Page 83 - Linux_7

Basic HTML Version

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Η κα Μαριάννα Σιγάλα, επίκουρος καθη-
γήτρια στη Διοίκηση υπηρεσιών στον τουρι-
σμό, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σχολίασε το συ-
νέδριο και έκανε προτάσεις για το επόμενο
IMIC. Σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες του
φετινού 8ου διεθνούς συνέδριου IMIC
(International Meeting & Incentives Confe-
rence) είχαν την ευκαιρία να παρακολουθή-
σουν ένα πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών με κε-
ντρικό θέμα «Τουρισμός και γαστρονομία
στο προσκήνιο».
Οι ομιλητές συμπεριλάμβαναν εμπειρο-
γνώμονες τόσο από την τουριστική βιομηχα-
νία όσο και από τον ακαδημαϊκό χώρο.
Τα θέματα που παρουσιάστηκαν ήταν
εστιασμένα στο σχεδιασμό, ανάπτυξη και
μάρκετινγκ του γαστρονομικού τουρισμού
και ανέπτυξαν έννοιες και πρακτικές τις
οποίες οι συμμετέχοντες μπορούν εύκολα να
εφαρμόσουν και να προσαρμόσουν σε πολλά
άλλα πεδία της τουριστικής βιομηχανίας.
Τα κυριότερα θέματα που αναλύθηκαν στο
πεδίο του γαστρονομικού τουρισμού και τα
οποία επηρεάζουν το σύνολο και την ανταγω-
νιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας εί-
ναι τα παρακάτω:
Η επίδραση του Διαδικτύου και κυρίως των
μέσων κοινωνικών δικτύωσης (όπως Face-
book, Trip Advisor, YouTube κ.ά.) στη δια-
μόρφωση της κοινής γνώμης, στη συμπερι-
φορά των τουριστών, καθώς και στη διεθνή
προώθηση τουριστικών υπηρεσιών και προο-
ρισμών.
Η ανάγκη σχεδιασμού και η ποιοτική παρο-
χή εμπειριών στην τουριστική βιομηχανία
αποτελεί πλέον το σημαντικότερο παράγο-
ντα που συμβάλλει στην ανάπτυξη ανταγωνι-
στικού πλεονεκτήματος. Στην εποχή των
εμπειριών (experience economy) η παροχή
τουριστικών εμπειριών δεν πρέπει να στο-
χεύει μόνον στην απλή παροχή υπηρεσιών
που ικανοποιούν βασικές ανάγκες (π.χ., θέλω
να κοιμηθώ και να φάω κάπου καθαρά και
ήσυχα). Οι τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέ-
πει να παρέχουν εμπειρίες οι οποίες θα εί-
ναι σχεδιασμένες και θα περιέχουν διάφο-
ρες διαστάσεις, όπως τη γνωστική (τι μαθαί-
νω), τη συναισθηματική (τι αισθάνομαι και
πώς νιώθω, π.χ. τι γεύομαι), την ηθική (πόσο
συμβάλλω στην περιβαλλοντική προστασία ή
στη βιωσιμότητα του προορισμού), την κοινω-
νική (πώς θα επηρεαστεί η κοινωνική μου
αναγνώριση και status) και την κοινωνικοποί-
ηση (με ποιους και πώς δικτυώνομαι και γνω-
ρίζω).
Η στήριξη της επιχειρηματικότητας για την
ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων και τη
βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη προορισμών με
άξονα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η ανάπτυξη ευελιξίας και η ανάγκη διαρ-
κούς εκπόνησης «environmental scanning»
για την αντιμετώπιση κάθε είδους κρίσης,
π.χ. οικονομικής ή περιβαλλοντικής.
με βάση τις συζητήσεις του συνεδρίου
αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις και δρώμενα,
προτείνεται ότι τα μελλοντικά συνέδρια
IMIC θα μπορούσαν να εστιάσουν σε μεγα-
λύτερο βάθος στα παρακάτω θέματα:
Στις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δι-
κτύωσης στην τουριστική ζήτηση.
Στη διαχείριση και την αξιοποίηση των δια-
δικτυακών εφαρμογών και τεχνολογιών (π.χ.
social couponing) για τη διεθνή προβολή και
το μάρκετινγκ τουριστικών προορισμών.
Στην προώθηση και καλλιέργεια της δημι-
ουργικότητας, τόσο σε επιχειρηματίες του
τουριστικού κλάδου όσο και σε εργαζομέ-
νους, ως ένα εργαλείο για την ανάπτυξη της
καινοτομίας, το σχεδιασμό και την παροχή
νέων και ποιοτικών υπηρεσιών και εμπειριών
στην τουριστική βιομηχανία.
Στη διαχείριση κρίσεων στον τουρισμό.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου
του ΙμΙC, η Μάγδα Πειστικού, αρχισυντά-
κτρια του «Food Service», μίλησε για τις προ-
οπτικές ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρι-
σμού στην Ελλάδα. Παράλληλα, στο πλαίσιο
της ομιλίας της, παρουσίασε μία πρόταση
ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων
εστίασης, αξιοποιώντας τη δυναμική αυτής
της ομάδας θρησκευτικού τουρισμού.
Από την τελετή βράβευσης: η Μ. Μανούσου ανάμεσα στους κ.κ. Μ. Αργύρη, Κ. Κωνσταντινίδη.