Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 27

ΣΕΑΟΠ - Καλογιάννης: «Πρέπει και τα μίνι μάρκετ να συμβάλλουν στην προστασία του τσίπουρου και της τσικουδιάς» Γ ια ένα θετικό νέο για το τσίπουρο και την τσικου- διά, το οποίο δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στα μίνι μάρκετ και τη μικρή λιανική, έκανε λόγο στο περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική» ο πρόε- δρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), Νίκος Καλογιάννης. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Προστασίας Εμπο- ρίου και Καταναλωτή, να εντάξει στο “επιχειρησιακό πλάνο ελέγ- χου & εποπτείας της αγοράς” ελέγχους στα σημεία που εμπλέκονται στη διακίνηση και πώληση των προϊόντων από- σταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων), προκειμένου να τηρηθεί το υφι- στάμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο απαγορεύει τη χρήση της ένδειξης “τσίπουρο” και “τσικου- διά” για τέτοια προϊόντα. Με τον τρόπο αυτό, προστατεύ- εται η γεωγραφική ένδειξη “τσίπουρο” και “τσικουδιά” από προϊόντα που δεν διασφα- λίζουν την τήρηση των προδιαγραφών που προβλέπο- νται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υγεία των καταναλωτών από προϊόντα αμφιβόλου προελεύ- σεως και ποιότητας. Η απόφαση αυτή, αναμφίβολα, συμβάλλει στην αναβάθμιση του κύρους του τσίπουρου/τσικουδιάς, στην κατα- πολέμηση του λαθρεμπορίου και, στην πραγματικότητα, ωφελεί και τους αμπελοκαλλιεργη- τές, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της αξίας της παραγωγής τους. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ΣΕΑΟΠ στηρίζει τον θεσμό των διήμερων και του εθίμου της χωρικής Απόσταξης, μιας παράδοσης από την οποία άλλωστε κι εμείς προερχόμαστε. Δυστυχώς, όμως, έχει δημιουργηθεί, μέχρι σήμερα, ένα άναρχο καθεστώς, με την παντελή απουσία ελέγχων για ένα προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, θέτοντας έτσι σε κίν- δυνο την κατοχύρωση και προστασία της Ένδειξης από την ΕΕ. Σήμερα, το τσίπουρο προστατεύε- ται από την ΕΕ εντός της αγοράς της αλλά και σε διακρατικές συμφωνίες με τρίτες Χώρες. Με στοιχεία που λάβαμε από τις ελληνικές Αρχές, από τις περίπου 50.000 άδειες απόσταξης που εκδίδονται κάθε χρόνο, η συντριπτική πλειοψη- φία (το 93%), παράγει ποσότητα κάτω των 150 λίτρων, ποσότητα η οποία σαφώς αφορά ιδία κατανάλωση κι όχι εμπορία. Αγωνιούμε για την προ- στασία της Γεωγραφικής Ένδειξης του Τσίπουρου/Τσικουδιάς. Πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο να μπαί- νουν βυτία από όμορες χώρες, να βαφτίζονται ελληνικό τσίπουρο κι έτσι να ανθεί το λαθρεμπόριο σε τσί- πουρο ανεξέλεγκτα, αφορολόγητα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή». Πώς επηρεάζει η νέα εγκύκλιος την πώληση χύμα τσίπουρου και τσικουδιάς από τα καταστήματα της μικρής λιανικής; «Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην προστασία της κατηγορίας του τσί- πουρου και της τσικουδιάς. Η απόφαση αυτή της γ.γ. Προστασίας Εμπορίου και Καταναλωτή είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Την προστασία, δηλαδή, της γεωγραφικής Ένδειξης του τσίπουρου και τσικουδιάς. Από τη στιγμή που το προϊόν που διαθέτει το εκάστοτε κατάστημα, όπως τα μίνι μάρκετ, πληροί τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί, νομί- ζουμε ότι δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν κανένα θέμα, ούτε μείωσης κατανάλωσης, ούτε προστίμων, αλλά πολύ περισσότερο δεν κινδυνεύει η υγεία κάποιου από τους πελάτες του καταστήματος». Μ 45 ρεπορτάζ Από τις περίπου 50.000 άδειες απόσταξης που εκδίδονται κάθε χρόνο, το 93% οφείλει να παράγει ποσότητα κάτω των 150 λίτρων, μόνο για κατανάλωση κι όχι για εμπορία.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=