Food Service τ. 134

22 επίτευξή του στόχου, εντός χρόνου και προϋπολογισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, προχώρησα στη δημιουρ- γία ενός εξειδικευμένου website όπου έδωσα βαρύτητα σε στοιχεία που δύσκολα θα μπορούσαν να προκαλέσουν υποψίες και να… ανιχνευθούν ως ψευδή, όπως η μη δημοσιοποίηση μιας συγκεκριμέ- νης διεύθυνσης (για την ακρίβεια του αριθμού της οδού) όπου και εδρεύει το εστιατόριο, ο εξαιρετικά περιορισμένος χώρος του εστιατο- ρίου, η έντονα προσωποποιημένη προσέγγιση, μια πιο εναλλακτική λογική, η πολιτική κρατήσεων αυ- στηρά και μόνο μέσω τηλεφωνικής κράτησης κ.ά. Ορισμένοι φίλοι βο- ήθησαν γράφοντας μερικές δελεα- στικές και άκρως… «χορταστικές» κριτικές. Φωτογράφησα ορισμένα «δημιουργικά» πιάτα αξιοποιώντας από αφρό ξυρίσματος μέχρι είδη οικιακού καθαρισμού, τα οποία ΡΕΠΟΡΤΑΖ ωστόσο έδειχναν πολύ «ζωντανά», ενώ σημαντικό ρόλο αποδείχτηκε πως έπαιξε η λογική της κατάρτι- σης του μενού του «εστιατορίου», καθώς διατυμπανίζαμε πως βασίζε- ται σε αισθήσεις και διαθέσεις και όχι σε «παραδοσιακές» νόρμες. Έτσι, λοιπόν, οι ενδιαφερόμενοι όταν εξερευνούσαν το site του εστιατορίου μας, συναντούσαν γευ- στικές δημιουργίες με εξαιρετικά ευφάνταστους τίτλους, όπως «λα- γνεία», «διαλογισμός», «χαρά», «έρωτας», «συμπόνια», «άνεση» κ.ά. Ξέρετε, αυτή η προσέγγιση προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κοινού για το… μυστηριώδες «εστιατόριο» και μετατράπηκε από μια απλή περι- έργεια, σε αδημονία και άκρατη αγωνία να το επισκεφτούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Έφτασε στο σημείο να… πλασάρεται ως must do η επίσκεψη στο «εστιατόριό» μας. Εν ολίγοις, ακολούθησα μια απολύτως συνειδητή όσο και κοινή στρατηγική, με ξεκάθαρα αλλά απλοϊκά βήματα, τα οποία κατά- φεραν να λειτουργήσουν αποτελε- σματικά. Βλέπετε, η περιέργεια, σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα της διαρκούς εξεύρεσης νέων χώ- ρων που προσφέρουν εμπειρίες, έστω και γευστικές, διευκολύνει υπέρ το δέον –όπως αποδεικνύε- ται στην περίπτωσή μου– ακραίες συμπεριφορές. F.S.: Το χρονικό διάστημα των 8 μηνών που θέσατε εξαρχής ως χρόνο-στόχο για την πραγμάτω- ση του τελικού σας στόχου, πώς προέκυψε; O.B.: Κοιτάξτε, αποτέλεσε μια σχετικά ασφαλή εκτίμηση, λαμ- βάνοντας υπόψη τις παραμέτρους που υπήρχαν, καθώς επίσης και τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας. Γιατί, όπως διαπιστώσαμε στην πορεία, στην περίπτωση κατά την οποία κάποιος ενδιαφερόμενος είναι αποφασισμένος να διαθέσει ένα σεβαστό budget, τότε πιστεύω πως μπορεί να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα σε σαφώς μικρότερο χρονικό διάστημα. Βέβαια, τον κυριότερο ρόλο σε ένα αντίστοιχο σενάριο που θα βρίσκεται στη ‘ ‘ Το πείραμα μου προκάλεσε από αρνητικές έως ανησυχητικές σκέψεις! Πώς αλλιώς θα μπορούσα να νιώθω από τη στιγμή που ένας τυχάρπαστος, ένας οποιοσδήποτε δίχως να διαθέτει την παραμικρή υποδομή, ούτε καν εστιατόριο, καταφέρνει με μια μέτριου επιπέδου προσπάθεια, χωρίς ιδιαίτερους πόρους, χρηματικούς ή ανθρώπινους, να καταλάβει την κορυφή στις αξιολογήσεις των λονδρέζικων εστιατορίων, σε ένα μέσο με την αναγνωρισιμότητα και τον βαθμό επίδρασης που απολαμβάνει το TripAdvisor;

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=