Page 38 - Food Service τ. 120

T
ο καλλιτεχνικό σκάλισμα, μία τέχνη με προέλευση την
Ταϊλάνδη, κάνει την εμφάνισή του στους εγχώριους
μπουφέδες. Τα εκθέματα διακοσμούν τους μπουφέδες
κάθε εκδήλωσης, ολοκληρώνοντας το οπτικό αποτέλε-
σμα, ενώ την ίδια στιγμή αποτελούν δείγμα δεξιοτεχνίας
και φαντασίας των τεχνιτών.
Το Food Service αφιερώνει το κεντρικό του θέμα στο καλλιτεχνι-
κό σκάλισμα ή carving, όπως είναι περισσότερο γνωστό, και συζη-
τά με ειδικούς της τέχνης για τα υλικά, τα εργαλεία και το μέλλον
του επαγγέλματος στην Ελλάδα.
Η ιστορία
Η ιστορία του καλλιτεχνικού σκαλίσματος φρούτων και λαχανι-
κών, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, ξεκινά από την πόλη
Sukothai πριν από 700 χρόνια. Η Sukothai ήταν η πρωτεύουσα της
Κεντρικής Ταϊλάνδης από το 1240 έως το 1350. Όλα ξεκίνησαν
όταν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ενός από τα μεγαλύτερα
φεστιβάλ της εποχής, το Loi Krathong, μία από τις υπηρέτριες του
βασιλιά, η Nang Noppamart, με αφορμή την επιθυμία της να ευχα-
ριστήσει τον άρχοντά της, ανακάλυψε την τέχνη. Η ίδια πήρε ένα
λουλούδι, το οποίο και το χρησιμοποίησε ως πατρόν για να σκαλί-
σει ένα φρούτο. Στη συνέχεια σκάλισε ένα πουλί και το έβαλε να
κοιτάζει το λουλούδι. Μέχρι και σήμερα, κάθε Νοέμβριο γιορτάζε-
ται το φεστιβάλ Loi Krathong στη Sukothai. Στο πλαίσιο του φεστι-
βάλ, ντόπιοι αλλά και τουρίστες τοποθετούν τα μικρά τους εκθέμα-
τα επάνω σε κορόνες, τις οποίες έχουν κατασκευάσει από φύλλα
μπανάνας. Στη συνέχεια τα βάζουν στο νερό ως τελετή εξαγνι-
σμού. Μάλιστα, οι ίδιοι απολογούνται στο σημείο αυτό για πιθανή
κακή χρήση του νερού.
Λίγο αργότερα χρονικά, αλλά με παρόμοια ιστορία, έρχονται άλ-
λες αναφορές να υποστηρίξουν την αρχή της τέχνης. Το «Kae-Sa-
Luk», που σημαίνει καλλιτεχνικό σκάλισμα στα ταϊλανδέζικα, το συ-
Από τα βάθη της Ασίας μέχρι την εγχώρια εστίαση, φρούτα,
λαχανικά, βούτυρο και πάγος μετατρέπονται σε εντυπωσιακά
εκθέματα, που στολίζουν τον μπουφέ και ανοίγουν την όρεξη σε
κάθε παρευρισκόμενο σε εκδήλωση…
Και ο μπουφές…
θέλει την τέχνη του!
Καλλιτεχνικό Σκάλισμα
FOOD
Service
38
cover story