Page 9 - Food Service τ. 119

FOOD
Service
9
Για όσους δεν είχαν την ευ-
καιρία να δειπνήσουν σε ένα
από τα καλύτερα εστιατόρια
του κόσμου πριν αυτό κλείσει
το 2011, ο chef Ferran Adrià
επανέρχεται.
O Kαταλανός αποφάσισε να
παραθέσει τέσσερα ξεχωρι-
στά δείπνα σε διάφορες χώ-
ρες ανά την υφήλιο μέσα στο
2014.
Όπως και στο elBulli, το
οποίο έφτασε τον εξωπραγ-
ματικό αριθμό των δύο εκα-
τομμυρίων κρατήσεων για
8.000
θέσεις, τα εισιτήρια για
τα αποκλειστικά γεύματα σε
Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Χονγκ
Κονγκ και Γενεύη εξαντλήθη-
καν σχεδόν αμέσως.
Η τιμή, αν και ιδιαίτερα υψηλή
(1.645
δολάρια κατ’ άτομο),
δεν αποτέλεσε αίτιο περιορι-
σμού της ζήτησης με το σύνο-
λο αυτών να έχουν ήδη διατε-
θεί.
Μάλιστα σε γνωστή ιστοσελί-
δα της Νέας Υόρκης δημιουρ-
γήθηκε λίστα αναμονής σε πε-
ρίπτωση ακυρώσεων.
Τα δείπνα πέντε πιάτων τα
οποία είναι εμπνευσμένα από
το θρυλικό elBulli έχουν προε-
τοιμαστεί από επιφανείς chef
της διεθνούς γαστρονομίας,
όπως είναι ο Jason Atherton
του Pollen Street Social στο
Λονδίνο, ο Daniel Humm του
Eleven Madison Park στη Νέα
Υόρκη και ο Philippe Audon-
net του εστιατορίου Windows
στη Γενεύη.
Ο Adrià θα παραστεί σε μία ει-
δική τελετή υποδοχής των
επισκεπτών του για να συζη-
τήσει με τους επισκέπτες του
την έμπνευση του μενού.
Οι επισκέπτες θα αποχωρή-
σουν από το δείπνο με ένα
προσωπικό δώρο ο καθένας
αλλά και μία υπογεγραμμένη
από το chef συλλεκτική έκδο-
ση των μενού του elBulli από
το 2005 έως το 2011.
n
ΙΣΠΑΝΙΑ
Δείπνο με τον Ferran Adrià
Ο βραβευμένος με τρία αστέρια
Michelin, chef Massimo Bottura,
ετοιμάζει το νέο του επιχειρη-
ματικό εγχείρημα στην Κωνστα-
ντινούπολη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το
εστιατόριο θα ονομάζεται Risto-
rante Italia di Massimo Bottura
και θα βρίσκεται στο εμπορικό
κέντρο Eataly στην Κωνσταντι-
νούπολη.
Ο Bottura, ο οποίος μόλις πρό-
σφατα κατέκτησε με το εστια-
τόριό του Modena's Osteria
Francescana την τρίτη θέση
στη λίστα με τα καλύτερα ε-
στιατόρια του κόσμου, εκτιμά
ότι θα κάνει εγκαίνια στην Κων-
σταντινούπολη στις αρχές Ιου-
νίου.
Το Eataly, που αποτελεί ένα ιδι-
αίτερο εμπορικό κέντρο στο
οποίο συγκεντρώνονται τα κα-
λύτερα εστιατόρια και καφέ της
ιταλικής κουζίνας, παραχώρησε
στον Bottura έναν προνομιακό
χώρο για το νέο του εστιατόριο
στον τελευταίο όροφο.
Το Ristorante Italia θα αποτελεί
το τρίτο εστιατόριο του Bottura
και το πρώτο του εκτός της Μο-
δένας. Στην ιστοσελίδα του
εστιατορίου το μενού περιγρά-
φεται ως αναπροσαρμογή των
κλασικών ιταλικών πιάτων. Ο
chef έχει επεξεργαστεί περίπου
100
κλασικές ιταλικές συνταγές
από όλη την επικράτεια θέλο-
ντας να συμπεριλάβει το σύνο-
λο της «γευστικής πολυφωνίας»
της χώρας.
Ο Massimo Bottura γεννήθηκε
στη Μοδένα το 1962.
Το 1986 αποφάσισε να σταμα-
τήσει προσωρινά τις σπουδές
του στη Νομική, προκειμένου
να αγοράσει μία τοπική τρατο-
ρία που έμαθε πως τέθηκε σε
πώληση. Λίγο αργότερα, την
ανακαίνισε και σε διάστημα μι-
κρότερο της μίας εβδομάδας
ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώ-
το του κατάστημα, η Τrattoria
del Campazzo.
n
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Νέα αρχή για τον Massimo Bottura
To πρώτο
εστιατόριο
εκτός
Μοδένας
Η επιστροφή
του elBulli
πρώτο
πλάνο