Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 20

ΜΕΛΙ Αφιέρωμα 38 Μέλι ελάτης Το μέλι ελάτης έχει ιδιαίτερη εμφάνιση και πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα κι ιχνοστοιχεία, ενώ είναι πλούσιο σε σίδηρο και θεωρείται ότι βοη- θάει πάρα πολύ σε στομαχικές διαταραχές και προβλήματα εντέρου. Υπολογίζεται ότι έως και το 10% του μελιού που παράγεται στην Ελλάδα είναι ελατήσιο και προέρχεται κυρίως από ορεινές περιοχές, όπου υπάρχουν έντομα που παρασιτούν στα έλατα και παράγουν μελιτώδεις εκκρί- σεις, όπως είναι το Cinara Confinis και το Physokermes hemicryfus. Το άρωμά του δεν είναι ιδιαίτερα έντονο και το χρώμα του ποικίλει ανάλογα με την περιοχή προέλευσής του, γεγονός που το φέρνει στην αγορά είτε σε αρκετά σκούρο χρώμα είτε σε χρυσαφί. Ανθόμελο Το μέλι ανθέων είναι το ποιο «γλυκό» από τα μέλια της ελληνικής φύσης κι έχει απαλή γεύση, που χαρακτηρί- ζεται από ένα ισορροπημένο μπουκέτο αρωματικών αγριολούλουδων και αγριοβότανων. Είναι άριστης ποι- ότητας και διαθέτει φωτεινό χρώμα κι ευχάριστη γεύση, καθώς κι ευεργετικές και τονωτικές ιδιότητες. Οι φυσι- κοχημικές και θεραπευτικές ιδιότητές του, όμως, καθώς και το χρώμα του διαφέρουν ανάλογα με το νέκταρ των φυτών που μεταφέρουν οι μέλισσες στην κυψέλη. Το ανθόμελο παράγεται από τον Μάιο ως τον Αύγουστο κι αφορά σχεδόν το 20% με 25% της εγχώριας παραγωγής. Θεωρείται ότι βοηθά στην καλή λειτουρ- γία της πέψης και στην ανάπτυξη των παιδιών, ενώ δίνει ενέργεια κι αντοχή, έχοντας παράλληλα αντισηπτικές κι αντι- βακτηριδιακές ιδιότητες. Θυμαρίσιο μέλι Το ελληνικό θυμαρίσιο μέλι είναι παγκοσμίως γνωστό για την εξαιρετική του ποιότητα, αφού το ελληνικό κλίμα κι η βλάστηση του επιτρέπουν να έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα γυρεόκοκκων θυμαριού, ώστε να μοσχοβολάει περισσότερο από όλα τα άλλα. Ειδικά στα ελληνικά νησιά, παράγεται μέλι που έχει ακόμη και κατά 90% θυμαρίσιο μέλι, την ώρα που το αυθε- ντικό θυμαρίσιο μέλι χρειάζεται πάνω από 18%. Ως προς την εμφάνισή του, το θυμαρίσιο μέλι είναι λεπτόρρευστο και ξανθό, ενώ ως προς τη θρεπτική του αξία είναι ένα από τα πιο θρεπτικά μέλια. Η παραγωγή του ανέρχεται στο 10% της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα, με την άνθηση του θυμαριού να διαρκεί 30 με 40 μέρες, ανάλογα με την καλλιέργεια του εδάφους και τις καιρικές συνθή- κες. Το άρωμά του είναι έντονο, ενώ θεωρείται ότι έχει τονωτικές κι αντισηπτικές ιδιότητες. Η αγορά του μελιού στην Ελλάδα Η αγορά του μελιού στην Ελλάδα είχε σταθερά αυξητικές τάσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης, κάνοντας μόνο μία «κοιλιά» στη διετία 2015- 2016 και παρουσιάζοντας ξανά αυξητικές τάσεις το 2017, με αντίστοιχες εκτιμήσεις και για το 2018, που μόλις ολοκληρώθηκε. Ο εγχώριος ανταγωνισμός, πάντως, έχει γίνει ιδιαίτερα «σκληρός», με πλήθος εταιρειών να ασχολούνται πια επαγγελματικά με την παραγωγή του μελιού και τη διάθεσή του, διεκδικώ- ντας μερίδια, ειδικά από τα καταστήματα της μικρής λιανικής, όπου οι ποσότητες δεν είναι πολύ μεγάλες. Όσον αφορά τους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς, το Μέλι Αττικής κατέχει κοντά στο 45%, ενώ η Μελισσοκομική Αθηνών, η Μελισσοκομική Δωδε- κανήσου, η Ελληνικό Μέλι, η Άγρια Μέλισσα, η Μελίγυρις και η Σίθων αποτελούν τις πιο γνωστές εταιρείες και στη μικρή λιανική. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πολύ μεγάλο μερίδιο της αγοράς έχουν πλέον και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα λεγόμενα Private Label, το ποσοστό των οποίων ξεπερνά πια το 20%. Mεγάλο μερίδιο της αγοράς έχουν πλέον και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα λεγόμενα Private Label, το ποσοστό των οποίων ξεπερνά πια το 20%.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=