Page 16 - Food Service τ. 121

16
FOOD
Service
επικαιρότητα
Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, ο
Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης προ
του Άθω παρουσίασε στη γερμανική αγο-
ρά την οινική τουριστική περιήγηση με τίτ-
λο «Στους δρόμους του ευλογημένου οί-
νου και των συμποσίων», όπως αυτή χαρ-
τογραφήθηκε από την Αρναία και τη Μεγά-
λη Παναγία μέχρι την Ουρανούπολη και
την άκρη της αθωνικής χερσονήσου.
Η παρουσίαση, η οποία πριν από δύο χρό-
νια υπήρξε αιτία προσέλκυσης (στην πε-
ριοχή) θεματικού γερμανικού τουριστικού
γραφείου, αποτέλεσε μέρος του promo
tour του Mount Athos Area KOUZINA 2015
και σύστησε μία ακόμη εξαιρετική δημο-
σιογραφική επίσκεψη, κατά τη διάρκεια
της οποίας τρεις κορυφαίοι Γερμανοί εκ-
πρόσωποι Τύπου ακολούθησαν τη διαδρο-
μή, καταγράφοντας τα στοιχεία και τα χα-
ρακτηριστικά της, προκειμένου να τα πα-
ρουσιάσουν εκ νέου στην αγορά της Γερ-
μανίας. Η επίσκεψη, η οποία πραγματοποι-
ήθηκε από τις 7 έως τις 11 Οκτωβρίου, ξε-
κίνησε από το Κτήμα Claudia Παπαγιάννη
στην Αρναία, όπου η οινογευσία συνοδεύ-
τηκε από ατμοσφαιρικό δείπνο στους πρό-
ποδες του Χολομώντα και συνεχίστηκε σε
αγιορείτικα μετόχια. Εκεί η ξενάγηση
στους ευλογημένους αμπελώνες και τα
αθωνικά δείπνα ενθουσίασε τους συμμετέ-
χοντες, ενώ η διαδρομή κατέληξε στη Με-
γάλη Παναγία, όπου η συμμετοχή τους σε
παραδοσιακή τσιπουρο-γιορτή στα ξακου-
στά τοπικά τσιπουρο-κάζανα αποτέλεσε το
καλύτερο αποχαιρετιστήριο δώρο.
Περνώντας λίγες ημέρες ανάμεσα σε
αμπελώνες, οινοποιεία, gourmet δείπνα,
επαγγελματικές οινογευσίες, θεματικά μο-
νοπάτια, σε εικόνες δηλαδή που εναλλάσ-
σονταν αρμονικά με εκείνες των παραδο-
σιακών γαστρονομικών και οινικών εκδη-
λώσεων, οι Γερμανοί αποχαιρέτησαν την
προ του Άθω περιοχή, αποκτώντας μοναδι-
κές εμπειρίες.
Γερμανοί εκπρόσωποι Τύπου στην αθωνική χερσόνησο
Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα μίας
επανάστασης στο χώρο της ζυθοποιίας
ανάλογη εκείνης που συνέβη στο κρασί
πριν από είκοσι χρόνια. Ο αριθμός των μι-
κροζυθοποιείων συνεχώς πολλαπλασιάζε-
ται και ήδη δραστηριοποιούνται σε διάφο-
ρα μέρη της χώρας μας 20 μικρές ζυθο-
ποιίες, ενώ τους προσεχείς μήνες σχεδιά-
ζεται η κατασκευή και άλλων.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνέντευ-
ξης Τύπου που δόθηκε στα τέλη Σεπτεμ-
βρίου από τους διοργανωτές της έκθεσης
Ζυθογνωσία, που πραγματοποιήθηκε για
πρώτη φορά στις 2 Νοεμβρίου στην Αθή-
να, με αντικείμενο τις μικροζυθοποιίες και
τις μπίρες υψηλής ποιότητας. «Η αγορά
της μπίρας αλλάζει με ταχύτατους ρυθ-
μούς» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέ-
ντευξης Τύπου η Ιωάννα Ανδριοπούλου,
εκδότρια του ετήσιου οδηγού Beer
Catalogue. «Οι μικροζυθοποιίες πολλαπλα-
σιάζονται, ενώ οι μεγαλύτερες ζυθοποιίες,
εδραιωμένες στην ελληνική αγορά εδώ και
πολλά χρόνια, δημιουργούν νέα εμπορικά
σήματα στην κατηγορία premium για να
ικανοποιήσουν τις ανάγκες ενός συνεχώς
αυξανόμενου και απαιτητικού κοινού που
αναζητά μπίρες υψηλής ποιότητας». Την
ανάγκη αυτή των καταναλωτών, για επι-
μόρφωση και γευσιγνωσία, ήρθε τώρα να
καλύψει η νέα έκθεση με όνομα Ζυθογνω-
σία, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία
στην Αίγλη Ζαππείου την Κυριακή 2 Νοεμ-
βρίου 2014. Η Ζυθογνωσία αυτοπροσδιορί-
ζεται ως έκθεση για «Microbreweries and
Premium Beers», διότι σκοπεύει να είναι η
βιτρίνα των ελληνικών μικροζυθοποιείων
αλλά και των υψηλής ποιότητας προϊόντων
ζύθου, εισαγόμενων και ελληνικών.
«
Επιλέξαμε το όνομα Ζυθογνωσία για την
εκδήλωση αυτή γιατί θέλουμε να αποστα-
σιοποιηθούμε από τις διάφορες Γιορτές
Μπίρας που γίνονται κατά διαστήματα.
Στοχεύουμε σε ένα κοινό που αγαπά την
μπίρα και θέλει να μάθει περισσότερα
πράγματα γι’ αυτή» δήλωσε ο Ντίνος Στερ-
γίδης της εταιρείας Vinetum, που οργανώ-
νει την έκθεση. «Οι επισκέπτες μας θα έρ-
θουν για να δοκιμάσουν και όχι για να πι-
ουν, γιατί η γευστική παλέτα στο χώρο της
μπίρας είναι τεράστια και οι ευκαιρίες να
δοκιμάσει κανείς τα λιγότερο γνωστά προϊ-
όντα είναι σπάνιες».
Η τάση των μικρών ζυθοποιείων είναι πα-
γκόσμια, με την Αμερική να θεωρείται η
χώρα όπου αυτή έχει λάβει τις μεγαλύτε-
ρες διαστάσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η συνολική παρα-
γωγή μπίρας στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 2%
το 2013, η παραγωγή των μικροζυθοποιεί-
ων (craft beers) αυξήθηκε κατά 18%. Εξάλ-
λου, ενώ το 1980 λειτουργούσαν στην Αμε-
ρική 8 μικροζυθοποιεία, το 1994 έγιναν 537
και το 2013 2.768, το 20% των οποίων βρί-
σκεται στην Καλιφόρνια. «Διαφαίνεται μία
διεθνής τάση στο χώρο της μπίρας, που
προσεγγίζει το μοντέλο ανάπτυξης του
κρασιού, με πολλούς τοπικούς παραγω-
γούς» τόνισε ο Σοφοκλής Παναγιώτου της
μικροζυθοποιίας Septem.
Έκθεση Ζυθογνωσία