πρώτο
πλάνο
FOOD
Service
10
Το πρώτο φεστιβάλ με θέμα τα
εστιατόρια πραγματοποιήθηκε
στο Ντουμπάϊ από τις 7 έως τις
13
Σεπτεμβρίου, σε ορισμένα
από τα πλέον αξιόλογα εστιατό-
ρια της πόλης, όπως είναι τα
Umai, Nine7One και Ananta. Τα
μενού των εστιατορίων κατά τη
διάρκεια του φεστιβάλ ξενάγη-
σαν τους επισκέπτες σε διαφο-
ρετικές κουζίνες, ξεκινώντας
από τη σύγχρονη ασιατική και
καταλήγοντας στην ινδική. Ορι-
σμένα από τα εστιατόρια που
συμμετείχαν στην πρωτοβουλία
παρέμειναν ανοικτά καθ’ όλη τη
διάρκεια της ημέρας, προσφέ-
ροντας πρωινό, γεύμα και δεί-
πνο, ενώ άλλα περιορίστηκαν
στο να παρέχουν κυρίως δεί-
πνο. Επίσης, τα συνεργαζόμενα
με τους διοργανωτές εστιατό-
ρια δημιούργησαν αποκλειστικά
για το φεστιβάλ set μενού, τα
οποία αποτελούνταν από ορε-
κτικό πιάτο, κυρίως πιάτο και
επιδόρπιο μαζί με τσάι και κα-
φέ. Οι τιμές των μενού ξεκίνη-
σαν από τα 160 AED (περίπου
€
34)
και έφτασαν έως και τα
180
AED (
€
38).
Η αμέσως επό-
μενη εβδομάδα, από τις 17 έως
τις 26 Σεπτεμβρίου, ήταν επί-
σης αφιερωμένη στη γαστρονο-
μία με την πραγματοποίηση
ενός ακόμη φεστιβάλ με τίτλο
«
Το Hyderabad συναντά το
Ντουμπάϊ». Στην εκδήλωση
συμμετείχε ως προσκεκλημέ-
νος ο chef, o Siraj Khan, από το
Tρίντεντ του Hyderabad.
Mεταξύ των εδεσμάτων που
προσφέρθηκαν στους συμμε-
τέχοντες στο φεστιβάλ ήταν
ένα παραδοσιακό πιάτο του
Hyderabad, το kachche ghost
ki biryani.
Για τους ντόπιους, το πιάτο
αυτό είναι η απόλυτη απόδειξη
των ικανοτήτων και των δεξιο-
τήτων κάθε chef. Το μενού de-
gustation της κουζίνας του Hy-
derabadi διατέθηκε προς 330
ΑΕD, δηλαδή για
€
70
περίπου.
n
ΝΤΟΥΜΠΑΪ
Μία εβδομάδα αφιερωμένη στα εστιατόρια
Ως αρκετά στάσιμες χαρακτη-
ρίζονται οι πωλήσεις στην αμε-
ρικανική μαζική εστίαση, με
έναν μεγάλο αριθμό των επιχει-
ρήσεων του κλάδου να στοχεύ-
ουν στο πρωινό. Όπως αναφέ-
ρεται σε δημοσίευμα του
«
Nation’s Restaurant News»:
«
Οι μεγάλες αλυσίδες έχουν
ξεκινήσει έναν πόλεμο για το
πρωινό, προσπαθώντας να δια-
τηρήσουν το μερίδιο αγοράς
τους στη νέα αυτή υποσχόμενη
αγορά». «Είναι μία άκρως αντα-
γωνιστική αγορά, με πολλούς
από τους μεγάλους παίκτες να
εστιάζουν πλέον περισσότερο
στο νέο τους προϊόν, αυτό του
πρωινού» σχολιάζει σχετικά ο
Darren Tristano, αντιπρόεδρος
της εταιρείας ερευνών και μάρ-
κετινγκ Technomic Inc. Σύμφω-
να με την Technomic, οι πωλή-
σεις σε πρωινά στις ΗΠΑ αυξή-
θηκαν κατά μέσο όρο κατά
4,7%
ετησίως από το 2007 έως
το 2012. Η αξία σε πωλήσεις το
2012
έφθασε στα 84,4 εκατομ-
μύρια δολάρια. Πολλές είναι οι
προωθητικές ενέργειες, στις
οποίες προέβησαν οι αλυσίδες
εστίασης για να αυξήσουν τις
πωλήσεις τους σε πρωινά,
εστιάζοντας ιδιαίτερα στους
καταναλωτές που προτιμούν
την υγιεινή διατροφή.
Όμως, σύμφωνα με τους ειδι-
κούς, τα υγιεινά γεύματα αν
δεν είναι γευστικά, θα παραμεί-
νουν στο τέλος στο ράφι. Έτσι,
οι εστιάτορες αναγκάστηκαν
να προχωρήσουν σε μικρομε-
τατροπές, ενσωματώνοντας
στα μενού τους λουκάνικο γα-
λοπούλας και μπέικον γαλο-
πούλας. Σύμφωνα με έρευνα
της Technomic, το λουκάνικο
γαλοπούλας συμπεριλήφθηκε
σε 567 διαφορετικά πιάτα των
αλυσίδων μόνο στο δεύτερο
τετράμηνο του 2014, σημειώ-
νοντας αύξηση 5,6% σε σχέση
με το αντίστοιχο διάστημα του
προηγούμενου έτους.
n
HΠΑ
Νέες αγορές που ενισχύουν τις εστιατοριακές πωλήσεις
Το πρωινό
σώζει!
Η εστίαση στο
επίκεντρο.
Το kachche ghost ki biryani,
παραδοσιακό πιάτο του
Hyderabad.