Page 11 - Food Service τ. 120

FOOD
Service
11
πρώτο
πλάνο
Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα
ερευνητικά πεδία στο μάρκετινγκ
είναι αυτό του πολυπολιτισμικού
μάρκετινγκ.
Ειδικότερα, το εν λόγω πεδίο
υποστηρίζει ότι το μάρκετινγκ θα
πρέπει να λαμβάνει υπόψη του
τις ιδιαιτερότητες, τις αξίες και
τους άγραφους νόμους των λα-
ών και των πολιτισμών, προκειμέ-
νου να αποφεύγονται πιθανές
«
προσβλητικές ενέργειες» που
μοναδικό αποτέλεσμα θα έχουν
τη μείωση των πωλήσεων του
προϊόντος. Σύμφωνα με αυτήν
τη βασική αρχή φαίνεται ότι κινή-
θηκε η γνωστή αλυσίδα Burger
King στην Ιαπωνία, όταν παρου-
σίασε στις αρχές Σεπτεμβρίου
το νέο της προϊόν, το Kuro
Burger. Το συγκεκριμένο πιάτο,
που στα ελληνικά μεταφράζεται
ως το μαύρο μπιφτέκι, δεν είναι
τίποτε άλλο παρά ένα σκούρο,
μαύρο ψωμί με μία μαύρη φέτα
τυριού και σάλτσα κρεμμυδιού,
στην οποία προστέθηκε μελάνι
σουπιάς για περισσότερο χρώ-
μα!
Στα ιαπωνικά Μέσα, το νέο προϊ-
όν έγινε θέμα συζήτησης για ευ-
νόητους λόγους, με τις πωλή-
σεις του να κυμαίνονται σε ικα-
νοποιητικά επίπεδα. Όπως εξη-
γεί η καθηγήτρια μάρκετινγκ του
Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα,
Eva Hyatt: «Ο κάθε λαός δίνει
διαφορετική σημασία. Για παρά-
δειγμα, στις ΗΠΑ το μαύρο συν-
δέεται με το θάνατο, ενώ οι Ιά-
πωνες το συσχετίζουν με το λευ-
κό χρώμα. Επίσης, οι Ιάπωνες
συνδέουν τα φωτεινά, κύρια
χρώματα, όπως είναι το κόκκινο
ή το κίτρινο, με τους δυτικούς
λαούς, τους οποίους θεωρούν
έντονες προσωπικότητες».
Όμως οι εκπλήξεις δεν τελειώ-
νουν εδώ για την ασιατική αγορά
αλυσίδων fast food.
Άλλη μία γνωστή αλυσίδα λάν-
σαρε μόλις πρόσφατα το burger
Batman, το οποίο θα περιέχει
δύο μπιφτέκια μοσχαρίσια και θα
συνοδεύεται από τυρένιες πατά-
τες τηγανητές.
n
ΙΑΠΩΝΙΑ
Tο burger τα έβαψε μαύρα
O πολυβραβευμένος «αστερά-
τος» chef, Alain Ducasse, απο-
φάσισε να ξανανοίξει το εστια-
τόριό του στο Παρίσι, αντικα-
θιστώντας πολλά από τα πιάτα
με κρέας ή πάπια με άλλα, τα
οποία περιέχουν λαχανικά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της
«
Guardian», ένας γίγαντας,
όπως τον χαρακτηρίζει, της
γαστρονομίας Γάλλος chef, o
Alain Ducasse, «εναντιώνεται»
στη μαγειρική κουλτούρα της
χώρας του.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι η
γαλλική κουζίνα περιλαμβάνει
πλήθος πιάτων με βάση το
κρέας.
Όμως, ο Ducasse πήρε την
απόφαση να ανοίξει ξανά
έπειτα από ανακαίνιση στο
τριάστερο εστιατόριό του στο
ξενοδοχείο Plaza Athénée, με
ένα μενού που τον πρωταγνω-
στικό ρόλο θα έχει η οργανική
παραγωγή.
Ο chef, σύμφωνα με το ίδιο
δημοσίευμα, δεν προτίθεται
να χαρακτηρίσει το εστιατό-
ριό του ως χορτοφαγικό και
διευκρινίζεται ότι θα συνεχίσει
να προσφέρει ψάρι, θαλασσι-
νά και κρέας.
Μεταξύ των νέων πιάτων βρί-
σκονται το μαύρο ρύζι, μαγει-
ρεμένο στο φούρνο με οστρα-
κοειδή, καλαμάρι και χταπόδι,
ψάρι με πλιγούρι και θαλασσι-
νά με κινόα.
Ο Ducasse, ο οποίος διαθέτει
εστιατόρια σε όλο τον κόσμο
από το Τόκυο μέχρι τη Νέα
Υόρκη και το Λονδίνο, δήλωσε
ότι «Τα βασικά πιάτα του με-
νού θα εστιάζουν στο ψάρι,
στα δημητριακά και στα λαχα-
νικά, τα οποία θα παρουσιάζο-
νται με έναν μοναδικό και
εξαίρετο τρόπο».
Πάντως, όπως αναφέρουν το-
πικές παρισινές εφημερίδες,
το νέο μενού αποτιμάται στα
380
το άτομο μη συμπερι-
λαμβανομένων των ποτών.
n
ΓΑΛΛΙΑ
Ο Αlain Ducasse αλλάζει το μενού του!
Ένα «αστέρι»
στους
vegetarians.
Διαφορετική
οπτική για ένα
burger.
Ο chef
Alain
Ducasse.
.