Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 26

Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου έχει παράδοση χρόνων στην αγορά του κρασιού και πλέον συμμετέχουν σε αυτόν 466 αμπελουργοί της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου: 283 από τον Τύρ- ναβο, 100 από το Δαμάσι, 39 από τον Αμπελώνα, 20 από τα Δελέρια, 20 από το Αργυροπούλι, 4 από τα Πλατανούλια. Τα προϊόντα που παράγονται από την επεξεργασία αυτή είναι περίπου: 6.000 τόνοι κρασί, 400 τόνοι τσί- πουρο και ούζο, καθώς και 100-200 τόνοι συμπυκνωμένα κι ανακαθαρισμένα γλεύκη. Η πλειοψηφία αυτών πωλείται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, ενώ μια ποσότητα εξάγεται, κυρίως στην Αυστραλία, και περιλαμβάνει πάνω από 60 ετικέτες σε ούζο, τσίπουρο και κρασί. Ζοίνος Οινοποιία Πίσω από τη δημιουργία της ZOINOS WINERY βρί- σκεται το ανήσυχο και φιλοπρόοδο πνεύμα των αμπελουργών της περιοχής, το οποίο φυσικά χαρα- κτηρίζει διαχρονικά την Ήπειρο. Χρονική αφετηρία είναι το 1954, μια εποχή που η χώρα ακόμη μετρούσε πληγές από τον πόλεμο κι όσα ακολούθη- σαν, με την ίδρυση του πρώτου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού από τους αμπελουργούς της Ζίτσας, με μικρές εγκαταστάσεις. Τον Ιούνιο του 2006 το Οινοποιείο κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα κι αποσπάται από την ΕΑΣ Ιωαννίνων, δημιουργώντας τη ZOINOS WINERY. Σήμερα, η εταιρεία παράγει ποιοτικά κρασιά κι απο- στάγματα από την περιοχή της Ζίτσας Ιωαννίνων. Λευκά, ερυθρά, ροζέ, αφρώδη, ημιαφρώδη και πολλά ακόμη είδη κρασιού. Επίσης, απασχολεί γύρω στα τριάντα άτομα και συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό παραγωγών, εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας κι οινοποίησης, τόσο για τις αυτόχθονες ποικιλίες Ντεμπίνα, Βλάχικο και Μπε- κάρι όσο και για τις διεθνείς, όπως το Chardonnay, Traminer, Merlot και Cabernet Sauvignon, επενδύο- ντας διαρκώς στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων της, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας και τιμής. Παράλ- ληλα, η ZOINOS WINERY έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με συνεταιρισμούς άλλων περιοχών, γεγονός που ενισχύει τη θέση της και την κατατάσσει στις μεγάλες οινοποιητικές μονάδες της χώρας. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, υλοποιήθηκε επενδυτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του οινοποιείου στη Ζίτσα και τη δημιουργία νέου κέντρου διανομής κι εξυπηρέτησης πελατών στα Ιωάννινα, ενώ γίνονται προσπάθειες περαιτέρω επέκτασης του δικτύου διανομής. Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου Ο ΕΟΣ Σάμου είναι ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας. Ιδρύθηκε το 1934, μετά από κινητοποίηση των αμπε- λουργών του νησιού, ενώ σήμερα στο συνεταιριστικό σχήμα συμμετέχουν 2.200 φυσικά μέλη. Ο ΕΟΣ Σάμου συγκεντρώνει, οινοποιεί κι εμπορεύεται το σύνολο της οινικής παραγωγής των παραγωγών – μελών του. Εκσυγχρονίζεται διαρ- κώς κι επενδύει σε τεχνολογία και τεχνογνωσία, συνδυάζοντάς τις αρμονικά με την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης, ενώ δια- θέτει πιστοποιήσεις κατά ISO και HACCP. Τα κρασιά της Σάμου συγκεντρώνουν εκατοντάδες διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς κι εκθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη βράβευση τοπο- θετείται χρονικά στο 1937, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται ολοένα και περισσότερες, στη μακρά σειρά των διεθνών τιμητικών απονομών και διακρί- σεων. Το Μοσχάτο Κρασί της Σάμου διαθέτει μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομα- σίας προέλευσης της Ευρώπης (ΠΟΠ). Μικροί και μεγάλοι «παίκτες» στην αγορά του κρασιού Η αγορά του κρασιού περιλαμβάνει πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, με οινοπαραγωγούς να βρίσκονται σχεδόν σε κάθε περι- οχή της Ελλάδας. Τα τοπικά προϊόντα είναι μια σίγουρη επιλογή και για τα καταστήματα της μικρής λιανικής, όμως, από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλές μικρές και μεγαλύτερες εταιρείες, που εξειδικεύονται στην προμήθεια κρασιού σε μίνι μάρκετ και παντοπωλεία, προσφέροντας εγγυημένη ποιότητα, σωστή εξυπηρέτηση, και μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Ενδεικτικά αναφέρο- νται παρακάτω κάποιες εξ αυτών. 56

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=