Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 18

67 SNACKS Αφιέρωμα Ο ι έντονοι ρυθμοί της ζωής στις μεγαλουπόλεις, η διευρυμένη είσοδος των γυναικών στην αγορά εργασίας, ο ελλιπής ελεύθερος χρόνος των σύγ- χρονων καταναλωτών και η αύξηση των μονομελών νοικοκυριών είναι οι βασικοί παράγοντες που έχουν συμβάλλει στην τροποποίηση των διατροφικών συνη- θειών του Έλληνα και έχουν αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση για έτοιμο φαγητό και συμπληρωματικά γεύ- ματα τύπου snack. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), οι Έλληνες καταναλωτές δαπανούν περίπου 6,5 δισ. ευρώ ετησίως για έτοιμο φαγητό, με το μέσο νοικοκυριό να ξοδεύει κατά προσέγγιση 1.500 ευρώ τον χρόνο σε προϊόντα αυτής της κατηγορίας, αφού το 85% του δείγ- ματος δήλωσε ότι αγοράζει φαγητό κατά τη διάρκεια των εξωτερικών του δραστηριοτήτων. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της κατάστασης που επικρατεί και αποτυ- πώνουν τις βαθιές αλλαγές που έχουν συντελεστεί γύρω από τις αγορές τροφίμων, αλλά και τα υψηλά περιθώρια κέρδους που δύναται να προσφέρει στον επαγγελματία της λιανικής το συγκεκριμένο κανάλι προϊόντων. Εκτός από τον καφέ, που αποτελεί παγιω- μένη, καθημερινή συνήθεια, ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 37% αγοράζει συστηματικά snacks, είτε αλμυρά είτε γλυκά, με αποτέλεσμα η αγορά έτοιμου γεύματος στα σούπερ μάρκετ και στα μικρότερα σημεία λιανικής πώλησης να κερδίζει συνεχώς έδαφος και να ανταγωνίζεται τα καταστήματα μαζικής εστίασης, που έχουν υποστεί περίπου 40% ύφεση στα χρόνια της κρί- σης. Παρά το γεγονός ότι τα κύρια γεύματα της οικογένειας εξακολουθούν να μαγειρεύονται στο σπίτι, τα συμπληρωματικά γεύματα πρωτοστατούν ως επι- λογή «δεκατιανού», με τα αλμυρά snacks, τα γλυκά, τα τυποποιημένα σάντουιτς, τα κρουασάν, τα μπισκότα, τις μπάρες δημητριακών και τα αρτοσκευάσματα να ανα- δεικνύονται ως βασικοί πυλώνες του λιανεμπορίου τροφίμων. Η τάση αυτή συνάδει σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση των επι- σκέψεων που καταγράφεται στα σούπερ μάρκετ τα τελευταία χρόνια, τα οποία έχουν σημαντική παρου- σία στην κατηγορία του food-to-go. Παρ’ όλα αυτά, και ο επαγγελματίας της μικρής λιανικής φαίνεται ορθώς να επενδύει στη συγκεκριμένη κατηγορία, αφού τα snacks παρουσιάζονται ιδιαιτέρως επικερδή σε σύγκριση με άλλα προϊόντα. Σε αντί- θεση με άλλες κατηγορίες τυποποιημένων τροφίμων, τα μικρά σημεία πώλησης αποτελούν σημαντικότατο κανάλι για την εξέλιξη του κλάδου και δίνουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τζίρου της συγκεκριμένης αγοράς. Οι επιλογές των καταναλωτών Οι διατροφικές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού, όπως αυτές διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια, σχε- τίζονται άμεσα με τις αγοραστικές του συνήθειες και επηρεάζουν σημαντικά τις τάσεις στον κλάδο των snacks. Στην ελληνική αγορά, σήμερα, επικρατούν 3 βασικές τάσεις. Απεικονίζοντας το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, προκύπτουν τα συμπεράσματα ότι κινείται με γνώμονα την αναζήτηση και επιλογή υπερτροφών, το άγχος που επηρεάζει τη διατροφή του και την επί- δραση της οικογενειακής παράδοσης στις καταναλωτικές του επιλογές. Η πρώτη τάση συνδέεται με τη στροφή που έχει παρα- τηρηθεί διεθνώς, αλλά και στην ελληνική πραγματικότητα, προς υγιεινές επιλογές, αφού ο σύγχρονος καταναλωτής ενδια- φέρεται για την υγεία και τη διατροφή του και επιλέγει τρο- φές με αντικαρκινικές ιδιότητες, αντιοξειδωτικά ή κατά της καρδιαγγειακής νόσου, χωρίς τα άτομα να πάσχουν απαραίτητα από κάποια ασθένεια. Τα superfoods είναι ανερχόμε- νος κλάδος, διότι εμφανίζουν υψηλή διατροφική αξία λόγω μεγάλης συγκέντρωσης θρε- πτικών συστατικών, ενώ δεν περιλαμβάνουν βλαβερές ουσίες, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης Οι Έλληνες καταναλωτές δαπανούν περίπου 6,5 δισ. ευρώ ετησίως για αγορές προϊόντων τύπου snack, με το μέσο νοικοκυριό να ξοδεύει κατά προσέγγιση 1.500 ευρώ τον χρόνο.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=