Page 88 - Linux_7

Basic HTML Version

88
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
NΕΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
H
«Τουριστική Αγορά» μίλησε
με το Σαράντη Νικολοβιέ-
νη, έναν νέο επαγγελματία
από το χώρο της γαστρονο-
μίας, για τα προβλήματα,
αλλά και τις προοπτικές
που παρουσιάζει αυτός ο πολύ ενδιαφέρων
επαγγελματικός χώρος.
Ο Σαράντης Νικολοβιένης επέλεξε τον το-
μέα της γαστρονομίας για τις σπουδές του,
αλλά και για επάγγελμά του, ως φυσική εξέλι-
ξη. Ο πατέρας του διατηρούσε εστιατόρια
στην Αμερική. Έτσι, από την παιδική του ηλι-
κία βρισκόταν μονίμως σε μία κουζίνα είτε
στην επιχείρηση του πάτερα του, είτε στο
σπίτι του, όπου μαγείρευαν όλοι μαζί. Για τον
ίδιο τότε η μαγειρική ήταν διασκέδαση, όμως,
με το πέρασμα των χρόνων αποφάσισε ότι εί-
ναι το επάγγελμα που του ταιριάζει και δεν
σκέφτηκε ούτε στιγμή να επιλέξει κάτι άλλο!
Για το Σαράντη η μαγειρική, εκτός από επάγ-
γελμα, είναι και τρόπος ζωής.
Η ελληνική κουζίνα δεν είναι μόδα
Ο Σαράντης Νικολοβιένης έχει σπουδά-
σει τη μεσογειακή, καθώς και την αμιγώς ελ-
ληνική κουζίνα. Όπως σημειώνει, αυτές οι
δύο κουζίνες συνυπάρχουν αρμονικά. Η με-
σογειακή είναι μία ισορροπημένη κουζίνα
στην οποία δεν υπάρχουν υπερβολές όπως
σε κάποιες άλλες, και στηρίζεται πάντα στα
φρέσκα υλικά κάθε εποχής. Οι πρώτες ύλες
και η έλλειψη υπερβολών, άλλωστε, την
έχουν καταστήσει την ιδανική διατροφή! Ο
ίδιος θεωρεί ότι σήμερα οι Έλληνες έχουν
καταλάβει την αξία της μεσογειακής και της
ελληνικής κουζίνας και πολλοί στρέφουν
σταθερά την προτίμησή τους σε εστιατόρια
που τις προσφέρουν. Κατά την άποψή του,
αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τους ξέ-
νους πελάτες, εφόσον μάλιστα, απ’ όσο γνω-
ρίζει, ένας από τους λόγους που επισκέπτο-
νται τη χώρα μας είναι η ελληνική γαστρονο-
μία, η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη σε
όλον τον κόσμο. Η ελληνική κουζίνα, δηλώνει
ο ίδιος, δεν είναι μόδα η οποία θα περάσει,
είναι ένας διαχρονικός θεσμός!
Η ελληνική γαστρονομία πρέσβειρα του
ελληνικού τουρισμού
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Σαράντη
Νικολοβιένη, η ελληνική κουζίνα είναι στις
κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως και ο ίδιος πι-
στεύει ότι με πολύ απλά και φρέσκα υλικά,
τα οποία προσφέρονται σε αφθονία στη χώ-
ρα μας, μπορούν να παρασκευαστούν ευφά-
νταστα εδέσματα. Στόχος για τον ίδιο, αλλά
κατά τη γνώμη του και για τους άλλους συνα-
δέλφους του, είναι να επιτυγχάνεται το ταξί-
δι του ξένου ή Έλληνα πελάτη μέσω του ου-
ρανίσκου του σε όλες τις γωνιές της Ελλά-
δας. Είναι βέβαιος ότι οι Έλληνες σεφ έχουν
πετύχει σε σημαντικό βαθμό αυτόν το στόχο,
διατηρώντας αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά
ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ ΝΙΚΟΛΟΒΙΕΝΗ
Η γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του
ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Στηρίζει τη
διαφορετικότητά του, ενώ προσφέρεται ως όχημα για
την «εκπαίδευση» και τη μύηση των επισκεπτών της
χώρας μας στις ελληνικές γεύσεις και στα τοπικά
προϊόντα.
Από την Μαργαρίτα Μανούσου
Η γαστρονομία ως
επάγγελμα