Page 39 - Food Service τ. 120

FOOD
Service
39
ναντάμε το 1364 όταν η Nang Nopamas διακόσμησε ένα φαναράκι
που επέπλεε στο νερό για το βασιλικό φεστιβάλ. Η γιορτή αυτή
πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο στην Πανσέληνο του Δεκεμβρίου.
Η Nang Nopamas σκάλισε φρούτα και λαχανικά, δίνοντάς τους τη
μορφή διάφορων λουλουδιών, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποί-
ησε για να διακοσμήσει το φαναράκι. Μέσα στη νύχτα, το φαναρά-
κι αυτό έμοιαζε με νούφαρο και ο βασιλιάς Phra Ruang, μόλις το
είδε, το εκτίμησε και ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη τέχνη θα
έπρεπε να ξεκινήσει να διδάσκεται σε όλες τις γυναίκες της χώ-
ρας.
Για άλλους, αναφορές για το σκάλισμα των φρούτων και των λα-
χανικών βρίσκονται σε ποιήματα του βασιλιά Ράμα του Β
,
ο οποί-
ος κυβέρνησε από το 1808 έως το 1824. Ο ίδιος εξυμνούσε την
ομορφιά των ταϊλανδέζικων επιδορπίων, τα οποία αποτελούσαν
συνθέσεις φρούτων και λαχανικών.
Ακόμη, δημοσιεύματα θέλουν την ιστορία του σκαλίσματος να
έχει τις ρίζες της ακόμη πιο πίσω χρονολογικά, στον έβδομο αιώ-
να. Η δυναστεία των Tang στην Κίνα, η οποία κυβέρνησε από το
618
έως το 906, και στη συνέχεια η δυναστεία των Sung, από το
960
έως το 1279, ήταν από τις πρώτες που ανέδειξαν το καλλιτε-
χνικό σκάλισμα χρησιμοποιώντας εκθέματα στα δείπνα τους. Στο
σημείο αυτό, ενδιαφέρουσα είναι η επισήμανση του Xiang Wang:
«
Την εποχή της βασιλείας των Tang και Sung, η τέχνη του σκαλί-
σματος φρούτων και λαχανικών ήταν ήδη διαδεδομένη. Μάλιστα, η
τέχνη ήταν πλέον δημοφιλής όχι μόνο στους μπουφέδες των Κάι-
ζερ, αλλά και στη μεσαία κοινωνική τάξη».
Όμως, το καλλιτεχνικό σκάλισμα δεν ήταν πάντα μία δημοφιλής
τέχνη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πτώση της δημοτικότητας
της τέχνης ήρθε μετά την επανάσταση του 1932. Με τη διαπίστω-
ση αυτή, τεχνίτες από την Ταϊλάνδη, που ήθελαν να διασώσουν
την τέχνη, διαμόρφωσαν μία ομάδα και ξεκίνησαν να εκπαιδεύουν
στο καλλιτεχνικό σκάλισμα όλους τους ντόπιους. Σήμερα, η τέχνη