Page 49 - Food Service τ. 120

FOOD
Service
49
σουμε ότι είναι και αυτό κόστος. Φρούτο
όπως είναι το καρπούζι μπορούμε να το
βρούμε όλο το χρόνο. Όμως η τιμή το χει-
μώνα είναι αρκετά ψηλή σε σχέση με τους
καλοκαιρινούς μήνες. Το ίδιο συμβαίνει και
με τις κολοκύθες. Μία μικρή ανθοδέσμη
λαχανικών κοστολογικά μπορεί να φτάσει
τα δύο με τρία ευρώ. Όσο πιο ογκώδες γί-
νεται το έργο μας τόσο αυξάνεται και το
κόστος ανάλογα με τα λαχανικά που θα
προσθέσουμε». Για εκθέματα έως και
3.000
ευρώ μιλά ο Βασίλης Αγραφιώτης:
«
Το κόστος εξαρτάται από το έκθεμα. Δεν
μπορεί να είναι ίδια η τιμή για μία ανθοδέ-
σμη και για έναν δράκο ή έναν ήλιο. Το
σχέδιο και η πολυπλοκότητά του καθορί-
ζουν την τιμή. Οι τιμές μπορούν να ξεκι-
νούν από 50 ευρώ και να φτάσουν τα 2.000
και τα 3.000 ευρώ».
Η ελληνική αγορά
Σχετικά με το αν υπάρχουν επαγγελμα-
τίες οι οποίοι ασχολούνται με το καλλιτε-
χνικό σκάλισμα στην Ελλάδα, ο κ. Τζαγκα-
ράκης λέει: «Bέβαια και υπάρχουν πολλοί
επαγγελματίες που ασχολούνται με το
καλλιτεχνικό σκάλισμα. Όμως αυτό θέλει
να έχεις μεράκι. Αν αποφασίσεις να ασχο-
ληθείς με το σκάλισμα, μπορείς να κάνεις
απίστευτα πράγματα, ακόμη και με μία
οδοντογλυφίδα». Με τη σειρά του, ο Πα-
βέλ Παυλίδης δηλώνει: «Βεβαίως και υπάρ-
χουν άνθρωποι που ασχολούνται με το
αντικείμενο και είναι γνώστες του, όπως εί-
ναι ο chef Εμμανουήλ Τζαγκαράκης, ο
οποίος στην ουσία ήταν καθηγητής μου
και αποτέλεσε το έναυσμα για να ασχολη-
θώ πριν πολλά χρόνια με το fruit carving.
Βέβαια πρωτοστάτης στα σκαλίσματα στη
χώρα μας είναι και ο Ταϊλανδός chef
Boonchuay Panprapa. Αλλά υπάρχουν και
άλλοι συνάδελφοι, κυρίως νεότεροι, που
τους έχει κερδίσει η τέχνη του σκαλίσμα-
τος. Βεβαίως σε οτιδήποτε έχει ζήτηση
στη χώρα αυτή υπάρχει και πολύ μη ποιο-
τική δουλειά. Όμως, αυτό θα εξαλειφθεί
σε βάθος χρόνου και ανάλογα με τις απαι-
τήσεις της αγοράς. Πάντως η αγάπη του
καθενός για αυτό που κάνει αντικατοπτρί-
ζεται στο αποτέλεσμα της δουλειάς του
και το γεγονός αυτό θα τον κρίνει και τον
κρίνει συνολικά ως επαγγελματία». Διαφο-
ρετική είναι η άποψη της Φωτεινής Ανα-
στασίου: «Υπάρχουν, αλλά είναι ελάχιστοι.
Γενικά, οι άντρες ασχολούνται περισσότε-
ρο με το καλλιτεχνικό σκάλισμα. Δύσκολα
θα ενδιαφερθεί μία γυναίκα για αυτό το
κομμάτι. Από την άλλη, και οι άντρες το
αντιμετωπίζουν μερικές φορές με δυσπι-
στία, θεωρώντας ότι πρόκειται για διακό-
σμηση και συνεπώς δεν είναι “αντρική δου-
λειά”. Ένα άλλο θέμα που αντιμετώπισα
σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις που έχω
εργαστεί είναι η ένταση με την κεντρική
κουζίνα, που θεωρούν ότι το σκάλισμα δεν
είναι το ίδιο βαριά ή δύσκολη δουλειά. Πά-
ντως για μένα δεν νοείται να είσαι Α
μάγει-
ρας και να μη γνωρίζεις να σκαλίζεις».
Ο Νίκος Γεωργιάδης δίνει τη δική του
οπτική λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι,
υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι στην ελλη-
νική αγορά που ασχολούνται πολύ σοβαρά
με το σκάλισμα λαχανικών και φρούτων.
Όλοι εμείς πρέπει να ωθήσουμε τους νέ-
ους να ασχοληθούν με αυτό το είδος, διότι
υπάρχει μεγάλη άνθηση στην Ευρώπη τα
τελευταία χρόνια και γιατί όχι και στην
Ελλάδα». Μία μάλλον ρεαλιστική οπτική
διατυπώνει και ο Βασίλης Αγραφιώτης:
«
Ναι, υπάρχουν αρκετοί και πολύ αξιόλο-
γοι μάλιστα. Βέβαια δεν μπορούμε να πού-
με ότι έχουμε φτάσει στο επίπεδο των
επαγγελματιών του εξωτερικού, αλλά είμα-
στε πολύ καλοί. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε
ότι οι επαγγελματίες στο εξωτερικό, όπως
είναι οι Ταϊλανδοί, ζουν και εκπαιδεύονται
από πολύ μικροί».
cover
story
Δημιουργός: Φωτεινή Αναστασίου
Δημιουργός: Νίκος Γεωργιάδης