Page 63 - Food Service τ. 120

Υποχωρούν οι τιμές και
στην Ελλάδα
Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστι-
κότητας, με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλω-
τή της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σημειώνει ότι στην κατηγο-
ρία της «Διατροφής και των μη αλκοολούχων
ποτών», το μήνα Αύγουστο του 2014, κατα-
γράφεται σημαντική μείωση (-2,5%), σε σύ-
γκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα,
όπου η πλειονότητα των βασικών ειδών δια-
τροφής παρουσιάζει έντονες αποπληθωριστι-
κές τάσεις. Ειδικότερα οι μειώσεις ανά κατη-
γορία είναι οι ακόλουθες:
Κατά 2,5% της ομάδας «Διατροφή και
μη αλκοολούχα ποτά» λόγω μείωσης κυρίως
των τιμών στα νωπά λαχανικά (πατάτες νω-
πές -32,7%), στα νωπά φρούτα (-16,9%) και
στη ζάχαρη (-12,4%). Μέρος της μείωσης
αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών
στα γαλακτοκομικά, στα αυγά και στο ελαιό-
λαδο.
Κατά 3,9% της ομάδας «Εκπαίδευση»
λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδα-
κτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών,
φροντιστηρίων και ΙΕΚ.
Κατά 1,3% της ομάδας «Ένδυση και
υπόδηση» λόγω των θερινών εκπτώσεων.
Κατά 1,3% της ομάδας «Στέγαση» λό-
γω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων
των κατοικιών, των υπηρεσιών κοινοχρή-
στων, του πετρελαίου θέρμανσης και του
φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής
αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών
στον ηλεκτρισμό.
Κατά 0,5% της ομάδας «Μεταφορές»
λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των καυσί-
μων αυτοκινήτου (βενζίνη) και των αυτοκι-
νήτων. Μέρος της μείωσης αντισταθμίστη-
κε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια
αεροπλάνων.
Κατά 0,4% της ομάδας «Ξενοδοχεία –
Καφέ-Εστιατόρια» λόγω μείωσης κυρίως
των τιμών των εστιατορίων, ζαχαροπλα-
στείων, καφενείων, κυλικείων. Μέρος της
μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την
αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία.
Από την άλλη, οι αυξήσεις που σημειώ-
θηκαν σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυ-
ξης και την ΕΛ.ΣΤΑΤ. έχουν ως εξής:
Κατά 3,5% της ομάδας «Υγεία» λόγω
αύξησης κυρίως της συμμετοχής των κατα-
ναλωτών στις λιανικές τιμές των φαρμά-
κων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθ-
μίστηκε από τη μείωση των τιμών στις ια-
τρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές
υπηρεσίες.
Κατά 1,9% της ομάδας «Αλκοολούχα
ποτά και καπνός» λόγω αύξησης κυρίως
των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερ-
βιριζόμενα) και στα τσιγάρα.
Κατά 0,1% της ομάδας «Επικοινωνίες»
λόγω της αύξησης των τιμών των ταχυδρο-
μικών υπηρεσιών.
Σκέψεις για μειώσεις των
τιμών
Σε εξέλιξη βρίσκεται μελέτη της κυβέρ-
νησης με στόχο την ποσοτικοποίηση των
επιπτώσεων από τη μείωση του φόρου σε
συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων
όπως είναι το ψωμί, το γάλα και το ελαιό-
λαδο. Όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά
της η εφημερίδα «Τα Νέα», το κυβερνητικό
επιτελείο μελετά τη μείωση του ΦΠΑ σε
τρόφιμα που θεωρούνται βασικά για το κα-
λάθι της νοικοκυράς, ενώ προσπαθούν να
αποτιμήσουν και ποσοτικά τις επιπτώσεις
της ενδεχόμενης μείωσης προτού το πα-
ρουσιάσουν στους εκπροσώπους της Τρόι-
κα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μελετάται η
μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, όμως τώρα ο
χρόνος θεωρείται πιο κατάλληλος, καθώς
παρουσιάζονται δείγματα γενικότερης βελ-
τίωσης στο οικονομικό περιβάλλον.
Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της
αγοράς, μία μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα
θα τονώσει την καταναλωτική κίνηση και θα
βοηθήσει στην αύξηση της ρευστότητας
της αγοράς. Επιπλέον, σημειώνεται ότι σε
πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο
ΦΠΑ δεν ξεπερνά το 6%.
Πιέσεις για μείωση στην
τιμή του γάλακτος
Σε πρόσφατη συνάντηση του Συνδέσμου
Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), με τον
υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικό-
τητας, Γεράσιμο Γιακουμάτο, συζητήθηκε
η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, από το
13%
που είναι σήμερα είτε στο 0 που έχει
το Ηνωμένο Βασίλειο είτε στο 4% όπως
ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως
υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΚ στον
υφυπουργό, η μείωση του ΦΠΑ θα έχει
άμεση συνέπεια τη μείωση της τιμής του
γάλακτος στο ράφι.
Επίσης, ο ΣΕΚ πρότεινε τα εξής:
n
Την επαναφορά της διάρκειας ζωής του
φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες.
n
Την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας
προέλευσης της πρώτης ύλης στο γάλα και
στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
n
Τον πλήρη έλεγχο των ελληνοποιήσεων
στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
n
Την ανάληψη δράσεων για την αύξηση
της εγχώριας παραγωγής γάλακτος.
Τέλος, παράλληλα με τις προτάσεις που
ήδη κατατέθηκαν, συμφωνήθηκε να στα-
λούν από το ΣΕΚ προτάσεις για τη βιωσιμό-
τητα και την ανάταση του κλάδου, οι οποί-
ες θα προωθηθούν σε συνεργασία με το
ΥπΑΑΤ, ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις στα
προβλήματα των κτηνοτρόφων.
<
63
θέμα
FOOD
Service