Food Service τ. 135

69 συνηθισμένα. Πάντοτε, βεβαίως, με γνώση και σεβασμό στη φύση των ίδιων των ποτών που σκέφτεστε να αναμείξετε. Το αλκοόλ «συναντά» τα αναψυκτικά Καθώς τα αναψυκτικά έχουν καταφέρει να κα­ θιερώσουν ιδιαίτερα υψηλά μεγέθη και ποσοστά διείσδυσης και πωλήσεων διεθνώς, οι ποτοποιίες σκέφτηκαν να εκμεταλλευτούν τη δεδομένη δυ­ ναμική τους, προκειμένου να πειραματιστούν με καινούργιες προϊοντικές κατηγορίες και γεύσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, έχουν προκύψει σε μια σειρά από χώρες του εξωτερικού τα περίφημα αλκοολούχα αναψυκτικά ή αλλιώς τα alcopops. Πρόκειται για ποτά που περιέχουν μεν αλκοόλ, ωστόσο παρα­ σκευάζονται σαν να είναι αναψυκτικά! Αποτέλεσμα; Να λανσάρονται ποικίλες γεύσεις που είναι φρουτώδεις μεν, δίχως ωστόσο να είναι ιδιαίτερα γλυκές, προκειμένου να απευθύνονται σε κατά το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πελατών, από τους λάτρεις της μπίρας μέχρι τους ενθουσιώδεις με τα κοκτέιλ καταναλωτές. Οι γεύσεις μπορούν να κυμαίνονται από την «παραδοσιακή» λεμονάδα, τις πικραλίδες και την κολλιτσίδα μέχρι πιο σύγχρονα όσο και εμπνευσμέ­ να μείγματα από πορτοκάλι σαγκουίνι και φρούτα του πάθους, μέχρι ρόδι και ροδάκινο. Πριν από μερικούς μόνο μήνες, ένα δημοσίευμα ανέφερε πως η Coca-Cola ετοιμαζόταν να λανσά­ ρει αρχικά στην Ιαπωνία το πρώτο της ποτό που θα περιέχει αλκοόλ, αξιοποιώντας ένα ιαπωνικό οινοπνευματώδες με την επωνυμία shochu και προσθέτοντας έναν εντυπωσιακό νέο σταθμό στην πολυετή (125 χρόνων για την ακρίβεια…) ιστορία της. Αν μη τι άλλο, το μήνυμα που αποστέλλεται διεθνώς είναι ισχυρό και ξεκάθαρο: Η κορυφαία εταιρεία αναψυκτικών διαβλέπει αξιοποιήσιμο τμή­ μα της αγοράς στα οινοπνευματώδη αναψυκτικά! Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη δυναμική ανάδυση των mocktails και των εν γένει κοκτέιλ που δεν περιέχουν αλκοόλ. Συμπερασματικά, τα υβριδικά ποτά, όπως τα mocktails, το τζιν με τσάι, καθώς επίσης και τα αλκοολούχα αναψυκτικά μπορεί να «ιντριγκάρουν» τους πελάτες, την ίδια όμως στιγμή αυξάνουν τις επιλογές ποτών που διατίθενται προκειμένου να προσελκύσουν και να απευθυνθούν σε κατά το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές. Όποια και αν είναι η προτίμηση των τελευταίων –ανεξάρτητα από την ηλικία ή την κοινωνικο- οικονομική τους κατάσταση– είναι σε θέση να δοκιμάσουν και να πειραματιστούν σε προσωπικό επίπεδο με πολλές διαφορετικές γεύσεις, μάρκες και παρασκευάσματα εωσότου κατασταλάξουν σε αυτό που τους ταιριάζει ιδανικά! < ‘ ‘ Συμπερασματικά, τα υβριδικά ποτά όπως τα mocktails, το τζιν με τσάι, καθώς επίσης και τα αλκοολούχα αναψυκτικά μπορεί να «ιντριγκάρουν» τους πελάτες, την ίδια όμως στιγμή αυξάνουν τις επιλογές ποτών που διατίθενται προκειμένου να προσελκύσουν και να απευθυνθούν σε κατά το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές. IDEAS Αναδυόμενα η βότκα και οι φρουτώδεις μηλίτες! Εκτός, όμως, από τον σημαντικό ρόλο του τζιν στα… ποτο-παντρέματα, δεν μπορεί να παραγνωριστεί το… «βαρύ χαρτί» της βότκας. Πόσω μάλλον, όταν διακρί­ νεται από ποικιλία και απλότητα, ενώ η δυνατότητα να αποτελέσει βάση σε αναρίθμητα κοκτέιλ είναι ανεπανά­ ληπτη! Αποτέλεσμα; Να θεωρείται ως το… βολικό ταίρι σε κάθε πρόσμειξη! Επιπροσθέτως, σε διεθνές επίπεδο, τελευταία πα­ ρατηρείται αυξημένος αριθμός από καινοτομίες στον τομέα των μηλιτών με βάση διάφορα φρούτα, τάση που αναμένεται να ενταθεί στο κοντινό μέλλον, κα­ θώς η εν λόγω αγορά δείχνει να αποδίδει σε σταθερό επίπεδο. Μάλιστα, ακόμη και διεθνώς καθιερωμένα όσο και ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα brand αλκοολούχων ποτών πειραματίζονται με έντονα «επιθετικό» τρόπο στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς έχουν αντιληφθεί την αυξημένη δυναμική που εμφανίζει.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=