Page 79 - Τουριστική Αγορά τ. 252

79
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ως προμήθειας χώρων εστίασης σε τρόφιμα
και ποτά.
Στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών
ιδρύθηκαν αρκετές επιχειρήσεις που εξειδι-
κεύτηκαν στον εφοδιασμό εστιατορίων.
Στην πλειονότητά τους οι εταιρείες μαζι-
κής εστίασης στη χώρα μας αποτελούνται
από επιχειρήσεις μέσου μεγέθους, όπου τα
καθήκοντα F&B, αποθηκάριου και υπεύθυνου
αγορών εκτελεί το ίδιο άτομο, που είναι συγ-
χρόνως υπεύθυνο για το μενού, την οργάνω-
ση του σέρβις, το προσωπικό και άλλα. Έτσι,
η επιλογή του για σταθερή συνεργασία με
έναν προμηθευτή τού προσφέρει πολλά πλε-
ονεκτήματα, όπως συνέπεια στις παραδό-
σεις, επάρκεια σε αποθέματα προϊόντων,
υποστήριξη σε τεχνικά θέματα προϊόντων,
έγκαιρη ενημέρωση για αλλαγές τιμών, δειγ-
ματισμός νέων ειδών, ακόμη και συνεργασία
σε επίπεδο λογιστηρίων.
Η συνεργασία με έναν οργανωμένο προ-
μηθευτή επιτρέπει στον υπεύθυνο του εστια-
τορίου να αφοσιωθεί στην ουσία του αντικει-
μένου του, δηλαδή στη βελτίωση της ανταγω-
νιστικότητας του καταστήματος και της εξυ-
πηρέτησης των πελατών. Στην αγορά επι-
κρατεί και η αντίθετη άποψη στο ίδιο θέμα.
Δηλαδή ότι η συνεργασία με έναν προμη-
θευτή έχει πλεονεκτήματα, αλλά περισσότε-
ρα μειονεκτήματα. Η δυνατότητα επιλογής
φέρνει πάντα καλύτερα αποτελέσματα. Άλ-
λωστε οι εξελίξεις στην εστίαση ακολουθούν
ταχύτατους ρυθμούς.
Αθλητισμός και catering
Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις είναι η οργά-
νωση του λεγόμενου αθλητικού catering, το
οποίο υποστηρίζει μεγάλες αθλητικές διορ-
γανώσεις και μπορεί να αναφέρεται σε δια-
φορετικά αθλήματα. Ως επιχειρηματική ιδέα
έρχεται από το εξωτερικό, όπου για περισ-
σότερα από 60 χρόνια, την περίοδο 1930-
1990,
το στοιχείο που υπερίσχυε στο σχεδια-
σμό των σταδίων ήταν η χωρητικότητα. Οι
αρχιτέκτονες επιδίωκαν να εντυπωσιάσουν
το φίλαθλο κοινό με τον όγκο των κατασκευ-
ών τους και το μεγάλο αριθμό των οπαδών
που μπορούσε να φιλοξενήσει κάθε γήπεδο.
Το 1984 μετά τη διοργάνωση των Ολυ-
μπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες, των πλέ-
ον πετυχημένων από εμπορικής απόψεως
αγώνων στην ιστορία των διοργανώσεων, οι
υπεύθυνοι για την ανάπτυξη των αθλητικών
εγκαταστάσεων διαπίστωσαν ότι η χωρητικό-
τητα δεν αποτελούσε εχέγγυο για την εμπο-
ρική επιτυχία ενός σταδίου.
Εφαρμόστηκε η πρακτική να προσφέρε-
ται στους φιλάθλους η ευκαιρία να παραμεί-
νουν στο γήπεδο για περισσότερη ώρα απ’
όσο διαρκεί ένας αγώνας και να καταναλώ-
σουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται εντός
του σταδίου. Στα χρόνια που ακολούθησαν,
ολόκληρος ο δυτικός κόσμος ακολούθησε το
παράδειγμα των Αμερικανών. Στο σχεδιασμό
όλων των νέων σταδίων που κατασκευάστη-
καν, προβλέφθηκαν ειδικές εγκαταστάσεις
εστίασης και ψυχαγωγίας των θεατών. Εκτός
από τα παραδοσιακά σημεία πώλησης γρήγο-
ρου φαγητού, δημιουργήθηκαν εστιατόρια
υψηλών προδιαγραφών, καθώς και αίθουσες
VIP για την παρακολούθηση των αγώνων σε
στενό φιλικό κύκλο.
Η πρόκληση για τους επιχειρηματίες που
διαχειρίζονται τις αθλητικές εγκαταστάσεις
είναι η εξασφάλιση του μεγαλύτερου δυνα-
τού κέρδους στον περιορισμένο χρόνο που
διαρκεί η επίσκεψη των φιλάθλων στο γήπε-
δο. Στόχος είναι η διεύρυνση του χρόνου πα-
ραμονής των θεατών καθώς και η φιλοξενία
στο στάδιο αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχα-
γωγικών εκδηλώσεων που θα πολλαπλασιά-
σουν τον αριθμό των επισκεπτών.
Ελλειμματικές οι ελληνικές αθλητικές
εγκαταστάσεις
Παρά τη διεθνή τάση για την ανάπτυξη
των χώρων εστίασης εντός των αθλητικών
Σε ό,τι αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012 στο Λονδίνο, στόχος ήταν η
καθιέρωση νέου τρόπου παροχής υπηρεσιών αθλητικού catering.