Page 40 - Food Service τ. 120

40
FOOD
Service
cover
story
διδάσκεται στην Ταϊλάνδη σε όλα τα παιδιά
του δημοτικού σχολείου από την ηλικία των
11
ετών, ενώ η εκπαίδευσή τους συνεχίζε-
ται στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Για όσους
συνεχίσουν τις σπουδές τους στο πανεπι-
στήμιο, το καλλιτεχνικό σκάλισμα αποτελεί
μάθημα επιλογής. Επίσης, οι Ταϊλανδοί εκ-
παιδεύουν μεγάλο αριθμό ξένων ατόμων
στο σκάλισμα φρούτων και λαχανικών, με
τους ίδιους να ταξιδεύουν και να παραθέ-
τουν σεμινάρια σε όλο τον κόσμο.
Το carving σήμερα
Αρκετά μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που
συγκεντρώνει το καλλιτεχνικό σκάλισμα
στο εξωτερικό. Επαγγελματίες και ερασιτέ-
χνες βρίσκουν ενδιαφέρον στην εν λόγω
τέχνη και διοργανώνουν εκδηλώσεις προς
τιμήν της σε κάθε ευκαιρία. Χαρακτηριστι-
κό είναι το παράδειγμα του φεστιβάλ της
Λουιζιάνα, στο πλαίσιο της οποίας πραγμα-
τοποιείται διαγωνισμός σκαλίσματος με
έπαθλο 40.000 δολάρια! Φέτος, πραγματο-
ποιείται το 37ο φεστιβάλ, με τους διοργα-
νωτές να δηλώνουν ότι οι συμμετέχοντες
στο διαγωνισμό είναι πάνω από 300 και συ-
γκεντρώθηκαν από όλες τις πολιτείες των
ΗΠΑ. Αυτό που κάνει ακόμη πιο ενδια-
φέρoν το συγκεκριμένο διαγωνισμό είναι
πως οι διοργανωτές του είναι ένας σύλλο-
γος πολιτών με την ονομασία The Louisiana
Wildfowl Carvers and Collectors Guild. Ο
σύλλογος έχει ως στόχο του εδώ και 40
χρόνια να αναδεικνύει και να προάγει την
πολιτιστική, όπως λένε, κληρονομιά της
Νότιας Λουιζιάνα σε σχέση με το carving.
Οι ίδιοι επίσης προωθούν τα προγράμματα
εκμάθησης της τέχνης σε σχολεία και σε
κατασκηνώσεις.
Οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν για
το έπαθλο των 40.000 δολαρίων ανά κατη-
γορία, ορισμένες εκ των οποίων είναι το
σκάλισμα με θέμα το ψάρι, την άγρια ζωή,
τις καρικατούρες. Οι προμήθειες για τα
σκαλίσματα προσφέρονται στους διαγωνι-
ζόμενους χωρίς καμία οικονομική επιβά-
ρυνση, μη συμπεριλαμβανομένων των μα-
χαιριών.
Μόδα στην εστίαση
Ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό εγχεί-
ρημα έχει να παρουσιάσει η μόλις 27 ετών
Jacqueline Bonilla. Η ίδια μετά την αποφοί-
τησή της από το πανεπιστήμιο της Οτάβα
διαπίστωσε ότι υπήρχε ένα κενό στην τοπι-
κή αγορά της μαζικής εστίασης, το οποίο
σχετιζόταν με το καλλιτεχνικό σκάλισμα.
Έτσι, αποφάσισε να δημιουργήσει την εται-
ρεία catering με την πρωτότυπη ονομασία
Fruit Couture, η οποία προσφέρει πρωτότυ-
πα αλλά και πιο συνηθισμένα εκθέματα
φρούτων και λαχανικών. Η Bonilla είναι
πλέον γνωστή τόσο για τις κούκλες ντυμέ-
νες με φορέματα φτιαγμένες από πεπόνι,
αλλά και για τα πειρατικά πλοία γεμάτα με
φρούτα που δημιουργεί.
Η ιδέα, όπως δηλώνει η Bonilla σε σχετικό
δημοσίευμα, της ήρθε όταν σε ένα πάρτι με
θέμα την κουκουβάγια, πήγε μία πιατέλα με
φρούτα τα οποία είχε χρησιμοποιήσει για να
φτιάξει μία κουκουβάγια. Όλοι εντυπωσιά-
στηκαν και έτσι έγινε η αρχή. Στη συνέχεια,
η Bonilla άρχισε να εξασκείται πάνω σε
φρούτα και λαχανικά παρακολουθώντας βί-
ντεο στο Διαδίκτυο. Τα εκθέματά της κοστο-
λογούνται από 20 έως 75 δολάρια, ενώ
στους πελάτες της προσφέρει και την επιλο-
γή της κατ’ οίκον διανομής.
Δημιουργός: Φωτεινή Αναστασίου
Δημιουργός: Παβέλ Παυλίδης