Page 17 - Food Service τ. 121

Στις πρώτες Οινικές Αποκαλύ-
ψεις συμμετείχαν είκοσι οινο-
ποιεία από διάφορα σημεία της
χώρας, όπως: Ξάνθη, Ζάκυν-
θος, Λειψοί, Αμύνταιο και Γου-
μένισσα. Πρόκειται, ως επί το
πλείστον, για οινοποιεία που
για πρώτη φορά εκθέτουν τα
κρασιά τους στην Αθήνα. «Οινι-
κές Αποκαλύψεις» ονομάζεται
η νέα έκθεση κρασιού
της Vinetum που στοχεύει στα
πολύ μικρά οινοποιεία της χώ-
ρας, που χρήζουν «ανακάλυ-
ψης» από καταναλωτές και
επαγγελματίες και «αποκάλυ-
ψης» από τους ίδιους τους οι-
νοποιούς. Πράγματι, από τα
600
και πλέον οινοποιεία που
εμφιαλώνουν κρασί και δρα-
στηριοποιούνται στην Ελλάδα,
δεν είναι περισσότερα από 150
εκείνα που συστηματικά συμ-
μετέχουν στις μεγάλες εκθέ-
σεις κρασιού, όπως είναι το Οι-
νόραμα. Τα υπόλοιπα, πολύ μι-
κρά ως επί το πλείστον, δρα-
στηριοποιούνται αποκλειστικά
στις τοπικές τους αγορές και
τα κρασιά τους είναι γενικώς
άγνωστα στην Αθήνα.
Όπως λέει ο κ. Ντίνος Στεργί-
δης της οργανώτριας εταιρεί-
ας Vinetum: «Από το 1994,
όταν δημιουργήσαμε το Οινό-
ραμα, ο κόσμος του κρασιού
στην Ελλάδα έχει αλλάξει δρα-
ματικά. Ο αριθμός των οινοποι-
είων έχει πενταπλασιαστεί, το
κρασί έχει μπει δυνατά σε
όλους τους σοβαρούς χώρους
εστίασης και όχι μόνο, οι δε
καταναλωτές-φίλοι του κρασι-
ού μετριούνται πλέον σε χιλιά-
δες. Εκείνο που, δυστυχώς,
δεν έχει αλλάξει τόσο πολύ εί-
ναι ο τρόπος εμπορίας και διά-
θεσης του ελληνικού κρασιού:
περισσότερο από ποτέ, τα
εμπόδια που ορθώνονται μπρο-
στά στο μικρό παραγωγό που
θέλει να προσεγγίσει την αγο-
ρά της Αθήνας, τη μεγαλύτερη
της Ελλάδας, είναι τεράστια,
παρά την ευεργετική ανάπτυξη
των ηλεκτρονικών καταστημά-
των. Aυτός είναι και ο κύριος
στόχος της έκθεσης Οινικές
Αποκαλύψεις, να δώσει τη δυ-
νατότητα και στα πιο μικρά οι-
νοποιεία να παρουσιάσουν τα
προϊόντα τους στην αγορά της
Αθήνας, απευθείας στους
εστιάτορες, στους εμπόρους,
στους γευσιγνώστες και δευτε-
ρευόντως στους καταναλω-
τές».
Οινικές Αποκαλύψεις
επικαιρότητα