Page 55 - Food Service τ. 119

ταβιβάστηκαν και τους πολλα-
πλασιαστές που υπολογίσαμε
τους εφαρμόζουμε στα δεδομέ-
να του εστιατορίου που μας εν-
διαφέρει.
Αρκεί λοιπόν να ξέρουμε τον
Πολλαπλασιαστή Πωλήσεων και
τον Πολλαπλασιαστή Κερδών
για να υπολογίσουμε την αξία
ενός εστιατορίου; Όχι τόσο
γρήγορα!
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ξε-
χωρίσουμε τον ιδιοκτήτη από
την επιχείρηση: αν το εστιατό-
ριο λειτουργεί σε ακίνητο του
ιδιοκτήτη, θα πρέπει να καταλο-
γίσουμε ενοίκιο στην επιχείρη-
ση, αν στην επιχείρηση εργάζο-
νται συγγενείς του ιδιοκτήτη και
δεν αμείβονται, θα πρέπει να
υπολογίσουμε τι μισθό θα πλη-
ρώναμε για να προσλάβουμε
υπαλλήλους και αν στην επιχεί-
ρηση έχουν καταλογιστεί προ-
σωπικά έξοδα του ιδιοκτήτη,
πρέπει να τα αγνοήσουμε.
Στη συνέχεια, πρέπει να βρού-
με τα οικονομικά μεγέθη που εκ-
φράζουν την αντιπροσωπευτική
χρονιά του εστιατορίου.
Όχι την καταπληκτική χρονιά,
όχι την καταστροφική. Η αντι-
προσωπευτική χρονιά δεν ανα-
φέρεται στο παρελθόν, αναφέ-
ρεται στο μέλλον.
Για να είναι επιστημονικά τεκ-
μηριωμένη η χρήση των πολλα-
πλασιαστών, θα πρέπει να χρη-
σιμοποιήσουμε το ρεαλιστικά
αναμενόμενο και διατηρήσιμο
μελλοντικό εισόδημα.
Ποια κέρδη πρέπει να χρησι-
μοποιήσουμε; Προ φόρων ή
μετά από φόρους; Προ απο-
σβέσεων; Προ τόκων; Και τι γί-
νεται με τα δάνεια που έχει
ένα εστιατόριο;
Στον υπολογισμό της αξίας
ενός εστιατορίου, ο συνηθέστε-
ρος ορισμός κερδών που χρησι-
μοποιούμε είναι το SDE (Seller’s
Discretionary Earnings – Διαθέ-
σιμα Κέρδη Πωλητή). Το SDE εί-
ναι τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων
και Αποσβέσεων, έχοντας κατα-
λογίσει στην επιχείρηση εύλογο
μισθό αγοράς για όλους τους
εργαζόμενους εκτός από τον
έναν ιδιοκτήτη-επιχειρηματία.
Έτοιμοι για τον
πολλαπλασιασμό;
«
Πρόσεχε, γιατί αν δεν ξέρεις
πού πηγαίνεις, μπορεί και να μη
φτάσεις ποτέ εκεί!». Κάνοντας
τον πολλαπλασιασμό, τι θα υπο-
λογίσουμε;
Η βάση υπολογισμού της
αξίας ενός εστιατορίου είναι η
αξία των απαραίτητων περιου-
σιακών στοιχείων για τη λει-
τουργία της επιχείρησης ελεύ-
θερων παντός βάρους ή υπο-
χρέωσης.
Ο υπολογισμός αναφέρεται
στην «καθαρή επιχείρηση». Πιο
αναλυτικά, τα απαραίτητα για τη
λειτουργία ενός εστιατορίου πε-
ριουσιακά στοιχεία είναι: ο εξο-
πλισμός, το δικαίωμα να λει-
τουργεί στο συγκεκριμένο χώρο
και βέβαια η πελατεία.
Η αξία που θα προκύψει από
τους πολλαπλασιαστές αφορά
σε αυτά τα περιουσιακά στοι-
χεία και μόνο.
Δεν αφορά στα διαθέσιμα του
εστιατορίου, δεν αφορά σε τυ-
χόν απαιτήσεις ή υποχρεώσεις
του εστιατορίου και δεν αφορά
στα δάνεια που έχει ο σημερι-
νός ιδιοκτήτης.
