Page 56 - Linux_7

Basic HTML Version

56
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΦΕ
ΤΟΥ SCAE HELLAS
Εντυπωσίασαν τα Πανελλήνια Πρωταθλή-
ματα Καφέ 2012 που πραγματοποιήθηκαν κα-
τά τη διάρκεια της 7ης HO.RE.CA. στο εκθε-
σιακό κέντρο Metropolitan Expo. Φέτος, πε-
ρισσότερο από ποτέ, οι απαιτήσεις τόσο στη
διοργάνωση όσο και στο επίπεδο των συμμε-
τεχόντων ήταν εξαιρετικά μεγάλες ύστερα
και από την ανάδειξη της χώρας μας ως Best
Coffee Nation στις παγκόσμιες διοργανώσεις
στο Μάαστριχτ τον περασμένο Ιούνιο. Σε
έναν χώρο στο Hall 1, που είχε διαμορφωθεί
σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και
τους κανονισμούς του SCAE, δεκάδες επαγ-
γελματίες του καφέ συγκεντρώθηκαν για τις
εθνικές διοργανώσεις ανάδειξης εκείνων
που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στα
αντίστοιχα διεθνή πρωταθλήματα, στις 12–15
Ιουνίου 2012, στη Βιέννη. Το πάθος και το
υψηλό επίπεδό τους πάνω στο stage ήταν με-
γάλο, συγκεντρώνοντας δεκάδες θεατές
στις εξέδρες . Την πρώτη θέση στον 5ο Πα-
νελλήνιο Διαγωνισμό Cezve/Ibrik, όπως και
στον 6ο Διαγωνισμό Coffee in Good Spirit,
κατέκτησε ο Σταύρος Λαμπρινίδης, χάρη
στην άρτια παρασκευή καφέ με μπρίκι, κα-
θώς και παρασκευάζοντας πρωτότυπα
signature ροφήματα, αντίστοιχα.
ΤΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
H σημασία της τοπικής γαστρονομίας για
την ανάπτυξη του τουρισμού σε εθνικό και
περιφερειακό επίπεδο αναδείχθηκε με με-
γάλη επιτυχία στο Συνέδριο της Sopexa
Groupe, με τίτλο «Η τοπική διατροφική πα-
ράδοση ως κινητήρια δύναμη της τουριστι-
κής ανάπτυξης», που πραγματοποιήθηκε στο
πλαίσιο της HO.RE.CA. 2012, στις 6 Φεβρου-
αρίου 2012, στο Metropolitan Expo στην Αθή-
να.
Στο συνέδριο, όπου παρευρέθηκαν 200
περίπου συμμετέχοντες, αναπτύχθηκαν εν-
διαφέρουσες απόψεις από διακεκριμένους
ομιλητές που μοιράστηκαν τόσο τις εμπει-
ρίες τους όσο και την τεχνογνωσία τους, κα-
ταλήγοντας σε συμπεράσματα απαραίτητα
για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Η
προσέγγιση του συνεδρίου έγινε μέσα από
τρεις διαφορετικές και συνάμα αλληλένδε-
τες σκοπιές: την τοπική γαστρονομική παρά-
δοση ως κινητήρια δύναμη της περιφερεια-
κής τουριστικής ανάπτυξης, τη συνεργασία
διαφόρων φορέων από διαφορετικούς το-
μείς, καθώς και τους τρόπους προώθησης
και επικοινωνίας της τοπικής γαστρονομίας
στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Μέσα από
χειροπιαστά παραδείγματα καλών πρακτικών
που παρουσιάστηκαν από τους κεντρικούς
ομιλητές, Γάλλους και Έλληνες, την εποικο-
δομητική συζήτηση και τη διαδραστική συμ-
μετοχή των παρευρισκομένων, αναδείχθηκαν
ζητήματα που άνοιξαν το δρόμο σε δράσεις
και ενέργειες για την ενίσχυση του τουριστι-
κής ανάπτυξης με τη σύμπραξη της γαστρο-
νομίας τόσο σε εθνικό όσο σε περιφερειακό
και διεθνές επίπεδο. Μεταξύ άλλων, υπο-
γραμμίστηκε η σημασία που έχει η ένταξη
της γαστρονομίας στο χαρτοφυλάκιο του ελ-
ληνικού τουρισμού, τονίστηκε η ανάγκη που
υπάρχει για συνεργασία μεταξύ δημόσιου
και ιδιωτικού τομέα και επισημάνθηκε το πό-
σο απαραίτητη είναι πλέον η λειτουργία ενός
θεσμικού πλαισίου που να ευνοεί τις τοπικές
συνέργειες. Η αξιοποίηση της τοπικής προέ-
λευσης των προϊόντων προϋποθέτει υψηλή
τεχνογνωσία, αποτελεί τη βάση του regional
marketing και συνήθως ξεκινά μέσα από
πρωτοβουλίες ιδιωτικού χαρακτήρα που απο-
δεικνύεται ότι επιφέρουν θετικά αποτελέ-
σματα.