Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 27

75 αναλύθηκαν στοιχεία για περίπου 416.000 άτομα ηλι- κίας 30 έως 79 ετών, τα οποία δεν είχαν καρδιοπάθεια στην αρχή της έρευνας. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν καθημερινά κατά μέσο όρο ένα αυγό (το 13% των συμ- μετεχόντων) είχαν 26% μικρότερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού, 28% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από αιμορραγικό εγκεφαλικό, 12% μικρότερο κίνδυνο για ισχαιμική καρδιοπάθεια και γενικότερα 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, σε σχέση με όσους έτρωγαν αυγά σπανιότατα ή ποτέ (το 9% του συνόλου). Οι έρευνες που αποκατέστη- σαν σταδιακά τη «φήμη» του προϊόντος συνοδεύτηκαν κι από αύξηση των πωλήσεων στη χώρα μας, καθώς η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση αυγών στην Ελλάδα έχει αυξη- θεί σε 190 τον χρόνο έναντι 130 που ήταν παλιότερα. Παρ’ όλα αυτά, ο κλάδος έχει ακόμα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, ιδιαιτέρως αν τα νούμερα αυτά συγκριθούν με τις μεγά- λες χώρες της Ευρώπης, που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν διπλάσια ή και τριπλάσια κατανά- λωση αυγών σε ετήσια βάση. Το αυγό κύρια τροφή πρωτεΐνης Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, διαφαίνεται ότι το κανάλι των αυγών έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυ- ξης στην εγχώρια αγορά, με την τελευταία διετία να καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 1,5%-2%. Η τάση αυτή οφείλεται κυρίως στην αναγνώριση της διατροφι- κής αξίας του προϊόντος από τους σύγχρονους καταναλωτές, οι οποίοι σταδιακά έχουν υιοθετήσει νέες διατροφικές συνήθειες, με έμφαση σε τροφές που απο- τελούν πηγή πρωτεΐνης. Με το βλέμμα να στρέφεται συνεχώς σε υγιεινά γεύματα ή τροφές που είναι εύκο- λες στην παρασκευή τους, το αυγό «παίζει» ψηλά στις επιλογές, κυρίως όσων έχουν ενσωματώσει την άσκηση και τη χαμηλή σε λιπαρά διατροφή στην καθη- μερινότητά τους. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι παράγονται περίπου 1,5 δισ. αυγά τον χρόνο, με τα μισά από αυτά να προέρχονται από τις μεγάλες βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Παράλληλα, τα και- νοτόμα προϊόντα που λανσάρονται στην αγορά φαίνεται να έχουν αυξημένη ζήτηση. Οι κατηγορίες των αυγών στα ράφια Η παραγωγή αυγών για κατανάλωση το 2018 υπολογίζεται ότι ανήλθε περί- που στα 1.717 εκατ. αυγά, από τα οποία το 76%, δηλαδή περίπου 1.305 εκατ. αυγά, προέρχεται από συστηματικές μονάδες εκτροφής και τα υπόλοιπα από τη χωρική πτηνοτροφία. Η παραγωγή αυγών συστη- ματικής εκτροφής πραγματοποιείται από περίπου 649 επιχειρήσεις κατανεμημένες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 13 μόλις από αυτές παράγουν περίπου το 41% των συνολικά παραγομένων αυγών στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τους τρόπους εκτροφής των ορνίθων, βάσει στοιχείων του 2017, το 37,3% περίπου των επιχειρήσεων ακολουθεί το συμβατικό σύστημα εκτροφής (σε κλω- βοστοιχίες), ενώ το υπόλοιπο 62,7% τα εναλλακτικά συστήματα (28,1% αχυρώνες, 30,9% ελευθέρας βοσκής και 3,7% βιολογικά). Σε ό,τι αφορά τους εκτρεφόμενους πληθυσμούς, από το σύνολο των περίπου 4,5 εκατ. ορνί- θων αυγοπαραγωγής που διατηρούνται, το 81% εκτρέφονται σε κλωβοστοιχίες και μόλις το 19% περίπου «Το αυγό «παίζει» ψηλά στις επιλογές, κυρίως όσων έχουν ενσωματώσει την άσκηση και τη χαμηλή σε λιπαρά διατροφή στην καθημερινότητά τους.» Αφιέρωμα Αυγά Αφιέρωμα

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=