Page 81 - Τουριστική Αγορά τ. 252

του ομίλου Flnish Jokerit, που επένδυσε 83
εκατ. ευρώ για την δημιουργία ενός σταδίου
16.000
θέσεων, είναι η φιλοξενία 120 εκδη-
λώσεων κάθε χρόνο, οι οποίες θα προσελκύ-
ουν τουλάχιστον 1 εκατ. επισκέπτες. Οι υπη-
ρεσίες εστίασης προσφέρονται από 3 εστια-
τόρια, 7 μπαρ, 16 σημεία πώλησης γρήγορου
φαγητού, 74 σαλόνια για τους VIP, ενώ τους
θεατές εξυπηρετούν και 54 πλανόδιοι πωλη-
τές.
Η εταιρεία που έχει την ευθύνη της επισι-
τιστικής διαχείρισης του χώρου, οργανώνει
ειδικές εκδηλώσεις και πάρτι πριν και μετά
από κάθε αγώνα με σκοπό την επιμήκυνση
του χρόνου παραμονής των επισκεπτών στο
στάδιο. Τα περισσότερα καταστήματα είναι
ανοιχτά δύο ώρες πριν από την έναρξη των
αγώνων και τρεις ώρες μετά το τέλος κάθε
αθλητικού γεγονότος.
Το AufSchalke Arena, στο Gelsenkirchen,
άνοιξε τον Αύγουστο του 2001 και μπορεί να
φιλοξενήσει 75.000 θεατές. Τουλάχιστον 1,5
εκατ. επισκέπτες παρακολουθούν τα 35 με-
γάλα αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα που
φιλοξενούνται στο στάδιο. Το 2003 πλήρω-
σαν 12,5 εκατ. ευρώ για τις παρεχόμενες
υπηρεσίες εστίασης, στις οποίες περιλαμβά-
νονται η καφετέρια, το εστιατόριο και 32
εσωτερικά περίπτερα τα οποία είναι χωρι-
σμένα στη μέση, ώστε να επιτυγχάνεται τα-
χύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
Προγραμματισμός επενδύσεων catering
στο Ηνωμένο Βασίλειο
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο μεγαλύτερος
catering operator στον τομέα του αθλητικού
catering είναι η εταιρεία Lindley Catering.
Διαθέτει εστιατόρια fast food σε 60 στάδια,
αποκλειστικά τις ημέρες που διεξάγονται
αγώνες, ενώ διοργανώνει ειδικά γεύματα για
τις εκδηλώσεις των ομάδων. Προσφέρει πα-
ραδοσιακά αγγλικά εδέσματα, αλλά και προϊ-
όντα αμερικανικού τύπου. Το στάδιο
Millennium, στο Κάρντιφ της Ουαλίας, χωρη-
τικότητας 70.000 θέσεων, περιλαμβάνει 37
σημεία πώλησης φαγητού και αναψυκτικών,
125
περίπτερα και 6 σουίτες, όπου οργανώ-
νονται γεύματα για 40 έως 500 άτομα. Το φα-
γητό των επισήμων γευμάτων ετοιμάζεται σε
κουζίνα 1.400τ.μ., ενώ υπάρχουν ακόμη 6 πιο
μικρά παρασκευαστήρια.
Σε ό,τι αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες
2012
στο Λονδίνο, στόχος ήταν η καθιέρωση
νέου τρόπου παροχής υπηρεσιών αθλητικού
catering. Συγκεκριμένα, οι επισιτιστικές
εταιρείες δημιουργήθηκαν για να υποστηρί-
ξουν αυτό το σημαντικό αθλητικό γεγονός,
μετά το τέλος των Ολυμπιακών, θα παρέχουν
τις υπηρεσίες τους διεθνώς σε όποια χώρα
διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες από δω
και πέρα. Δημιούργησαν ένα athletic catering
brand, το οποίο θα θεωρείται απαραίτητο
προκειμένου να οργανωθεί σωστά το επισιτι-
στικό μέρος των αγώνων.
Ένα δείγμα του τι συνέβη από γαστρονομι-
κής πλευράς στη διάρκεια των Ολυμπιακών
Αγώνων στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η ανα-
φορά των παρακάτω στοιχείων:
14
εκατομμύρια γεύματα σε 40 διαφορετι-
κές περιοχές
232
τόνοι πατάτες
82
τόνοι θαλασσινά
100
τόνοι κρέας
75.000
λίτρα γάλα
19
τόνοι αυγά
21
τόνοι τυρί
330
τόνοι φρούτα και λαχανικά
31
τόνοι πορσελάνινα σκεύη
Οι επικρατέστερες τάσεις στην
πρωτοπόρο Αμερική
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα αμε-
ρικανικά στάδια θεωρούνται οι πρωτοπόροι
του αθλητικού catering, καθώς και η αγορά
που θα καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις
στο χώρο. Η τάση που επικρατεί, είναι η προ-
σφορά ολοένα μεγαλύτερης ποικιλίας στο
menu των εστιατορίων και των cafés που λει-
τουργούν εντός των σταδίων, καθώς και η δη-
μιουργία πολυτελών χώρων. Επιπλέον, υπάρ-
χει αυξημένη ζήτηση για την παροχή ethnic
γευμάτων σε ορισμένες κατηγορίες αθλητι-
κών θεαμάτων, όπου παρατηρείται αυξημένη
προσέλευση θεατών από συγκεκριμένες
εθνικές ομάδες.
Τα νέα στάδια που κατασκευάζονται ακό-
μη και για φιλοξενία αγώνων των κολεγιακών
πρωταθλημάτων, διαθέτουν πλέον υπερπολυ-
τελείς εγκαταστάσεις εστίασης όπου προ-
σφέρονται λίστες με κρασιά και ζεστά γεύ-
ματα. Σε αρκετά αθλήματα μεγάλης διάρκει-
ας υπάρχουν ακόμη και περιοχές πικνίκ στις
εξέδρες με τα φθηνότερα εισιτήρια. Παράλ-
ληλα, αυτή η τάση ενισχύει το φαινόμενο της
επισκεψιμότητας των σταδίων από ολόκλη-
ρες οικογένειες.
Το όφελος από την υιοθέτηση της εν λόγω
επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι προ-
φανές. Χρειάζεται όμως διάθεση για επεν-
δυτική στρατηγική μακροπρόθεσμου σχεδια-
σμού, καθώς και οργάνωση, συντονισμός και
συνεργασία ιδιωτών και τοπικών φορέων,
έτσι ώστε να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλε-
σμα.
81
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
*
Ιωάννα Σαραντοπούλου, Msc Καθηγήτρια
Τεχνικών Μαθημάτων ΑΣΤΕΑΝ.