Page 89 - Linux_7

Basic HTML Version

της ελληνικής γαστρονομίας. Ο ίδιος χαρα-
κτηρίζει την ελληνική κουζίνα ως την πρέ-
σβειρα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος
στο εξωτερικό.
Επαγγελματικά προβλήματα στο χώρο
της γαστρονομίας
Ο Σαράντης σημειώνει ότι, όπως σε κά-
θε επάγγελμα υπάρχουν προβλήματα, έτσι
και στον κλάδο της γαστρονομίας υπάρχουν
ορισμένα πολύ σημαντικά. Το θέμα έγκει-
ται κυρίως στο ότι ένα ποσοστό των εργο-
δοτών δεν έχουν εμπειρία/επαφή με το χώ-
ρο της εστίασης, με αποτέλεσμα να δημι-
ουργούνται προστριβές με το προσωπικό
της κουζίνας, και κατ’ επέκταση της επιχεί-
ρησης. Υπάρχουν περιπτώσεις που ζητείται
από τον chef να «στήσει» μία κουζίνα με πα-
ράλογες απαιτήσεις, μη έχοντας ούτε καν
τον απαραίτητο εξοπλισμό. Το ανειδίκευτο
προσωπικό, το οποίο συχνά χρησιμοποιείται
με στόχο το χαμηλό εργατικό κόστος, απο-
τελεί ακόμα ένα στοιχείο υποβάθμισης του
επαγγέλματος αλλά και της ελληνικής γα-
στρονομίας.
Οι ικανοί έχουν πάντα δυνατότητες
εξέλιξης
Η ύπαρξη σημαντικού αριθμού σχολών
μαγειρικής, κατά την άποψή του, είναι μεν
θετική, γιατί έτσι αναδεικνύεται περισσότε-
ρο το επάγγελμα και γίνεται πιο σεβαστό,
συγχρόνως όμως ευθύνεται για τη σωρεία
αποφοίτων μαγειρικής τέχνης, οι οποίοι δεν
μπορούν πλήρως να απορροφηθούν. Ο Σα-
ράντης Νικολοβιένης σημειώνει σε αυτό το
σημείο ότι ένα μεγάλο μέρος των αποφοί-
των διάλεξε το επάγγελμα του μάγειρα όχι
από αγάπη και πάθος για δημιουργία, αλλά
επειδή λανθασμένα θεωρείται ότι δίνει εύ-
κολα κέρδος. Εν κατακλείδι, λοιπόν, γι’ αυ-
τούς που πραγματικά αγαπούν τη μαγειρική,
είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι και θα
απορροφηθούν και θα έχουν δυνατότητα
εξέλιξης.
Προτάσεις μαγειρικής...
Ο Σαράντης Νικολοβιένης πιστεύει ότι
μία σημαντική αλλαγή που θα πρέπει να γί-
νει έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερο γαστρο-
νομικό προϊόν, είναι να εισαχθεί το μάθημα
της μαγειρικής –απλές βασικές αρχές– στα
σχολεία και ιδιαίτερα στη δευτεροβάθμια
εκπαίδευση, όπως γίνεται σε άλλες χώρες.
Αυτή η κίνηση θα είναι ένας γνώμονας για
τους μαθητές για το κατά πόσο θέλουν να
ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα. Επίσης,
θα πρέπει και οι σχολές, δημόσιες και ιδιω-
τικές, να έχουν πιο αυστηρά κριτήρια στην
επιλογή των σπουδαστών, έτσι ώστε, αν όχι
όλοι οι απόφοιτοι, τουλάχιστον ένα μεγάλο
μέρος αυτών να είναι αντάξιοι των προσδο-
κιών και των απαιτήσεων του επαγγέλματος.
Σπουδαίο ρόλο θα έπαιζε και η αναβάθμιση
των δευτερευόντων μαθημάτων σε πρωτεύ-
οντα, καθώς το επάγγελμα αυτό είναι αλλη-
λένδετο και με τα υπόλοιπα επαγγέλματα
της εστίασης.
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΝΕΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο
Σ. Νικολοβιένης μεγάλωσε
στην Αμερική, όπου ο πατέρας
του διατηρούσε για 20 χρόνια εστια-
τόρια (Diner Restaurant), στo Long
Island, στη Νέα Υόρκη.
Σε αυτά τα εστιατόρια η κουζίνα
ήταν κυρίως αμερικανική, αλλά
υπήρχαν και μερικά ελληνικά πιάτα,
που είχαν μεγάλη ζήτηση. Ο Σαρά-
ντης Νικολοβιένης μπαινόβγαινε
στο μαγαζί από μικρός και δεν μπο-
ρεί να διαγράψει με τίποτα από τη
μνήμη του την ευχάριστη χαρακτη-
ριστική μυρωδιά της κουζίνας που
τον προσκαλούσε.
Ο Σαράντης Νικολοβιένης σπούδα-
σε Chef στο Τμήμα Μαγειρικής Τέ-
χνης στη Σχολή Τουριστικών Επαγ-
γελμάτων Αναβύσσου και από το
2004, οπότε αποφοίτησε, έχει πάρει
μέρος σε μεγάλο αριθμό εκπαιδευ-
τικών σεμιναρίων γαστρονομίας. Η
συμμετοχή του αυτή έχει βοηθήσει
τον ίδιο στην απόκτηση θεωρητικών
και πρακτικών γνώσεων, ενώ σε δια-
γωνισμούς όπου έχει πάρει μέρος
έχει αναδειχθεί και βραβευθεί. Πή-
ρε έπαινο στο Φεστιβάλ Γαστρονο-
μίας στην Αθήνα το 2003, ενώ το
2004 στην Κρήτη στον 4ο Μεσογεια-
κό Διαγωνισμό Μαγειρικής–Ζαχαρο-
πλαστικής & Καλλιτεχνικής Δημι-
ουργίας, το χρυσό μετάλλιο στην κα-
τηγορία Επαγγελματίες.
Από τον Νοέμβριο του 2010 μέχρι
τον Μάιο του 2011, απασχολήθηκε
ως καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης
στον ΟΤΕΚ.
Η προϋπηρεσία του ως Chef μέχρι
σήμερα ήταν σε σημαντικές ξενο-
δοχειακές μονάδες, όπως:
«Costa Navarino Romanos LC
Starwood»
, στην Πύλο, ως Chef de
Partie – Τουριστική περίοδος 2011
«Saint Giorgio Hotel 4*
», στη Μύ-
κονο, ως Chef – Τουριστική περίο-
δος 2009 και 2010
«Saint John Hotel Villas & Spa
5*»
, στη Μύκονο, ως Sous Chef –
Τουριστική περίοδος 2008
«Saint John Hotel Villas & Spa
5*»
, στη Μύκονο, ως Α΄ Μάγειρας
στο A la Carte Gourmet Restaurant –
Τουριστική περίοδος 2006 και 2007
Multi Taste Catering,
στην Αθή-
να, ως Μάγειρας και ως Υπεύθυνος
Μπουφέ Δεξιώσεων από τον Απρί-
λιο 2005 μέχρι τον Μάρτιο 2006
«Iberostar Creta Marine»
, στην
Κρήτη, ως Βοηθός Μάγειρα – Του-
ριστική περίοδος 2004
«Magic Life Corfu»
, στην Κέρκυ-
ρα, ως Βοηθός Μάγειρα – Τουριστι-
κή περίοδος 2003