T
ην υψηλή διατροφική αξία
και τις ευεργετικές ιδιότη-
τες του σησαμιού για την
υγεία αποδεικνύουν επιστημονι-
κές μελέτες, επισημαίνοντας
την αναγκαιότητα ένταξης τρο-
φών με βάση το σησάμι στην κα-
θημερινή μας διατροφή. Σημα-
ντική είναι η συμβολή του σησα-
μιού στη ρύθμιση της χοληστερό-
λης, που σχετίζεται άμεσα με το
μεταβολισμό του λίπους στον αν-
θρώπινο οργανισμό, ενώ το ση-
σαμέλαιο συνδράμει ουσιαστικά
στη μείωση της αρτηριακής πίε-
σης. Και τα οφέλη δεν σταμα-
τούν εδώ. Σύμφωνα με μελέτες,
οι σπόροι σησαμιού, χάρη στη
σύστασή τους, συμβάλλουν στην
πρόληψη καρδιαγγειακών ασθε-
νειών και παράλληλα διαθέτουν
αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα
νέα είναι καλά και για το δέρμα
μας, αφού χάρη στις αντιοξειδω-
τικές αυτές ιδιότητες εξουδετε-
ρώνονται οι ελεύθερες ρίζες
οξυγόνου στην επιδερμίδα, οι
οποίες ευθύνονται για αρκετές
καταστροφές, όπως τα εγκαύμα-
τα από τον ήλιο και οι ρυτίδες.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την
υψηλή περιεκτικότητα του σησα-
μιού σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και
σίδηρο, οδηγούν στο συμπέρα-
σμα ότι το σησάμι δεν πρέπει να
απουσιάζει από τη διατροφή
μας. Ο Μακεδονικός Χαλβάς, το
Μακεδονικό Ταχίνι, το Παστέλι
και το Παρθένο Σησαμέλαιο εί-
ναι προϊόντα της Αφοί Χαΐτογλου
ΑΒΕΕ, η οποία από το 1924 έως
σήμερα συνεχίζει να παράγει
παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα,
ενταγμένα στη μεσογειακή δια-
τροφή, βασισμένα στο σησάμι.
Επίσης, σε μία βραδιά που
έφερε την Καθαρά Δευτέρα…
πιο νωρίς, προσφέρθηκαν γεύ-
σεις εμπνευσμένες από την πα-
ράδοση της ημέρας, με πρωτα-
γωνιστή το Μακεδονικό Χαλβά,
στο bar restaurant Shamone στις
13
Φεβρουαρίου. Στο κοκτέιλ
πάρτι που δόθηκε, οι παρευρι-
σκόμενοι μυήθηκαν στη γεύση
του Μακεδονικού Χαλβά και δο-
κίμασαν πιάτα ενός μενού με ιδι-
αίτερους συνδυασμούς γεύσε-
ων, με την υπογραφή του chef
Νίκου Κατσάνη.
Ο Μακεδονικός Χαλβάς πα-
ρασκευάζεται με τον παραδο-
σιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας
ταχίνι από διαλεχτό σησάμι, που
εξακολουθεί να αλέθεται σε πέ-
τρινους μύλους, χωρίς τη χρήση
χημικών ή άλλων ουσιών.
face-
book. com/macedo-
nianhalva
49
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Μακεδονικός Χαλβάς, Ταχίνι, Παστέλι και Σησαμέλαιο από την εταιρεία
Αφοί Χαΐτογλου
Η στήλη των προμηθευτών
«
Κ
άντε τη σωστή επιλογή. Για
τα πιάτα σας. Για το περι-
βάλλον»: Αυτός ήταν ο τίτλος της
καμπάνιας που δημιουργήθηκε
και εφαρμόστηκε το 2008 στην
παρουσίαση των πλυντηρίων πιά-
των green&clean, προσέγγισης
περί βιωσιμότητας της Electrolux
Professional. Άλλωστε, η τελειό-
τητα των μηχανημάτων μπορεί να
επιτευχθεί μόνο με τη συνεχή
βελτίωσή τους και το στοχαστικό
σχεδιασμό, εστιάζοντας στην
ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων
που ανταποκρίνονται στις ανά-
γκες των πελατών παγκοσμίως.
Στο νέο πλυντήριο πιάτων τύπου
καμπάνα green&clean της
Electrolux είναι εμφανείς όλες οι
βελτιώσεις, ώστε να παρέχονται
οι best-in-class αποδόσεις ανα-
φορικά με την πρώτη γενιά
green&clean, ενώ ταυτόχρονα
εξασφαλίζεται το επιπλέον για
μία εμπειρία στην πλύση πιάτων
χωρίς προβλήματα. Τα νέα πλυ-
ντήρια πιάτων τύπου καμπάνα της
Electrolux έχουν λάβει την πιστο-
ποίηση υγιεινής ETL και συμμορ-
φώνονται με τα πρότυπα υγιεινής
NSF (NSF/ANSI 3 παράγραφος
7.1)
όταν χρησιμοποιούνται στη
λειτουργία ETL.S. Στη λειτουργία
υψηλής παραγωγικότητας, η σειρά
συμμορφώνεται με τα πρότυπα
DIN 10512. Επίσης, σύμφωνα με
τους υπολογισμούς που εκτελού-
νται από τα εργαστήρια της
Electrolux Professional, που είναι
πιστοποιημένα από το IMQ και το
INTERTEK, υπάρχει ετήσια εξοι-
κονόμηση νερού, ενέργειας,
απορρυπαντικού και λαμπρυντικού
(
έως και
€
1.040).
Συγκεκριμένα,
είναι αποτέλεσμα σύγκρισης με-
ταξύ ενός πλυντηρίου πιάτων τύ-
που καμπάνα green&clean και
ενός παρόμοιου συμβατικού μηχα-
νήματος χρησιμοποιώντας 3 λί-
τρα/πρόγραμμα για ξέβγαλμα, 100
κύκλους/ημέρα, 300 εργάσιμες
ημέρες/έτος και εισερχόμενο νε-
ρό στους 10 βαθμούς Κελσίου.
Νέο πλυντήριο green&clean από την Electrolux