Page 55 - Food Service τ. 121

σμένων του», σε αντίθεση με τα υποστατι-
κά ταχυφαγίας που δήλωσαν τα εξής: «Στα
υποστατικά ταχυφαγίας ο πελάτης δεν δέ-
χεται εκτεταμένης προσωπικής μορφής
σέρβις, αλλά ούτε και περιμένει να βιώσει
κάτι παραπάνω πέραν της κατανάλωσης
του γεύματός του. Η αντίληψη σχετικά με
το γρήγορο φαγητό είναι ότι η υπηρεσία
που λαμβάνεται είναι απρόσωπη, μηχανική
και αφιλόξενη και είναι απλά εκεί για να
επιταχυνθεί η διαδικασία».
Τιμή
Όσον αφορά στον παράγοντα τιμή,
υπήρξε μία συλλογική ομοφωνία ότι οι επι-
χειρήσεις ταχυφαγίας είναι πιο συμφέρου-
σες στο μέσο καταναλωτή, τονίζοντας
ωστόσο παραμέτρους όπως είναι η ευκο-
λία πρόσβασης, η έλλειψη χρόνου και το
βολικό γεύμα με μειωμένες προσδοκίες.
Αναφέρθηκε επίσης ότι η αιτία αυτής της
αντίληψης βασίζεται στο γεγονός ότι συν-
δυάζουν τη χαμηλή τιμή με χαμηλότερης
ποιότητας τρόφιμα με περιορισμένες και
μη εξατομικευμένες υπηρεσίες. Οι προανα-
φερόμενες παράμετροι που αναφέρθηκαν
στη διάρκεια της διεξαγωγής έρευνας θεω-
ρείται ότι είχαν καθοριστικό λόγο στη συ-
νολική άποψη όσον αφορά στις επιχειρή-
σεις ταχυφαγίας.
Από την άλλη, υπήρχε μία γενική συναί-
νεση ότι ακόμη και αν τα παραδοσιακά
εστιατόρια είναι πιο ακριβά συγκριτικά με
τα υποστατικά ταχυφαγίας, δικαιολογείται
επειδή λαμβάνουν περισσότερα (πακέτο
εμπειρίας). Πιστεύεται επίσης ότι η διαφο-
ρά στην τιμή αντανακλάται στην ποιότητα
και στην ποσότητα των τροφίμων που θα
λάβουν.
Ποιότητα και ποσότητα
Σύμφωνα με τους συνεντευξιαζόμενους,
οι δύο παράμετροι ποιότητα και ποσότητα
ήταν εμφανώς αναβαθμισμένες στις ταβέρ-
νες με κριτήρια όσον αφορά στο φρέσκο
φαγητό της ημέρας αλλά και στα φρέσκα
πιάτα σχάρας, ενώ στα υποστατικά ταχυ-
φαγίας οι απόψεις εστιάζονταν στην έλλει-
ψη εμπιστοσύνης για την ποιότητα των
πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται. Συ-
γκριτικός παράγοντας ήταν επίσης η αντί-
ληψη παρασκευής υγιεινού φαγητού και η
ποσότητα, όπου και στους δύο παράγοντες
οι ταβέρνες υπερτερούσαν. Σημαντικό εί-
ναι το γεγονός ότι τα «γυράδικα» και τα
σουβλατζίδικα τοποθετούνται πρώτα στις
σειρές προτίμησης των παραδοσιακών
υποστατικών ταχυφαγίων συγκριτικά με τις
πολυεθνικές αλυσίδες ταχυφαγίας.
Μερικοί από τους συμμετέχοντες θέλη-
σαν να σχολιάσουν την ποικιλία που υπάρ-
χει στα μενού των δύο αυτών τύπων επιχει-
ρήσεων, όπου εξετάσαμε πού διίστανται σε
σημείο διπολισμού. Οι συνεντευξιαζόμενοι,
αναφορικά με την τοποθεσία, συμφώνησαν
ότι οι επιχειρήσεις ταχυφαγίας υπερτε-
ρούν, επειδή βρίσκονται πάντα στα κεντρι-
κά σημεία της πόλης με εύκολη πρόσβαση.
Ατμόσφαιρα
Εξετάζοντας τη σχέση ατμόσφαιρας και
αντίληψης των χώρων εστίασης, τα παρα-
FOOD
Service
55
θέμα