Αν ο σωστός πολλαπλασια-
στής SDE είναι 2 και θέλουμε να
υπολογίσουμε την αξία του
εστιατορίου Α με SDE
50.000
και μηδενικό δανεισμό και του
εστιατορίου Β με SDE
50.000
και δανεισμό
50.000,
οι πράξεις
που πρέπει να κάνουμε είναι: Και
στις 2 περιπτώσεις, η «καθαρή
επιχείρηση» αξίζει
100.000.
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου
Α θα βάλει
100.000
στην τσέ-
πη του. Η επιχείρησή του είναι
«
καθαρή», δεν έχει δάνεια.
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου
Β θα βάλει μόνο
50.000
στην
τσέπη του, καθώς θα πρέπει να
επιστρέψει
50.000
στους δα-
νειστές του.
Η αξία λοιπόν του εστιατορί-
ου δεν εξαρτάται από το δανει-
σμό του. Το ποσό όμως που θα
είναι διαθέσιμο στον ιδιοκτήτη
του εστιατορίου αλλάζει.
Στη συντριπτική τους πλειο-
νότητα, οι μεταβιβάσεις εστια-
τορίων πραγματοποιούνται με
αφιέρωμα
Info
Ο Γιάννης Εμπέογλου είναι Πιστοποιημένος Μεσολαβητής Επιχειρήσεων (Certified Business Intermediary) από το
IBBA. Η πιστοποίηση CBI® είναι η ανώτερη διάκριση στον κλάδο του Business Brokerage και απονέμεται στους
επαγγελματίες εκείνους που απέδειξαν –με την εμπειρία τους, την εκπαίδευσή τους και την επιτυχία τους στις εξετά-
σεις– ότι διαθέτουν άριστη γνώση των υπηρεσιών του κλάδου και δεσμεύτηκαν να τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας
του IBBA. Η διατήρηση της πιστοποίησης προϋποθέτει συνεχιζόμενη εκπαίδευση και ενημέρωση και το 2012 ανανέ-
ωσε την πιστοποίησή του για την 3ετή περίοδο 2013-2015.
Με 15ετή παρουσία στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ειδικά στον τομέα της Διαχείρισης Χαρτο-
φυλακίων, έχει τις γνώσεις και την εμπειρία που απαιτούνται για την ανάλυση της στρατηγικής των επιχειρήσεων και
την αποτίμησή τους. Ταυτόχρονα, έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στις μεταβιβάσεις μεσαίων και μικρών επιχει-
ρήσεων ως επενδυτής-αγοραστής για λογαριασμό των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων στους οποίους εργαζό-
ταν. Εργάστηκε στις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα (Τράπεζα
Εργασίας-Πρόοδος Ελληνικές Επενδύσεις, Alpha Επενδύσεων, Ν.Δ. Δεβλέτογλου ΑΧΕΠΕΥ) με τελευταίο σταθμό της
καριέρας του την EFG Α.Ε.Δ.Α.Κ, όπου διετέλεσε βοηθός γενικού διευθυντή. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Είναι
οικονομολόγος, κάτοχος πτυχίου Οικονομικών (B.A. in Economics) και μεταπτυχιακού τίτλου στα Χρηματοοικονομικά
και τα Οικονομικά των επιχειρήσεων (M.A. in Financial and Business Economics) από το Πανεπιστήμιο του Essex
της Αγγλίας. Το 2012 εξέδωσε το βιβλίο του με τίτλο «Πόσο αξίζει μία επιχείρηση;», έναν πρακτικό οδηγό για ιδιοκτή-
τες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, επίδοξους επιχειρηματίες και τους συμβούλους τους, γραμμένο σε απλά ελλη-
νικά και με τρόπο προσιτό και κατανοητό από όλους
Εστιατόριο Α: SDE
50.000
x2=
100.000 –
Δάνεια
0
=
100.000
Εστιατόριο Β: SDE
50.000
x2 =
100.000 –
Δάνεια
50.000
=
50.000
FOOD
Service
55