Page 58 - Food Service τ. 119

FOOD
Service
58
Σ
υνεχώς ανοδική παρουσιάζεται
η πορεία του κλάδου των αρ-
τοπαρασκευασμάτων και των
προϊόντων ζύμης στη διεθνή
αγορά. Σύμφωνα με πρόσφα-
τες έρευνες στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώ-
πη, τα είδη ψωμιού αλλά και τα προϊόντα
ζύμης επανέρχονται δυναμικά στα εδεσμα-
τολόγια των εστιατορίων.
Ειδικότερα, οι εστιάτορες των ΗΠΑ δια-
πιστώνουν ότι τα είδη ψωμιού μπορούν να
αποτελέσουν έναν ισχυρό παράγοντα δια-
φοροποίησης στα μενού.
Μάλιστα οκτώ στους δέκα καταναλωτές
υποστηρίζουν ότι η ποιότητα του ψωμιού
μπορεί να είναι το «κλειδί» για ένα επιτυχη-
μένο γεύμα.
Παράλληλα, οι πελάτες των εστιατορίων
δίνουν μεγάλη βαρύτητα στους τρόπους
παρασκευής, σε ζητήματα διατροφής και
στις γεύσεις που μπορούν να τους εκπλή-
ξουν ευχάριστα.
Έτσι, οι παραγωγοί από την πλευρά
τους προσπαθούν να ικανοποιήσουν τους
πελάτες τους δημιουργώντας νέες γεύσεις
σε κάθε τύπο προϊόντος ζύμης.
Παρόμοια είναι η τάση και στην Ευρώπη
με τα κρουασάν, τα μάφιν, τα ψωμάκια για
σάντουιτς, τα μπριός και τα μπέιγκελ να
έρχονται πρώτα στην προτίμηση των κατα-
ναλωτών, με την αύξηση της ζήτησής τους
στην Ευρώπη να φτάνει στο 12%.
Η διατροφή σε νέα βάση!
Στο πλαίσιο του συνεχώς αυξανόμενου
ανταγωνισμού, πλήθος εταιρειών παραγω-
γής προϊόντων της κατηγορίας ενισχύουν
την γκάμα τους με νέα, «υγιεινού» προσα-
νατολισμού, προϊόντα. Αραβικές πίτες, ψω-
μάκια ολικής άλεσης, μπέιγκελ και μπριός
ταυτίζονται με την υγιεινή διατροφή και δί-
νουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές
για συνδυασμούς χαμηλών λιπαρών και
υψηλής διατροφικής αξίας.
Πρόσφατο δημοσίευμα γερμανικής εφη-
μερίδας αναφέρει σχετικά: «Οι Ευρωπαίοι
δείχνουν να στρέφονται σε πιο υγιεινές
επιλογές προϊόντων άρτου και ζύμης. Η ζή-
τηση για ψωμί μειώνεται, ενώ την ίδια στιγ-
μή αυξάνεται η ζήτηση για μπριός, προϊό-
ντα ολικής άλεσης, ψωμί χωρίς γλουτένη,
ψωμί τύπου τσιαπάτα και φοκάτσια. Πα-
ράλληλα ο τρόπος ζωής των καταναλωτών
τους έχει επηρεάσει τις επιλογές τους κα-
θώς πολλοί αντικαθιστούν το κλασικό τοστ
με αραβικές πίτες, κρουασάν και μπέι-
γκελ».
Οι γευστικές συνήθειες αλλάζουν, με τους καταναλωτές να στρέφονται σε πιο
υγιεινές αλλά και ενδιαφέρουσες επιλογές προϊόντων ζύμης και άρτου…
Οι νέες προτάσεις
της αγοράς
Προϊόντα ζύμης
έρευνα αγοράς