Page 54 - Food Service τ. 121

FOOD
Service
54
Σ
το άρθρο αυτό Εστιά-ζουμε
στα αποτελέσματα μίας πρό-
σφατης έρευνας που διεξήγα-
γε το τμήμα Φιλοξενίας και
Τουρισμού του Πανεπιστημίου
Λευκωσίας με σκοπό την εύρεση των επι-
σιτιστικών τάσεων και αντιλήψεων συγκρι-
τικά με τοπικές επιχειρήσεις και πολυεθνι-
κές αλυσίδες ταχυφαγίας.
Η έρευνα βασίστηκε στις κατηγορίες
της επισιτιστικής βιομηχανίας: α) ταχυφα-
γία και β) παραδοσιακά εστιατόρια (ταβέρ-
νες κ.λπ.). Οι άξονες της έρευνας όσον
αφορά στην ταχυφαγία και στα παραδο-
σιακά εστιατόρια έχουν βασιστεί σε έρευ-
νες αγοράς σε διεθνές επίπεδο και συγκε-
κριμένα στο «2014, NRA (National Restau-
rant Association)», όπως επίσης στις μελέ-
τες του Euromonitor International σε σχέση
με τις καταναλωτικές τάσεις στην επισιτι-
στική βιομηχανία για την περίοδο 2013-
2014.
Μεθοδολογία
Για τη διεκπεραίωση αυτής της έρευνας,
δημιουργήθηκαν τέσσερις ομάδες εστία-
σης (focus groups), οι οποίες αντιπροσώ-
πευαν διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά,
καταναλωτικά στρώματα. Η χρήση ανοι-
κτής συζήτησης με συνδυασμό στοχευμέ-
νων ερωτήσεων επιλέχθηκε με γνώμονα
την εμβάθυνση στοιχείων που έπρεπε να
εκμαιευθούν για τις ανάγκες της έρευνας.
Οι ομάδες αυτές αποτελούνταν από είκοσι
άτομα (ηλικίας από 18 μέχρι 40 ετών) και
στις οποίες συμμετείχαν δεκατέσσερις
άντρες και έξι γυναίκες με το επίπεδο του
εισοδήματος των ερωτηθέντων να κυμαίνε-
ται από
10.000
έως
49.000
ετησίως.
Η επιλογή των συνεντευξιαζόμενων είχε
ως στόχο την επίτευξη της καλύτερης δυ-
νατής αντιπροσώπευσης του επισιτιστικού
καταναλωτικού κοινού. Η ποιοτική μέθο-
δος εύρεσης στοιχείων με τη χρήση ερω-
τήσεων και συζήτησης με στοχευμένο θε-
ματολόγιο αναβάθμισε τα ευρήματα της
μελέτης, αφού μπόρεσαν να συλλεχθούν
πληροφορίες χωρίς τα εμπόδια του χρό-
νου ή της έλλειψης ενδιαφέροντος για το
θέμα.
Προσφορά υπηρεσίας
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν
ότι η προσφορά υπηρεσίας (σέρβις) στις
παραδοσιακές ταβέρνες υπερτερεί σε σχέ-
ση με τα υποστατικά ταχυφαγίας με τους
συνεντευξιαζόμενους να δηλώνουν ότι:
«
Στις ταβέρνες υπάρχει πάντοτε ένας σερ-
βιτόρος που θα υποδεχθεί, θα συνοδεύσει
τον κόσμο στο τραπέζι του και θα είναι
προσεκτικός με το πώς θα χειριστεί τους
πελάτες του, θέλοντας να φτάσει ή ακόμα
και να ξεπεράσει τις προσδοκίες των καλε-
Η οικονομική κρίση της τελευταίας πενταετίας έχει συμβάλει στη διαμόρφωση
τάσεων σε πολλούς τομείς, συμεριλαμβανομένης και της εστίασης.
«
ΕΣΤΙΑ-ΖΩ»
σε ό,τι γνωρίζω
Έρευνα
θέμα
Γράφουν οι:
Γιώργος Παναγιώτου, Γιάννα Ορφανίδου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Τμήμα Φιλοξενίας και Τουρισμού