
ση σε όλο τον κόσμο. Περιορί-
ζοντας το εύρος της αναζήτη-
σης ανάλογα με τον τζίρο του
εστιατορίου σας, μπορείτε πο-
λύ εύκολα να διαπιστώσετε τι
ποσό (περίπου) μπορείτε να ζη-
τήσετε για ένα εστιατόριο σαν
το δικό σας. Μην ξεχνάτε όμως
ότι αυτό που βλέπετε είναι το
ζητούμενο τίμημα και ότι τα οι-
κονομικά μεγέθη έχουν κατα-
χωρηθεί από τους ίδιους τους
πωλητές-ιδιοκτήτες. Στη βάση
δεδομένων Bizcomps®, που
χρησιμοποιείται από τους
επαγγελματίες συμβούλους
στις μεταβιβάσεις επιχειρήσε-
ων σε όλο τον κόσμο, υπάρ-
χουν καταχωρημένες περισσό-
τερες από 2.000 μεταβιβάσεις
επιχειρήσεων εστίασης.
Ο αντιπροσωπευτικός πολ-
λαπλασιαστής κερδών είναι
1,98
+/- 0,23, δηλαδή από 1,75
έως 2,21. Και ο αντιπροσωπευ-
τικός πολλαπλασιαστής πωλή-
σεων είναι μεταξύ 30% και
40%.
Ο πιο «εύκολος κανόνας»
τον οποίο προσυπογράφουν
σύμβουλοι που έχω γνωρίσει
από όλα τα μέρη του κόσμου
είναι ότι «ένα εστιατόριο αξίζει
όσο οι πωλήσεις του διά τρία».
Επειδή όμως όλες οι επιχει-
ρήσεις είναι μοναδικές, οι κα-
νόνες αυτοί είναι απλά σημεία
αναφοράς.
Ναι, η αγορά θα μας δείξει
το εύρος των τιμών μέσα στο
οποίο θα κινηθεί η αξία, αλλά
τα ποιοτικά χαρακτηριστικά
του εστιατορίου θα καθορί-
σουν σε ποιο σημείο του εύ-
ρους θα βρεθούμε. Το 14%
των συναλλαγών στη βάση
Bizcomps® έχει γίνει σε πολ-
λαπλασιαστή μεγαλύτερο από
3!
Μήπως είναι τελείως λάθος
για το εστιατόριο να χρησιμο-
ποιήσω πολλαπλασιαστή από
1,75
έως 2,21;
Οι κρίσιμοι παράγοντες που
εξετάσαμε στην αρχή του άρ-
θρου, όλοι εκείνοι οι παράγο-
ντες που αυξάνουν την αναμε-
νόμενη απόδοση και μειώνουν
τον κίνδυνο, θα καθορίσουν
τον πολλαπλασιαστή που πρέ-
πει να χρησιμοποιήσουμε. Επί-
σης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε
ότι ο κλάδος εστίασης είναι τε-
ράστιος και οι διαφορές μετα-
ξύ ενός frozen yogurt και ενός
καλού εστιατορίου είναι τερά-
στιες. Ακόμα και μέσα στον
κλάδο της γρήγορης εστίασης,
ο κανόνας μπορεί να είναι 40%-
50%
των πωλήσεων, αλλά τα
Dunkin Donuts πολλές φορές
ξεπερνούν το 100% των πωλή-
σεων.
Είδαμε πώς προσδιορίζεται
η αξία ενός εστιατορίου και τι
επηρεάζει την αξία του. Αρκεί
αυτό για να βρούμε τον πολυ-
πόθητο αγοραστή; Όχι βέβαια!
Όλα αυτά ισχύουν εφόσον
ακολουθήσουμε τη σωστή δια-
δικασία στην προσέγγιση υπο-
ψήφιων αγοραστών. Αλλά αυτό
θα αποτελέσει αντικείμενο
ενός άλλο άρθρου.
<
Info
Ο Χρήστος Ρούσης είναι κάτοχος Β.Α in Economic Sciences (ΠΑΝ/ΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ), M.Sc. Business Economics &
Management (M.A.I.Ch./I.C.A.M.A.S.) και διπλώματος στον Ανασχεδιασμό Επιχειρηματικών Διαδικασιών (ΕΕΔΕ), και
πριν απασχοληθεί με τις Αγοραπωλησίες Επιχειρήσεων είχε δραστηριοποιηθεί στην παροχή υπηρεσιών προς επιχει-
ρήσεις και συγκεκριμένα με τη Χρηματοδότηση, την Επιλογή Στελεχών, την Αναδιοργάνωση, τη Διαμόρφωση Στρατη-
γικής και την Οικονομική Ανάλυση και Εκπαίδευση Στελεχών μέσω των εταιρειών ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Α.Ε., ΕΡ-
ΓΟΝ Α.Ε., SEDEL FINANCE Α.Ε., RESPONSE S.A., BUSINESS DEALS S.A., απ’ όπου απέκτησε αξιόλογη ολοκληρω-
μένη γνώση και εμπειρία στη διάγνωση και διαμόρφωση στρατηγικής των επιχειρήσεων και την αξιολόγησή τους.
Με τις αγοραπωλησίες, τις εξαγορές & συγχωνεύσεις και τις αποτιμήσεις επιχειρήσεων ασχολείται από το 1997, με
την εταιρεία Business Deals A.E., την οποία συμμετείχε και ως partner, ενώ από το 2007 μέσω της deals&DEALS
της οποίας είναι ιδιοκτήτης. Σε όλη αυτήν τη διαδρομή, έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση
15
closed-deals και στην υλοποίηση άνω των 100 μελετών αποτιμήσεων. Παράλληλα, από το 2010 έχει δημιουργήσει
το marketplace «www.e.dealsAndDEALS.eu», όπου παρέχεται η δυνατότητα καταχώρισης και αναζήτησης επιχειρή-
σεων προς πώληση, η δυνατότητα on-line αποτίμησης επιχείρησης, καθώς και σημαντικές πληροφορίες αναφορικά
με τις αγοραπωλησίες επιχειρήσεων.
Είναι μέλος του International Business Brokers Association® (ΙΒΒΑ®) και του Μ&Α Advisor Network του Corporate
Finance in Europe®, απ’ όπου ενημερώνεται για τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις και διευρύνει το δίκτυο αποδεκτών
επιχειρήσεων προς πώληση. Έχει αναπτύξει σημαντική δράση προώθησης επιχειρήσεων προς πώληση στο εξωτερι-
κό, μέσω του