78
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
EΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Γ
ια αρκετά χρόνια το catering
αποτέλεσε μία ενδιαφέρουσα
κερδοφόρα οικονομική δρα-
στηριότητα και για την Ελλά-
δα. Συγκεκριμένα μέσα από
τον όρο catering, που σημαίνει
«
τροφοδοτώ», επιχειρείται να δοθεί ο ορι-
σμός των υπηρεσιών που παρέχονται έναντι
αμοιβής στους καταναλωτές μέσα από τη ζή-
τηση που έχουν αυτοί εκφράσει. Η παροχή
των τροφίμων και ποτών που είναι έτοιμα
προς κατανάλωση γίνεται μακριά από το χώ-
ρο παρασκευής τους.
Το catering μπορεί να πάρει πολλές και
διαφορετικές μορφές. Όμως το σκεπτικό εί-
ναι το ίδιο: η δυνατότητα εξυπηρέτησης με-
γάλου ή και μικρού αριθμού πελατών, σε συ-
γκεκριμένο χώρο. Μέσα στις παρεχόμενες
υπηρεσίες είναι το φαγητό, η διακόσμηση
του χώρου, η μουσική, ο φωτισμός, εκδηλώ-
σεις οι οποίες ενσωματώνονται στο κυρίως
γεγονός, καθώς και πολλά διαφορετικά στοι-
χεία τα οποία διαμορφώνονται ανάλογα με τη
ζήτηση. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του
catering είναι τα εξής:
•
Ο προμηθευτής (caterer) αποφασίζει
για την ποιότητα και την ποσότητα των αγα-
θών που αγοράζονται από τον πελάτη, για
παράδειγμα, το μέγεθος της μερίδας, ανάλο-
γα πάντα με τις απαιτήσεις του πελάτη.
•
Τα αγαθά που πωλούνται συνήθως κατα-
ναλώνονται στο χώρο που επιθυμεί ο πελά-
της, για παράδειγμα, αίθουσες δεξιώσεων,
συνεστιάσεων, ιδιωτική κατοικία, ξενοδοχει-
ακή αίθουσα κ.λπ.
•
Ο προμηθευτής κρατά μικρά αποθέμα-
τα τροφίμων, καθώς ο χρόνος που μεσολαβεί
ανάμεσα στην παραλαβή των ακατέργαστων
προϊόντων και στο σημείο πώλησης είναι μι-
κρός.
Η ραγδαία ανάπτυξη του catering σε πα-
νευρωπαϊκό επίπεδο επέτρεψε στις ηγέτι-
δες δυνάμεις του κλάδου να θέσουν τους
στόχους για την επόμενη δεκαετία. Οι εται-
ρείες δεν θα παρέχουν πλέον μόνο τροφοδο-
σία, αλλά ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχεί-
ρισης φιλοξενίας.
Την τελευταία δεκαετία, το catering εμφά-
νισε σε διεθνές επίπεδο μία πρωτοφανή
ανάπτυξη. Κατόρθωσε να υποσκελίσει σε
ρυθμούς αύξησης των πωλήσεων τόσο τις
παραδοσιακές μορφές εστίασης, όπως τα
εστιατόρια, όσο και τις πιο σύγχρονες, όπως
τα ταχυφαγεία.
Στην Ελλάδα ήδη δραστηριοποιούνται
εταιρείες που αναλαμβάνουν την προετοι-
μασία και την παράδοση προς κατανάλωση
φαγητού. Όμως εξακολουθεί να επικρατεί
σύγχυση ως προς τον ακριβή προσδιορισμό
του catering ως τροφοδοσίας μαζικών χώ-
ρων με έτοιμα γεύματα και του food service
Οι αθλητικές εκδηλώσεις έχει γίνει από όλους κατανοητό
ότι προσφέρονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την
προβολή της χώρας διοργάνωσής τους. Συγχρόνως
λειτουργούν άμεσα στην προσέλκυση επισκεπτών για
την παρακολούθηση της αθλητικής εκδήλωσης,
ενισχύοντας τα έσοδα τόσο των καταλυμάτων στον τόπο
διοργάνωσης όσο και των καταστημάτων εστίασης εντός
και εκτός αθλητικών χώρων.
Της Ιωάννας Σαραντοπούλου*
Αθλητισμός και catering
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