Page 8 - Food Service τ. 119

FOOD
Service
8
πρώτο
πλάνο
Την απαγόρευση πρόσληψης
αλλοδαπών εργαζομένων στα
εστιατόρια θεσμοθέτησε πρό-
σφατα η κυβέρνηση του Κα-
ναδά. Η συγκεκριμένη απαγό-
ρευση έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι
η κυβέρνηση να ολοκληρώσει
την αναθεώρηση προγράμμα-
τος σχετικού με την πρόσλη-
ψη αλλοδαπών στα εστιατό-
ρια.
Ειδικότερα, βάσει του νέου
νομοσχεδίου, οι εργοδότες
θα μπορούν να προσλαμβά-
νουν αλλοδαπούς για την
πλήρωση κενών θέσεων όταν
δεν θα υπάρχουν διαθέσιμοι
Καναδοί με επαρκή προσό-
ντα.
Ο νόμος αποφασίστηκε να
εφαρμοστεί αποκλειστικά
στον επισιτιστικό κλάδο μετά
από έρευνες που πραγματο-
ποίησε κυβερνητικό κλιμάκιο
στις επιχειρήσεις και διαπί-
στωσε πλήθος παραβάσεων.
Όπως δήλωσε σχετικά ο
υπουργός Εργασίας και Κοι-
νωνικής Ανάπτυξης της χώ-
ρας, Jason Kenney: «Ετοιμά-
ζονται μεταρρυθμίσεις στο
πρόγραμμα απασχόλησης αλ-
λοδαπών. Η άποψη της κυ-
βέρνησής μας είναι σαφής: Οι
Καναδοί πρέπει να έχουν την
πρώτη ευκαιρία στις διαθέσι-
μες θέσεις εργασίας».
Ο Kenney ανακοίνωσε επίσης
ότι πρόθεσή του είναι να πε-
ριορίσει τον αριθμό των αλλο-
δαπών που επιτρέπεται να ερ-
γάζονται σε κάθε τύπου επι-
χειρήσεις, με στόχο να μειω-
θεί περαιτέρω το ποσοστό
ανεργίας στη χώρα.
Ακόμη, στόχος του υπουργού
Εργασίας και Κοινωνικής Ανά-
πτυξης του Καναδά μέσα από
αυτές τις μεταρρυθμίσεις εί-
ναι να αυξήσει το κόστος πρό-
σληψης των αλλοδαπών ερ-
γαζομένων προκειμένου να γί-
νει πιο δύσκολη η διαδικασία
πρόσληψής τους.
n
ΚΑΝΑΔΑΣ
Αλλαγή νομικού πλαισίου για τους εργαζόμενους στην εστίαση
Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρί-
ζονται ότι το φαγητό που σερ-
βίρεται κατά τη διάρκεια των
πτήσεων δεν τους ικανοποιεί.
Μάλιστα οι επιβάτες συνήθως
το αποδίδουν στη χαμηλή ποι-
ότητα του φαγητού των διάφο-
ρων αερομεταφορέων. Μία νέα
όμως έρευνα έρχεται να ανα-
τρέψει τα δεδομένα. Το γερμα-
νικό ινστιτούτο ερευνών Fraun-
hofer πραγματοποίησε μελέτη
με θέμα τη γευστική απόδοση
του πιάτου στον «αέρα» και
στη «γη».
Οι ερευνητές σέρβιραν το ίδιο
γεύμα σε καμπίνα αεροσκά-
φους και στο έδαφος και στη
συνέχεια κατέγραψαν τις εντυ-
πώσεις των επιβατών. Οι δια-
φορές που διαπιστώθηκαν χα-
ρακτηρίστηκαν ως άκρως εν-
διαφέρουσες, καθώς οι από-
ψεις για το ίδιο πιάτο παρου-
σίαζαν μεγάλες αποκλίσεις.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα,
η ατμόσφαιρα ενός θαλάμου
υπό πίεση, που βρίσκεται στα
8.000
πόδια, σε συνδυασμό με
το δροσερό, ξηρό αέρα της
καμπίνας, «αδρανοποιεί» τη
γεύση. Έτσι η αίσθηση του αλ-
μυρού και του γλυκού μειώνε-
ται κατά 30% περίπου σε μεγά-
λο υψόμετρο.
Ακόμη, στις διαφορές αυτές
συντελεί το γεγονός της μειω-
μένης υγρασίας στην καμπίνα
των επιβατών, η οποία εξασθε-
νεί τους οσφρητικούς αισθητή-
ρες, απαραίτητους για τη δοκι-
μή ενός πιάτου. Σύμφωνος με
την ανωτέρω έρευνα παρουσιά-
ζεται ο chef και υπεύθυνος των
LSG Sky Chefs της Lufthansa, ο
Grant Mickels, ο οποίος εξηγεί
πως στα 35.000 πόδια ύψος, το
πρώτο πράγμα που χάνουν οι
επιβάτες είναι η αίσθηση της
γεύσης.
Άρα δεν φταίει η ποιότητα των
τροφίμων και των συστατικών
τους, αλλά ο τρόπος που κατα-
ναλώνεται η τροφή.
n
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το υψόμετρο αλλοιώνει τη γεύση
«
Η γεύση
ταξιδεύει…»
Αύξηση
θέσεων
εργασίας