Food Service τ. 133 - page 15

15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
σεων πέντε επισιτιστικών ενώσεων
της ηπειρωτικής χώρας.
«Ωθούμαστε» να σπαταλάμε
χρόνο για την ανεύρεση…
εναλλακτικών λύσεων
και διαδρομών!
Ορισμένοι άλλοι εκπρόσωποι των
επαγγελματιών του επισιτισμού από
δύο νομούς της νησιωτικής Ελλάδος
θέτουν έναν ακόμη προβληματισμό
που κυριαρχεί στην καθημερινότητά
τους: «Πέρα από τις προαναφερθεί-
σες… πληγές, έχουμε να αντιμετωπί-
σουμε και το ζήτημα του παγώματος
των επαγγελματικών τραπεζικών μας
λογαριασμών, μέσω των οποίων
πραγματοποιούμε το σύνολο των
προμηθειών και εν γένει κινήσεών
μας. Κι αυτό εξαιτίας κάποιας φορο-
λογικής παράβασης, της μη διευθέ-
τησης ενός παλαιότερου χρέους, της
αδυναμίας πληρωμής ενός… βουνού
από υποχρεώσεις προς τα δημόσια
ταμεία κ.ο.κ. Ξέρετε, όμως, τι είναι
να μη διαθέτεις την απαιτούμενη
ρευστότητα ή έστω τον ανάλογο…
χώρο να κινηθείς επαγγελματικά,
καλύπτοντας τις υποχρεώσεις σου
απέναντι σε προμηθευτές και συ-
νεργάτες; Ουσιαστικά είσαι νεκρός
(επαγγελματικά) και δεν σου επιτρέ-
πουν να αντιστρέψεις την κατάσταση!
Αποτέλεσμα; Να σπαταλάς χρόνο και
ενέργεια έτσι ώστε να σκαρφιστείς
παράλληλους (και συχνά παράνο-
μους) δρόμους για να κάνεις τη δου-
λειά σου! Για παράδειγμα, αντί να
δέχεσαι πληρωμές μέσω πιστωτικών
ή χρεωστικών καρτών, αναγκάζεσαι
να καταφύγεις στην κατανόηση και
στη διακριτική ευχέρεια των πελατών
σου (τουλάχιστον όσων εμπιστεύεσαι
και γνωρίζεις καλύτερα) ώστε να τους
ζητήσεις να πληρώσουν με μετρητά,
προκειμένου να αποφύγεις τα χρή-
ματα της “πλαστικής” πληρωμής
να διοχετευθούν προς τα δημόσια
ταμεία. Ενόσω, εσύ ως επιχείρηση
έχεις χρεωθεί και πληρώσει τις πρώ-
τες ύλες που χρησιμοποίησες στα
πιάτα και στα ποτά, ο σερβιτόρος έχει
εξυπηρετήσει τους πελάτες, ο φωτι-
σμός και ο κλιματισμός δουλεύουν,
η καθαριότητα παρούσα, κι εσύ όχι
μόνο δεν θα εισπράξεις τα ανωτέρω,
αλλά θα τα χρεωθείς δίχως κάποιο
όφελος, διευρύνοντας το “άνοιγμά”
σου και κάνοντας ένα ακόμη βήμα
πιο κοντά προς την οριστική σου
(επαγγελματική) εξόντωση… Πρό-
κειται για παραλογισμό στο έπακρο,
που όμοιός του δύσκολα συναντάται
παγκοσμίως, πόσο μάλλον αντιμε-
τωπίζεται αποτελεσματικά από μια…
χούφτα επαγγελματίες».
Η οπτική της «κότας που γεννά
χρυσά αυγά», εκ μέρους
των δημοτικών αρχών
Κοντά σε αυτά, πολλοί προ-
σθέτουν τους υπέρογκους δημοτι-
κούς φόρους σε συνδυασμό με τις
πρόσθετες χρεώσεις για τη χρήση
τραπεζοκαθισμάτων που τυχόν κα-
ταλαμβάνουν δημόσιους (δημοτι-
κούς) χώρους. Όπως καταγγέλλουν
των δημοτικών υπηρεσιών… Υπό
αυτό το πρίσμα αντιμετώπισης, ούτε
καν μπαίνουν στον κόπο να σκε-
φτούν εναλλακτικές πηγές άντλησης
πόρων, αποδοτικότερης αξιοποίησης
ακινήτων και εν γένει περιουσιακών
τους στοιχείων, δικαιότερης κατανο-
μής των βαρών, υλοποίησης έργων
που μπορούν να ενταχθούν σε ένα
υποστηρικτικό πλέγμα ενίσχυσης της
επιχειρηματικότητας κ.ο.κ. Αρκούνται
δηλαδή μόνο στις δικές μας εισφο-
ρές. Οπότε γιατί να υποβάλουν τον
εαυτό τους στην… κοπιώδη –ενδε-
χομένως– διαδικασία πρόσθετων ή
εναλλακτικών σκέψεων, από τη στιγ-
μή που έχουν έτοιμη την “παχυλή”
λύση των εισφορών μας, εύκολα και
άκοπα; Όσο επικρατεί αυτή η λογική,
Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων σε πολλές περιπτώσεις
δείχνουν αμετακίνητοι στην ευνοϊκή αντιμετώπιση αιτημάτων
για την αναδιαμόρφωση (προς τα κάτω) του ύψους
του ενοικίου, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις που οι ίδιοι
ζητούν αύξηση του σχετικού καταβαλλόμενου τιμήματος!
σχετικά: «Η συντριπτική πλειοψη-
φία των δήμων αντιμετωπίζει τους
επαγγελματίες του επισιτισμού ως
άλλη… παχιά αγελάδα πρόσφορη
προς άρμεγμα. Αποτελεί κοινό –
περίπου– μυστικό πως ολόκληροι
δήμοι “επιβιώνουν” κυριολεκτικά
από τις χρεώσεις και κατ’ επέκταση
εισφορές των επιχειρήσεων της εστι-
ατορικής σκηνής! Κι αυτό, δίχως να
υπάρχουν αντίστοιχου ύψους ή αξίας
υπηρεσίες και παροχές εκ μέρους
είναι σίγουρο πως δεν διαφαίνεται
κάποιο ευοίωνο μέλλον για εμάς».
Ιδιοκτήτες ακινήτων από άλλο…
πλανήτη!
Το θέμα του ύψους των ενοικίων
που καλούνται να καταβάλουν και
δη στα μεγάλα αστικά κέντρα, εξε-
λίσσεται σε ένα από τα… αγκάθια
της καθημερινότητας των επαγγελ-
ματιών, καθώς από τη μια πλευρά
οι ιδιοκτήτες των ακινήτων σε πολλές
περιπτώσεις δείχνουν αμετακίνητοι
στην ευνοϊκή αντιμετώπιση αιτημά-
των για την αναδιαμόρφωση (προς τα
κάτω) του ύψους του ενοικίου τους,
ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις που
οι ιδιοκτήτες εμφορούμενοι από την
αίσθηση πως οι δουλειές του ένοι-
κου-εστιατορίου πηγαίνουν καλά ή
υπάρχει κάποια πρόταση ενδιαφέρο-
ντος για το ίδιο ακίνητο, ζητούν αύξη-
ση! Και από την άλλη, η καταβολή
του ενοικίου ανάγεται σε μια πάγια
υποχρέωση από την οποία δεν μπο-
ρούν να ξεφύγουν ή να αντιδράσουν
βάζοντας το κεφάλι στην άμμο…
<
1...,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14 16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,...84
Powered by FlippingBook