Page 62 - Food Service τ. 120

FOOD
Service
62
Π
ολλοί είναι οι παράγοντες
που φαίνεται, σύμφωνα με
τους ειδικούς, ότι συνετέλε-
σαν στην «ελεύθερη πτώση»
των τιμών στα τρόφιμα. Κα-
θοριστικό ρόλο διαδραματίζει στην εν λό-
γω εξέλιξη το ρωσικό εμπάργκο αλλά και η
μειωμένη ζήτηση γάλακτος σε σκόνη από
την Κίνα. Ειδικά για το γάλα, οι ειδικοί υπο-
στηρίζουν ότι το εμπάργκο της Ρωσίας
ώθησε σε περαιτέρω πτώση τις τιμές των
γαλακτοκομικών προϊόντων.
Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας
στις μειώσεις των τιμών είναι για πολλούς
η αύξηση της προσφοράς σε προϊόντα
όπως είναι τα δημητριακά, καθώς οι καλές
καιρικές συνθήκες ωφέλησαν την αγροτική
παραγωγή. Μάλιστα, κατά τον FAO, η εκτί-
μησή του για την παγκόσμια παραγωγή
δημητριακών θα αυξηθεί κατά 14 εκατομ-
μύρια τόνους, φθάνοντας τους 2.512.
Όμοια αύξηση εκτιμάται ότι θα σημειώσει
και η παραγωγή σιταριού, φθάνοντας φέ-
τος στους 716,5 εκατομμύρια τόνους από
707,2
εκατομμύρια τόνους που ήταν το
2013.
Αντίθετα, όπως διαπιστώνει ο Οργανι-
σμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του
ΟΗΕ, η τιμή του κρέατος παρουσίασε αύ-
ξηση 14% για το 2014, η οποία αποδίδεται
στην υψηλή ζήτηση από την Κίνα και τη
μείωση της προσφοράς από την Αυστρα-
λία.
Οι επιπτώσεις από το
ρωσικό εμπάργκο
Από τις 7 Αυγούστου οπότε και ξεκίνησε
το ρωσικό εμπάργκο, παρατηρήθηκαν,
όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλες αυξή-
σεις στις τιμές των τροφίμων. Μόνο στην
Αγία Πετρούπολη η τιμή του χοιρινού αυ-
ξήθηκε κατά 23,5% και του κοτόπουλου
κατά 25%. Όμοια στη Μόσχα, η τιμή του
χοιρινού αυξήθηκε κατά 6%, ενώ οι τιμές
των τροφίμων κατά 10%. Σε άλλες περιο-
χές της Ρωσίας οι τιμές έχουν σημειώσει
μεγαλύτερη αύξηση. Χαρακτηριστικό είναι
το παράδειγμα της περιοχής Πριμόριε,
όπου η τιμή του κρέατος αυξήθηκε κατά
26%
και του ψαριού 40%.
Οι τιμές των τροφίμων
Μειωμένες στα
επίπεδα του 2010
Μεγάλη πτώση στις τιμές των τροφίμων καταγράφηκε τον Αύγουστο. Σύμφωνα
με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, οι τιμές μειώθηκαν
σε ποσοστό 20%, φθάνοντας σε αυτές που ίσχυαν προ τετραετίας!
θέμα