Food Service τ. 135

67 IDEAS συνδυάζεται με ορισμένα οινοπνευματώδη, τα αναψυκτικά… ψηλαφίζουν την πιο αλκοολούχα διάστασή τους, τη στιγμή κατά την οποία τα κοκτέιλ δείχνουν να ακολουθούν αντιδιαμετρικά αντίθετη πορεία, πειραματιζόμενα με τη μη αλκοολούχα πλευρά τους! Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα δημιουργικά έντονο περιβάλλον, με ενδιαφέρουσες ιδέες, πολλαπλούς πειραματισμούς και αυξημένο βαθμό ρευστότητας. Σκοπός είναι η (ανα)κάλυψη νέων γευστικών επιπέδων και, φυσικά, η δημιουργία καινούργιων αγορών με βάση τα υβριδικά ποτά. Προς άγρα πελατών και προς τέρψη των ταμείων των επιχειρήσεων… Τα… σύνορα είναι για να παραβιάζονται! Σε αυτήν την προσπάθεια, τα σύνορα που «δια­ χωρίζουν» τις κατηγορίες των ποικίλων ποτών διαρκώς και υπερβαίνονται, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα επαναστατικές γεύσεις. Χάρη, δε, σε ένα συνολικότερο καινοτόμο πνεύμα και θεώρηση των πραγμάτων που ισχύουν στην αγορά εδώ και μερικά χρόνια, προκύπτουν ορισμένες καινούργιες όσο και εντυπωσιακές προσμείξεις και συνδυασμοί διάφορων γεύσεων! Βέβαια, καθώς οι πελάτες δεν διστάζουν να γίνονται ολοένα και πιο τολμηροί, επιχειρώντας να πειραματιστούν πολλάκις με τις γευστικές τους επιλογές, ο… κλήρος πέφτει στις ίδιες τις επιχειρή­ σεις προκειμένου να ανταποκριθούν στα αυξημένα επίπεδα ζήτησης σχετικά με το… πάντρεμα καινο­ τόμων κατηγοριών αλκοολούχων ποτών. Και εάν η προσφορά νέων όσο και «φρέσκων» γευστικών ανακαλύψεων είναι αποτέλεσμα της ζέσης και της συνολικότερης απαίτησης εκ μέρους των ίδιων των πελατών, ενώ από την πλευρά τους οι ποτοποιίες με σταθερό ρυθμό λανσάρουν υβρι­ δικά ποτά και γεύσεις, ώστε να φανούν συνεπείς (όσο και αποτελεσματικές) στην υψηλή ζήτηση, το ζήτημα του πειραματισμού σε επίπεδο προσμείξεων αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο. Και δη με σημαντικό ρίσκο… Ιδιαίτερα… «διαφωτιστική» κρίνεται η αναφορά ενός απλού παραδείγματος: Αναλογιστείτε τον χρόνο, τον κόπο, τη γνώση, τις ικανότητες κ.λπ . που απαιτούνται προκειμένου να γίνει πράξη η ζύμωση της μπίρας είτε η παραγωγή μηλίτη, με επιλογή των κατάλληλων ποικιλιών λυκίσκου ή μήλων, διασφαλίζοντας τη θερμοκρασία που απαιτείται, ώστε να αποθηκευτούν, να διατηρηθούν και να σερβιριστούν, έτσι ώστε να προσφέρεται η επιθυμητή γεύση του τελικού προϊόντος! Μεμο­ νωμένα, όλα αυτά. Γιατί, όταν ληφθεί η απόφαση του… παντρέματός τους προκειμένου να προκύψει ένα δημιούργη­ μα-αφέψημα μπίρας και μηλίτη, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Μάλιστα, η όλη διαδικασία της δημιουργικής προσπάθειας και των απαραί­ τητων δοκιμών, ενδεχομένως και να απαιτούσε τους πλέον υπομονετικούς εκ των ζυθοποιών και παρασκευαστών μηλίτη. Βέβαια, ακολουθεί και το πλέον σημαντικό στάδιο της όλης διαδικασίας, που δεν είναι άλλο από τη γευστική… ετυμηγορία των ίδιων των πελατών-κα­ ταναλωτών. Επειδή, λ.χ., το τζιν και το Prosecco μπορεί να είναι κάποια στιγμή δημοφιλή, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως οι καταναλωτές θα ταχθούν ανα­ φανδόν υπέρ της πρόσμειξης των δύο. Υπό αυτό το πρίσμα, η πίεση της αναγκαιότητας για την επίτευξη της καινοτομίας δεν θα πρέπει να υπερισχύει και να πηγαίνει αντίθετα από τη βασική αρχή που οφείλει να διέπει ένα εξαιρετικό αλκοο­ λούχο ποτό: τη φίνα και μοναδική γεύση! ‘ ‘ Τα σύνορα που «διαχωρίζουν» τις κατηγορίες των ποικίλων ποτών διαρκώς και υπερβαίνονται, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα επαναστατικές γεύσεις. Χάρη, δε, σε ένα συνολικότερο καινοτόμο πνεύμα και θεώρηση των πραγμάτων που ισχύουν στην αγορά εδώ και μερικά χρόνια, προκύπτουν ορισμένες καινούργιες όσο και εντυπωσιακές προσμείξεις και συνδυασμοί διάφορων γεύσεων!

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=