Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 20

ρεπορτάζ 41 Τ ο καθιερωμένο Φεστιβάλ Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας έλαβε χώρα στα τέλη του 2018 για 10η φορά στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, δίνο- ντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γευτούν σπάνιες ποικιλίες μελιού, καθώς κι ιδιαίτερα προϊό- ντα με βάση το μέλι. Συγκεκριμένα, στην έκθεση συμμετείχαν 250 μικροί παραγωγοί από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας, με περιοχές όπως η Χάλκη, τα Ψαρά, η Χαλκιδική, η Πάρος, η Τήνος, τα Ιωάννινα κι η Μονεμβασιά να δίνουν το «παρών». Έτσι, περισσότεροι από 18.000 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν αυθεντικό και ποιοτικό μέλι από όλες τις περιοχές της ηπειρωτι- κής και νησιωτικής χώρας και να γνωρίσουν και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία γεύσεων με ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα που έχουν ως βάση το μέλι. Αθρόα ήταν η συμμετοχή και των Ελλήνων μελισσο- κόμων, οι οποίοι στον Τομέα Μελισσοκομικού Εξοπλισμού του Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να ενη- μερωθούν για όλες τις νέες εξελίξεις και τις νέες τεχνολογίες του κλάδου. Σημαντική θέση στην ατζέ- ντα κατέλαβε το 9ο Συνέδριο για το Μέλι & τα Προϊόντα Μέλισσας, όπου καταξιωμένοι επιστήμο- νες, ερευνητές, εκπρόσωποι αναπτυξιακών φορέων, επιχειρηματίες και μελισσοκόμοι παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις στους επαγγελματίες του κλά- δου. Τιμώμενη Περιφέρεια ήταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ σημειώνεται πως το φεστιβάλ πραγμα- τοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το περιοδικό Mini Market έδωσε το «παρών» στο φεστιβάλ Όπως και σε κάθε εκδήλωση με ενδιαφέρον για τη μικρή λιανική και τους επαγγελματίες του κλάδου, το περιοδικό Mini Market βρέθηκε και στο 10ο φεστιβάλ μελιού και προϊόντων μέλισσας, καταγράφοντας όσα συνέβησαν στο τριήμερο από τις 7 έως τις 9 Δεκεμ- βρίου. Η εικόνα του φεστιβάλ ήταν ενθαρρυντική για τους εκθέτες, αφού η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, με το ύφος του όμως να έχει αλλάξει τα τελευ- ταία χρόνια και να θυμίζει περισσότερο υπερ-αγορά και λιγότερο Έκθεση. Παρόλα αυτά, δεν ήταν λίγοι κι οι παραγωγοί που βρέθηκαν στο ΣΕΦ, αναζητώντας νέες συνεργασίες με καταστήματα της μικρής λιανικής. Δεν έλειψαν βέβαια και τα πολλά νέα και καινοτόμα προϊό- ντα, που χρήζουν ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και για τους επαγγελματίες της αγοράς. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όσα μας είπαν οι παρευρισκόμενοι, αλλά κι όσα «έκλεψαν» το βλέμμα μας στο φεστιβάλ. Sotirale Family Η «Sotirale-Family» είναι μια οικογενειακή φάρμα- αγρόκτημα από τα Βάτικα Λακωνίας, που παράγει εκλεκτά Βιολογικά και Παραδοσιακά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και μελιού. Εδώ κι 8 χρόνια, όμως, έχει φέρει στην αγορά κι ένα απόλυτα παρα- δοσιακό ποτό, με κατοχυρωμένη πατέντα, το Υδρόμελι-Μελιτόκρασο. «Θεωρείται πρόγονος όλων των ποτών που προέρχονται από ζύμωση και στην περιοχή μας είναι γνωστό από πολύ παλιά, ως μια παραδοσιακή συνταγή», μας εξήγησε ο κ. Παρα- σκευάς Σωτηράλης. Η διαδικασία παραγωγής περιλαμβάνει το πάντρεμα αποκλειστικά του μελιού και του νερού, ενώ έπεται ζύμωση διάρκειας περί- που 18-24 μηνών σε δρύινα βαρέλια. Το όνομά του, σύμφωνα με την παράδοση, δόθηκε από το μήνα του μέλιτος, οπότε, όπως λέγεται, το κατανάλωναν οι νεόνυμφοι καθόλη τη διάρκειά του για έναν μελλο- ντικά «γλυκύ» γάμο. Κατά τη μυθολογία, το περίφημο νέκταρ των Θεών ήταν το Υδρόμελι.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=