FOOD
Service
24
Κ
υρίαρχο στοιχείο
του πολιτισμού
του Δήμου της
Αμφίπολης θεω-
ρείται πως είναι η
τοπική γαστρονομία, η οποία
χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα
αυθεντική με μοναδικές γεύ-
σεις και άριστα προϊόντα. Στην
περιοχή, την πρωτοκαθεδρία
κατέχουν τα προϊόντα κτηνο-
τροφικής και γεωργικής παρα-
γωγής, αλλά και της αλιείας,
με δεδομένο ότι ένα σημείο
της Αμφίπολης χαρακτηρίζεται
ως παραθαλάσσιο. Σε μία πρώ-
τη προσέγγιση, η κουζίνα της
περιοχής θα μπορούσε να χα-
ρακτηριστεί ως συνδυασμός
τοπικών συνταγών με μικρές
επιρροές από την κουζίνα των
προσφύγων της Μικράς Ασίας
και του Πόντου των τελευταίων
100
ετών. Ειδικά στα ορεινά
και ημιορεινά χωριά του Δυτι-
κού Παγγαίου, ο επισκέπτης
μπορεί να δοκιμάσει ενδιαφέ-
ρουσες συνταγές με κρέας,
πουλερικά ή κυνήγι, ενώ και τα
γαλακτοκομικά προϊόντα της
περιοχής ξεχωρίζουν. Ακόμη,
στην περιοχή ιδιαίτερης φήμης
χαίρουν το ελαιόλαδο, οι επι-
τραπέζιες ελιές, τα όσπρια, τα
σιτηρά, τα σταφύλια, τα καρύ-
δια, τα κάστανα, το μέλι κ.ά.
Από την παράλια περιοχή, ο
επισκέπτης έχει την ευκαιρία
να δοκιμάσει γευστικότατα ψά-
ρια και θαλασσινά, αφού η πε-
ριοχή (Στρυμονικός κόλπος και
λίγο παραπέρα η Καβάλα) είναι
από τα μεγαλύτερα αλιευτικά
κέντρα της χώρας.
Ο θρύλος του
Καβουρμά
Από την αρχαιότητα, το Παγ-
γαίο όρος συνδέεται άμεσα με
θέμα
Τους τελευταίους μήνες, το ενδιαφέρον της επικαιρότητας μονοπωλεί αδιαμφι-
σβήτητα η πόλη της Αμφίπολης με τις ιστορικές ανακαλύψεις της. Η πόλη που
στην αρχαιότητα ήταν γνωστή με την ονομασία Εννέα Οδοί, χτισμένη στις
όχθες του ποταμού Στρυμόνα, εκτός από την αναμφίβολα μοναδική της ιστο-
ρία, διαθέτει και ενδιαφέρουσες τοπικές νοστιμιές. Το Food Service περιηγή-
θηκε στην περιοχή και τις παρουσιάζει…
Η κουζίνα
των Εννέα Οδών!
Αμφίπολη